Welk aansluitsnoer voor plafondventilator?

RAH

  • #1
De plafondventilator voor mijn badkamer (een Blauberg Sileo) is voorzien van 2 te schakelen aansluitingen voor stand 1 en 2 en een nuldraad, maar heeft geen aarde en geen fase. Aansluiten met installatiedraad vind ik te lastig, dus wil ik liever een VMVS aansluitsnoer gebruiken dat ik al vóór montage van de ventilator kan aansluiten. De koppeling tussen aansluitsnoer en installatiedraad maak ik dan achteraf in lasdoos naast de ventilator. Vreemd genoeg ik geen aansluitsnoer vinden met 2 zwarte aders. Mag ik eventueel ook 4-aderig snoer gebruiken en dan de grijze ader als 2e schakeldraad gebruiken?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Je mag bruin, zwart of grijs als schakelader gebruiken.

Zolang de nul blauw is en je groen/geel nooit voor iets anders dan aarde gaat gebruiken is het netjes volgens NEN1010.
 

RAH

  • #3
@XanderH: Dank voor de reactie.

Helaas had de lokale elektrowinkel alleen 4-aderig VMVL snoer zonder blauwe nuldraad op voorraad (bruin-zwart-grijs-groengeel). Geen idee waar dat voor gebruikt wordt want zonder nul kan je volgens mij nooit de stroomkring sluiten en de nul zelf mag volgens mij nooit geschakeld worden.
5-aderige kabel was er alleen in 5x 2,5 mm2, dus ik heb uiteindelijk maar gekozen voor een 7-aderige kabel. Wat het voor kabel is weet ik niet, maar er stond wel 'power cable' op, dus voor een ventilator met 19 W piekverbruik zal het wel voldoende zijn. Voor de 2e schakeldraad heb ik maar de witte ader gebruikt, want elke ader had een andere kleur, maar er was geen grijs. Volgens de winkelverkoper wordt dit type kabel gebruikt voor audioapparatuur, dus het zal wel goed zitten.

Ik vraag me nog wel af wat nu eigenlijk de juiste manier zou zijn om de ventilator aan te sluiten. Hoe zou een professional dit doen?

Vanaf de centraaldoos moet de VD Installatiedraad in een buis, maar het is geen doen om die buis tot in de behuizing van de ventilator te brengen. Fabrikanten van ventilatoren houden daar helemaal geen rekening mee. Dus moet je ergens een overgang maken naar aansluitsnoer. Een stopcontact maken is geen optie want ik heb 2 schakeldraden. Dat betekent dus een lasdoos boven het plafond die in theorie bereikbaar moet blijven, dus zou je eigenlijk een luikje in het plafond moeten maken.
Een aansluitsnoer mag eigenlijk ook niet los/onbeschermd boven het plafond liggen, maar ik zou niet weten hoe het anders moet. Ik heb het ook wel eens met neopreen kabel geprobeerd, ook geen doen, want die kabel is zo stug dat je echt een forse trekontlasting op het aan te sluiten apparaat moet hebben.

Iets vergelijkbaars heb ik aan de hand gehad met plafondspotjes (9x Philips Abrosa van 9 W per stuk in hetzelfde plafond). Om 9 stopcontacten te maken vond ik geen optie. Dus heb ik 1 geschakeld stopcontact gemaakt dat met VD installatiedraad in een buis is verbonden met de centraaldoos. Vanaf dat stopcontact heb ik dan met 2-aderig VMVS 2x 0,75 mm2 aansluitsnoer doorgelust langs alle spotjes en steeds een afsplitsing gemaakt met minilasdoosjes en éénmaal met een grote lasdoos (voor een splitsing in 4 richtingen).
De minilasdoosjes (wagobox) liggen los op het plafond en zijn ook onbereikbaar, ik weet niet of dat wel mag, maar ik zie ook video's op internet waar mensen in de badkamer onbeschermde lasklemmen of kroonsteentjes boven het plafond leggen, dan lijkt dit me beter.
Het aansluitsnoer (alles bij elkaar zo'n 25 meter) loopt gedeeltelijk door elektrabuizen om het toch een beetje te begeleiden en ligt gedeeltelijk in lussen los op het plafond. De spotjes zelf hebben ook een doorlusmogelijkheid, maar het zag er allemaal maar fragiel uit (geen trekontlasting, vrij hopeloze klemaansluitingen). Neopreen kabel was hier ook niet te doen, maar er ligt dus wel weer aansluitsnoer los op het plafond.

Wat de toegankelijkheid betreft: inclusief de centraaldoos, zou ik alleen al voor de grote lasdozen in mijn badkamerplafond 3 inspectieluiken moeten maken. Dat doet natuurlijk niemand, want zo krijg je nooit een strak plafond.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Er bestaat gewoon snoer met bruin, zwart, blauw en groen/geel. Dit wordt heel veel gebruikt voor het aansluiten van zonwering, rolluiken, bewegingsmelders etc... Het snoer wat jij hebt gevonden is bedoeld voor 3-fasen apparaten zonder nul.

Het wordt ook vaak fout gedaan met een grijze ader als nul, dat hoort dan eigenlijk niet. Ik kan niet oordelen over het snoer wat je nu hebt gebruikt en of deze wel geschikt is voor 230V, misschien heb je nu wel een nog slechtere keuze gemaakt.

Waarom is het geen doen om de buis tot in / tegen de ventilator te brengen? Dat is toch gewoon een kwestie van de buis op de juiste plek uit het plafond laten steken?

Aansluitsnoer gebruiken is ook niets mis mee, maar waarom moet je dan ergens tussen de centraaldoos en de ventilator een overgang maken? Je kunt toch gewoon het aansluitsnoer de centraaldoos invoeren? Dan heb je ook meteen je bereikbare lasdoos als het goed is.

Aansluiten met een stekker zou ook kunnen als je daar vrolijk van wordt, bijvoorbeeld een Perilex-stekker of 4/5-polige GST18 stekker zou je daar voor kunnen gebruiken. Maar dan zit je weer met de uitdaging om die contactdoos bereikbaar te houden.

In de praktijk zit zoiets 9/10x gewoon aangesloten met VD in buis. Met een aansluitsnoer kan ook, maar dan direct in een buis naar de centraaldoos of een bereikbare inbouwdoos (bijvoorbeeld die van de schakelaar). Dat laatste kom je in de praktijk tegen voor rolluiken en zonwering maar dat kan natuurlijk ook voor een ventilator.
 

RAH

  • #5
Ik vermoed dat het aanhangwagenkabel 7x 0,5 mm2 is (zie foto).

Misschien ga ik het nog eens een keer proberen met elektrabuis want ik heb nog wel wat overlengte in de installatiedraad. Eerst even moed verzamelen. :?

Bedankt voor het meedenken en de uitleg. :prima:

Trailerkabel - 7 x 0,5mm² - 1.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Leuk, maar hij moet een ventilator aansluiten...
 

RAH

  • #7
Goed, ik heb het met gepaste tegenzin aangepast want ik wist eigenlijk ook wel dat het prutswerk was. Zie bijgaande foto's.

Van het op maat maken van de installatiedraad word ik bloednerveus want het moet wel in één keer goed,

Nu wil ik graag nog wel graag even weten hoe ik de fase en de aarde afdop in de beschikbare ruimte. Er moet namelijk een kapje op de aansluiting en veel ruimte aan de binnenkant is er niet.

nieuwe situatie.jpg oude situatie.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu