Koud dak isoleren: wel of niet ventileren middels een spouw?

Reuf

  • #1
Hoi,

Ik heb een oud huis met een keuken waar een plat bitumen dak op zit. Ik kan hier helaas geen warm dak van maken, ofwel helaas moet ik isoleren van binnenuit.

Mijn vraag is: moet er tussen het dakbeschot en isolatie (steenwol) een luchtspouw zitten, of juist niet?

Ik heb drie uiteenlopende adviezen gehoord:

1) Ventileren!
Absoluut wel een spouw open laten, welke middels gaten in de boeiboorden met de buitenlucht in contact staat. Zo kan het goed ventileren:

*


2) NIET ventileren
Absoluut geen spouw open laten. Dit is achterhaald en hoe ze het vroeger deden. Dit wordt door veel sites zelfs als foutief bestempeld. Ofwel, isolatie (steenwol) strak tegen dakbeschot aan en alles luchtdicht maken:3) Wel spouw, geen ventilatie
En nog een derde die ik vond: wel spouw, maar niet met buitenlucht in contact laten komen.

***

Het is erg interessant om te zien dat er zulke tegenovergestelde adviezen zijn over zoiets. Mijn vraag dus: wat is de consensus tegenwoordig? Wel of geen spouw, wel of niet ventileren?

Thanks!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Waar blijft het vocht dat condenseert in de isolatie als er niet geventileerd kan worden?
Condensatie treedt op van warm naar koud, dat gedeelte van de tekst klopt dus al niet, de tekst die u aanhaalt zegt dat het andersom is.
Trek uw conclusie en gebruik even de zoekfunctie van dit forum, er staat al veel over geschreven.

Wilt u de bron van het verhaal vermelden?
 

Reuf

  • #3
Beste Jan

Bedankt voor de snelle reactie. In welk voorbeeld stond die tekst die volgens u niet klopte? Ik kan het niet zo 123 vinden.

Hier enkele voorbeelden van sites die afraden er een lucht spouw tussen te plaatsen:
https://www.dakisolatie-bedrijf.nl/vijf-grootste-fouten/https://vloerisolatie.nl/isolatie-kennisbank/dakisolatie-informatie/veelgemaakte-fouten-dakisolatie/https://www.livios.be/nl/bouwinform...kisolatie/de-grootste-fouten-bij-dakisolatie/

En als laatste deze pdf waarin een referentie naar “vroeger was dat normaal, maar nu weten we beter
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zoals is opgemerkt jouw vraag is hier tich keer gesteld.

Even snel gekeken wat mij opviel, die links gaan over pannendaken. Als je die artikelen nog even goed doorleest en er wordt geschreven dat dit ook van toepassing is op platte daken kunnen we verder.
Realiseer je dat alle delen van je huis die je wil isoleren muren, vloeren en daken hebben zo hun typische zaken waar je op moet letten.
 

Reuf

  • #5
Ik had dat van die pannendaken niet zo uit die artikelen begrepen. In dat geval zou het dus betekenen: geen spouw bij schuin pannendak; wel 2-3 cm spouw bij plat koud dak.

Correct? Dan kan ik weer verder. Thanks!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik geloof en zie het ook als ik de situatie simuleer dat een kouddak, ventilatie onderzijde dakvloer bovenzijde isolatie, een betrouwbare constructie is. Weet niet of 2-3 cm voldoende hoog zal zijn. Mijn gevoel meer ruimte.
In een bestaande situatie is het struikelblok hoe krijg je goede ventilatie met buitenlucht gerealiseerd.
Op de schets zie je een ontluchtingspijpje staan prima maar er zal ergens ook aanvoer van lucht moeten zijn. Hoe krijg je de onderzijde van de dakvloer volledig, in alle hoeken en gaten, geventileerd. Temeer de onderzijde van het dak wordt door balken in vakken verdeeld. Hoe krijg je een luchtstroom van het ene vak naar het andere vak.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Bij die bovenste drie links hadden ze wel even mogen vermelden dat het over een schuin dak gaat.

Het verhaal van Harm Valk is (uiteraard) uitstekend. Jammer dat hij de klimaatfolie niet noemt. Die wordt gebruikt op het moment dat volledig dampdicht maken van de binnenkant niet kan. Dat is bij bestaande situaties bijna altijd. En ook als de buitenkant onderhevig is aan grote temperatuurswisselingen (zonkant).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu