Welk materiaal als blad tafel

Lomeus

  • #1
Hallo allemaal,

Wij laten binnenkort een tapis visgraat vloer leggen in onze woning. Nu hebben wij het idee om ook meteen een tafelblad in te laten leggen met hetzelfde hout. Zelf zorgen wij voor een stalen onderstel.

Mijn idee is dat ik een plaat hout aanlever van 300x100 cm waarop de parketteur dan de vloer legt. Onze vloer bestaat uit eiken latjes van 6 mm dik met een afmeting van ca. 25x7 cm. Deze worden verlijmd en gespijkerd in de ondervloer. Diezelfde constructie zou dan op het tafelblad toegepast worden.

Wat voor onderblad zouden jullie mij adviseren? Het moet dik genoeg zijn zodat het niet doorbuigt. Daarnaast moet het uiteraard ook in één geheel leverbaar zijn in de juiste maat (300x100cm).

Bedankt voor het meedenken alvast.

Grt, Bart
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Bij de professionele houthandel:

Meranti of Ocoumé multiplex. Handelsmaten 305x153 / 310 x 153 cm. Diktes oplopend van (meranti) 9 - 12- 15- 18 - 22 - 25 - 30 - 40 mm of ocoumé 10 - 12 - 15 - 18 - 22 - 25 - 30 - 40 mm.

Afhankelijk van de ondersteuning: Sterkte is geen probleem, maar om kromtrekken/doorbuigen te gaan zou ik voor minimaal 22 of 25 mm gaan.

Ocoumé is duurder, maar stabieler
 

Lomeus

  • #3
Dank voor je reactie. 25 mm vind ik nog vrij dun. Een volwassen persoon moet op de tafel kunnen zitten zonder dat deze doorbuigt.

De poten zullen niet op de hoek van de tafel komen, maar voornamelijk in het midden.

Aan de andere kant hebben de meeste tafels een dikte van ca 25mm...

Bedankt tot zover in ieder geval.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Met die 6mm latjes erop wordt het vast wel dik genoeg.

De poten in het midden werken in dit geval trouwens niet per definitie positief. Als de randen een overhang geven, wordt daar het bovenste gedeelte met de gelijmde latjes op trek belast. Dat is wat kritischer. De onderplaat moet dus al sterk genoeg zijn. Of de overhang niet te groot maken ;)
 

Lomeus

  • #5
Inmiddels hebben we besloten het frame aan te passen zodat het blad ook rondom draagkracht biedt aan het blad.

De houthandel adviseerde mijn overigens berken multiplex voor het blad. Dat is goedkoper dan Okoume of Meranti en voor mijn doel goed genoeg.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Berken in een grote afmeting (300 lang) kan inderdaad ook prima. En inderdaad iets voordeliger. Maar is minder goed verkrijgbaar.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu