Welk plaat materiaal gebruiken voor werkblad?

Herbiek

 • #1
Voor een werkblad van 2 meter lang bij 65 cm breed voor in een 2 meter brede nis zoek ik geschikt plaat materiaal. De plaat word aan beide zijkanten ondersteunt door een lat die aan de muur geschroefd wordt. Verder wordt het blad op 2 plekken door een metalen steun aan de achterzijde onder steunt.

De plaat moet tegen water kunnen omdat ik er een wasbak in ga maken. Waarschijnlijk ga ik de plaat daarom in de (boten) lak zetten.

Omdat het blad als "werkbank" gebruikt gaat worden moet het tegen een stootje kunnen.

Ik heb zelf iets ervaring met multiplex of berkenmultiplex (21 mm?) waarvan de laatste mij iets harder lijkt?

Hebben jullie hier ideeën voor?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #2
Werkblad voor wat ?
 

Herbiek

 • #3
Beetje klussen, solderen etc. Ik heb nog een kleine bankschroef die ik er misschien op monteer zodat kleine dingetjes makkelijker te zagen/vijlen zijn.

Eronder komen de wasmachine/droger te staan, dus er zal regelmatig een wasmand op staan. Het blad komt redelijk hoog zodat ik er aan kan staan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #4
Ik zou er een simpel spaanplaat aanrechtblad op leggen, hier zit een harde toplaag op die behoorlijk wat kan hebben en gemakkelijk schoon te maken is.
Op mijn werkblad heb ik een schoonloopmat liggen, een goede bescherming tegen scherpe voorwerpen, schroefjes en boutjes stuiteren niet weg.
 

Herbiek

 • #5
Is spaanplaat goed bestand tegen water dan? Lijkt me redelijk grof, ook als ik het in de lak zou zetten ben ik bang dat het hout rond de wasbak opzwelt als het langere tijd vochtig blijft..
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #6
De spaanplaat aanrechtbladen zijn voorzien van een hele harde toplaag, spaanplaat is het dragende materiaal voor die laag.

Het lijkt me handig dat u een bouwmarkt gaat bezoeken want er zijn nog meer soorten bladen, dan weet u ook wat de mogelijkheden zijn.

Onder de rand van de spoelbak zit rubber of dit is mee geleverd, dit zorgt voor de afdichting, het water kan dus nooit bij het spaanplaat komen als de bak goed gemonteerd is.
 

Herbiek

 • #7
Omdat ik de wasbak wil afdekken (zodat ik meer werkruimte overhoud) heb ik een wasbak gekocht met een brede flens die normaal ingefreesd word. Ik ga de wasbak echter onder het blad monteren zodat de binnenkant van de flens dienst doet om de deksel te dragen.

De kopse kant van het uitgezaagde gat zal dus zichtbaar zijn.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #8
Dat wordt met ieder blad dat gemaakt is van houtproducten een probleem, het gaat een tijdje goed en dan gaat het opzwellen en dan rotten.
Alleen bij natuursteen en composiet gaat het wel goed.
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #9
Een massief verlijmd beuken blad zou wellicht een alternatief zijn.
Het blad regelmatig in de olie zetten.

Wordt de spoelbak intensief gebruikt?
 

Herbiek

 • #10
Ik denk dat de wasbak niet zo heel vaak gebruikt gaat worden, is nieuw voor ons dat daar straks een wasbak zit dus weet niet hoe dat gaat lopen (bijkeuken)

Geeft het in de olie zetten hetzelfde effect als in de lak zetten?
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #11
Lakken kan ook, is een stuk duurder.
Persoonlijk vind ik olie beter bij beuken passen dan lak.
Is een kwestie van smaak en toepassing.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu