Wel of geen spaanplaat onder houten vloer/laminaat?

Kavermeer

  • #1
Ik heb een oud huis met als vloer houten balken en daarop vloerdelen (21 mm). Hierop wil ik deels parket en deels een houten vloer leggen. De vloerdelen zijn redelijk vlak: De randen sluiten niet allemaal naadloos aan, maar meer dan een paar mm verschil is er niet. Als ik het goed begrijp kan ik met dikke groene platen tot 4 mm hoogteverschil opvangen, waarmee ik er volgens mij al ben. Toch zie ik overal dat de ondervloer eerst belegd wordt met spaanplaat (12 mm). Gezien de extra hoogte sta ik daar niet echt om te springen. Is die spaanplaat-laag altijd nodig? Wanneer wel/niet?
 

Bbtb77

  • #2
De spaanplaat ondervloer wordt gebruikt als de houten parketvloer verlijmd wordt gelegd. Dit heeft als voordeel dat de houten vloer minder gaat kieren en kraken. Bij het zwevend leggen van de vloer zijn de groene platen dus voldoende.
 

Kavermeer

  • #3
Dank voor het antwoord! Voor de volledigheid: Ik heb geen klachten over het kraken van de vloer (op 1 of 2 plaatsen na, maar daar zet ik de ondervloer nog wel wat vaster), dus daarvoor is het niet of nauwelijks nodig.

Ik zie dat ik nog een (stomme) fout heb gemaakt: Ik bedoelde niet parket te zeggen, maar laminaat. Dat wil ik dan inderdaad zwevend leggen. Excuses!
 

Bbtb77

  • #4
Dat kraken komt pas nadat je de nieuwe houten vloer zwevend hebt gelegd...
 

Kavermeer

  • #5
Ah, je bedoelt dat het kraken van de nieuwe vloer minder is als je dat verlijmd. Dat kan ik me voorstellen. Mocht het me al te erg worden, dan kan ik de boel natuurlijk alsnog verlijmen...
 

Bbtb77

  • #6
Veel succes!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu