Wel of geen beton onder dekvloer?

michielms

  • #1
In juni ga ik verbouwen en we krijgen daarvoor in 4 ruimtes vloerverwarming. Nu ligt in 3 ruimtes een betonlaag met daarop 5cm dekvloer en dan tegels. Dekvloer gaat eraf en dan komt vloerverwarming op isolatieplaten op beton, vervolgens vloerwarwarming in een 5cm deklaag en dan tegels.

Maar: in mijn gang heb ik geboord door de tegelvloer en zit ik na 6-7 cm op de gele zand. Ik woon in huis van 100 jaar oud, dus daar ligt geen betonvloer onder. Vloer ligt er wel stevig in, is nergens gescheurd of verzakt.

Vraag: kan ik in mijn gang de tegelvloer en dekvloer slopen, gele zand egaliseren en daarop isolatieplaten leggen met dekvloer van 5cm. Of moet ik persé zand uitgraven, beton storten, dan 4 weken laten drogen en dan pas dekvloer erop met vloerverwarming, die vervolgens weer 4 weken moet drogen.
Ik hoop dat de eerste optie kan, maar graag jullie advies.
20210222_130416.jpg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
Is de andere betonvloer in de 3 ruimtes wel geisoleerd? Of gaat u iets van 10cm isolatie op de betonvloer leggen, dit zou dan ook in de gang kunnen.
Is denvloer totaal niet geisoleerd zou ik alle beton verwijderen en de gehele vloer opnieuw opbouwen met minimaal 10 cm pir als isolatielaag dan de betonvloer en hier weer de afwerkvloer met vvw op
 

michielms

  • #3
In de andere ruimtes is de betonvloer niet geisoleerd. Op de gele zand ligt 10 cm beton, daarop 5 cm dekvloer en daarop de tegel. 1 ruimte zit iets van isolatie onder beton maar dat is denk ik 40 jaar oud..
Ik wil in de overige ruimtes dekvloer eraf halen, 2cm isolatieplaten op beton leggen en daarop vvw en dekvloer.

Maar mijn vraag is eigenlijk: moet er persé beton onder de dekvloer van 5cm in de gang. Of kan ik gele zand egaliseren, isolatie erop, daarop 5 cm dekvloer en dan tegel? En dan in de dekvloer ligt de vvw (geknoopt op netten). Is zo'n dekvloer stevig genoeg of is kans op verzakking/scheuren groot. Hij ligt er namelijk nu ook in zonder beton.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
De dekvloer zal zowiezo minimaal 6 cm dik moeten zijn, en dan ook nog eens met vezels versterkt.
Maar zo een cementdekvloer storten op zand en isolatie dat zal niet gaan.
Beste even wat dieper uitgraven, isolatie, 8 cm beton en dan de vloerverwarming en 6 cm dekvloer er op.
Wat er nu in ligt, zal waarschijnlijk geen dekvloer zijn, maar stamp beton.
Dat werd vroeger wel meer gedaan.
 
  • Like
Waarderingen: michielms

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
2 cm isolatie is natuurlijk niks. Doe het goed, haal alle vloeren er geheel uit en bouw ze opnieuw op, beginnen met 10cm PIR, dan betonvloer en daar een dekvloer met verwarming op. Al het andere is uiteindelijk zonde van de investering.
 
  • Like
Waarderingen: michielms

michielms

  • #6
Dank voor de reacties! Ik ga ermee aan de slag
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu