Wel of niet dakfolie aanbrengen voor de winter?

Ferryv

  • #1
Hoi,
Ik ben bezig met het verbouwen van een oud boederijtje. Vanwege de financieën, doe ik zoveel mogelijk zelf.
We moeten er eind oktober gaan wonen. Dan moeten i.i.g. de slaapkamers, keuken en badkamer klaar zijn; dit is nog een heel spannende planning.

De binnenkant van het dak isoleer ik (minerale wol), en aftimmering met gipsplaten.
Het dak buiten is voorzien van "Oude Holle" pannen (voor de niet-kenners: voorloper van de verbeterde Hollandse; sluiten slecht en niet maatvast (maar wel uitstraling ;) ). Aan de oostzijde zit hier geen folie. Ivm stuifsneeuw en regen bij oosterstorm, moet hier wel folie onder gaan komen. In de planning lukt dit echter niet meer voor de winter.
Kan ik dit gokken om volgend jaar (vanaf voorjaar ergens) te doen, of is de kans te groot dat ik dan de plafonds en isolatie opnieuw kan gaan aanbrengen?

Op de overige 4 dakvlakken zit een soort van asfalt papier/ bitumen onder de pannen. Met extra veel zorg aan de dampdichte folie aan de binnenzijde, kan dit wel blijven zitten tot volgend jaar, toch? Dan wil ik het wel vervangen door damp open folie.

Alvast hartelijk dank voor jullie meningen!

Groet, Ferry
 

Klusserpaultje

  • #2
Ik heb daar helaas niet zoveel verstand van..
Neem anders eens een kijkje op *********
Dat is een goede site met handige tips !

Groetjes
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
@ Klusserpaultje

Wanneer u er geen verstand van hebt waarom dan een reactie geven met een link erbij die hier niet toegestaan zijn ?
Link verwijderd.
 

Tiho

  • #4
Heb je dus een onbeschoten dak? Geen dakplaten cq je kijkt/ keek tegen de pannen?

Zijn er leksporen?
 

Ferryv

  • #5
Hoi,

Er zit wel dakbeschot over de sparren heen. En daar zitten ook wel water /lekkage sporen in.
Ik durf echter niet te zeggen hoe ernstig dit is, of het van stuifsneeuw is geweest, of van doorsalg onder de pannen. Heb het huis sinds januari, het is me sinds dien nog niet opgevallen dat het ook echt nat was.
 

Millew

  • #6
Gewoon asfaltpapier, dus dat dunne pakpapier met aan één kant een dun laagje asfalt, is maar weinig dampremmend. Volgens mijn informatie heeft dat een μd van 0,7 m.
Met een dampremmende laag aan de binnenkant heb je dan ook geen last van condensvorming in de constructie. Hoe groot de dampdichtheid moet zijn is verder vooral afhankelijk van de dikte en soort isolatie.

Wat betreft het risico van lekkage door stuifsneeuw en regen ben je afhankelijk van de weergoden. Als je geen enkel risico wil lopen, zal je dus eerst de buitenboel moeten aanpakken.

Het is echter de vraag welk risico je loopt. Enkele overwegingen:
Een houten dakbeschot kan wel wat hebben aan vocht, als het ook maar weer kan opdrogen. Dank zij de isolatie zal het dakbeschot ook in de winter met wat zon er op sneller opwarmen en dus wat kunnen drogen.
Het meeste water zal gewoon over het dakbeschot in de dakgoot lopen, maar er kan wat water door de naden doorsijpelen. Dan wordt de isolatie nat. Glas- en steenwol kunnen wel wat vocht opnemen, alleen wordt de isolatiewaarde iets minder. Zolang dat vocht in de zomer weer kan verdampen, is er niets aan de hand. Eventueel neem je een wat steviger soort glas- of steenwol, zoals spouwplaten. Daar zit aan één kant ook nog een dichtere waterafstotende laag op.
De damprem zorgt er verder voor dat lekwater niet of nauwelijks bij de betimmering kan komen.

Ook zou je kunnen overwegen om de gipsplaat? betimmering nog niet af te werken. Dat bespaart je eventueel dubbel schilderwerk.
 

Edwin42

  • #7
Als de pannen zo slecht sluiten dat er sneeuw of spat water naar binnen kan komen, dan is het mooi als er dampopen folie had gelegen, maar als de folie het dak waterdicht moet gaan houden zou ik de pannen eraf halen en opnieuw dekken.
En natuurlijk loop je risico dat je je gips overnieuw kan doen dat mag duidelijk zijn.
 

Ferryv

  • #8
De pannen zelf zijn niet zo slecht; meer het ontwerp ervan :P (niet voor niks dat daarna de verbeterde hollandse pan is gekomen).
Bij gewone regen (ook met stortbuien) blijft het gewoon droog. Het gaat puur om de stuifsneeuw en stormregen uit ongunstige hoek.
Dat de gipsplaten vervangen moeten worden ben ik niet zo bang voor, daar tussen zit natuurlijk ook nog de dampdichte folie. Wel een goede tip om met het schilderen van het plafond nog even te wachten tot het voorjaar; just in case.

Mocht de isolatie toch wat nat worden; is de isolatiewaarde na het opdrogen weer goed, of is die dan blijvend verminderd?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu