Dak isolatie oud huis: wel/niet oude gipsplaten eerst verwijderen?

Spitfire Mk.26B

  • #1
Weeeeeeer een isolatie vraag, sorry (zou het iets met de gestegen gasprijs te maken hebben?)

Ik heb dit forum flink doorgeploegd maar mijn vraag ben ik helaas nog niet tegen gekomen. Misschien niet goed genoeg gezocht. Enfin. Het is relatief een simpele vraag.

De situatie: vrijstaand huis uit 1923, schuin dak. Dakpannen, panlatten, houten dakbeschot keurig netjes dicht, gipsplaten. Ik heb gekocht: een partij PIR platen van 90 mm met beide zijden alufolie verlijmd met gipsplaten, een stapel ventilatielatten en een paar bussen isolatieschuim. Ik ben helemaal bovenin begonnen door eerst de gipsplaten weg te trekken. Dat geeft een hele beste zooi. Voor het vervolg ben ik hardop aan het nadenken geslagen: de gipsplaten zijn netjes afgewerkt, geen tocht kieren of iets dergelijks. Nergens vocht te bekennen. Kan het kwaad om tegen deze ("koude") gipsplaten de ventilatielatten te bevestigen en daar de PIR platen tegen aan? 1. scheelt hele boel zooi en werk. 2. minder risico op creëeren van tocht omdat die huidige gipsplaten zo netjes tegen het dak en de schuine kanten aan zitten.

Of moet ik er toch aan geloven en al die gipsplaten er af slopen om vochtophoping in de gipsplaten te voorkomen?

Sorry voor weeeeeer een isolatie vraag....... Maar wel heel erg bedankt alvast voor het advies!
 

Spitfire Mk.26B

  • #2
VlieringE_2.jpgSlaapkamerN.jpg


VlieringE.jpg
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #3
(De aluminiumlaag van) PIR werkt beter als er een luchtspouw is.
 

Tiho

  • #4
Aluminium is oneindig dampdicht, wel of geen ventilatie maakt daar niks voor uit.

Ik zou geen gips met karton hier willen. Als het een tijd lekt wordt dat een grote bende waar je niet bij kunt. Ook kun je nu meteen het dak verder controleren
 

Spitfire Mk.26B

  • #5
Ik geloof dat ik niet helemaal duidelijk ben geweest met mijn vraag. Sowieso ga ik ventilatielatten gebruiken. De vraag die ik stel is: moet ik de oude gipsplaten die rechtstreeks tegen het dakbeschot zitten echt persé weg halen of kan ik de ventilatie latten gewoon tegen de oude koude gipsplaten schroeven en daar de "Alles-In-1-PIR" (alufolie, PIR, alufolie, gipsplaat allemaal al op elkaar gelijmd aangeleverd gekregen) dan tegen aan schroeven. Ik blijf dus met een laagje lucht werken, vraag is: moet die 9 mm gipsplaat laag tussen dakbeschot en ventilatie latten worden verwijderd?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #6
Het dakbeschot zelf hoort goed te kunnen ventileren, dus gewoon alles eraf halen.
 

big_b

  • #7
Momenteel zit ik eigenlijk met exact dezelfde situatie. Ik heb een broer die in een bedrijf werkt waar dakisolatie wordt gemaakt (voor zowel buiten als binnen) en hij zegt dat gipsplaten en stucwerk verre van luchtdicht zijn en het wel enigszins "ademt". Maar ik zou het liefst natuurlijk horen van iemand met praktijkervaring hierin. Als het echt moet, dan maar even in de zooi zitten. Maar als het niet hoeft dan natuurijk liever niet.
 

Spitfire Mk.26B

  • #8
Ik denk dat hier het ademen van het stucwerk (millimeter of 2, 3) en de gipsplaten wat tegen valt. Dat houdt dan in dat als ik de ventilatie latten dan meteen tegen dat minimaal "ademende" gips/stuc spul schroef, die lucht tussen de ventilatie latten, PIR platen en gipsplaten eigenlijk nergens heen kan. Of nauwelijks ergens heen. Het dakbeschot zal wel enigszins ademen, het is hout immer met hier en daar een noest. Het voordeel van gipsplaten lekker laten zitten (geen tijdelijke oorlogszone in je huis) weegt dan denk ik niet op tegen het mogelijke nadeel: alsnog een vocht issue wat in "worst case scenario" zijn weg gaat vinden naar het dakbeschot..... Ander (klein voordeel) van slopen van de oude gipsplaten: lever je 18 mm minder ruimte in...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu