Wel of geen dampfolie op egaline ondergrond?

Schade koelelement

  • #1
Dag allen,

Ik zit met de vraag of ik wel of geen dampfolie op een vloer wat geëgaliseerd is met egaline.

Dit is mijn situatie:
Gezinswoning, bouwjaar 1915, houten vloer, lage kruipruimte, woonkamer beganegrond, egaline over houten vloer om het vlak te maken.

Ik heb laminaat laten leggen in de woonkamer. De vloer had een dusdanige niveauverschil dat ik het laminaat moest verwijderen, zodat de woningbouwvereniging het met egaline kon behandelen. De vloer is enkele weken geleden geëgaliseerd.

Nou wil ik het laminaat terug zetten. Bij een vocht test met een stukje plastic op de vloer en het rondom met tape vast te plakken, zag ik vochtplekken. Hoewel de test al enige tijd geleden is uitgevoerd, vraag ik me af of bij opstijgende vocht van de ondervloer het niet te vochtig zal zijn tussen vloer en dampfolie? Of zal het vocht opdrogen de de warmte. Bij ons in huis staat de thermostaat zelden boven 18 graden in de winter.

Wat adviseren jullie? Moet ik toch eerst dampfolie gebruiken, daar bovenop ondervloer (van die groene vellen) en dan het laminaat erop?

Zie foto's
Originele vloer van hout, laminaat wordt verwijderd, vocht test en vloer geëgaliseerd met egaline

20211218_125332.jpg 20211218_125026.jpg 20211218_124810.jpg 20211123_231929.jpg
 
Laatst bewerkt:

Klussen.

  • #2
Ik ben geen fan van egaline op een houten vloer. Een houten vloer werkt teveel. M.b.t. dampfolie: alle vocht dat die folie tegen houdt blijft in de houtenvloer zitten met alle gevolgen vandien. Wellicht dat de ervaringsdeskundigen je kunnen helpen.
 
  • Like
Waarderingen: Schade koelelement

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
Als de vloer aan de onderzijde in de kruipruimte niet dampdicht is afgewerkt, dan moet je een dampremmende folie toepassen onder het laminaat.

De groene ondervloerplaten zijn in principe voor tapijt bedoeld. Als het egaliseerwerk een beetje redelijk is gedaan, kun je ook volstaan met een ondervloer waar de dampremmende laag in geïntegreerd is. Dat is een folei met ene laagje schuim, de banen plak je aan elkaar.
 
  • Like
Waarderingen: Schade koelelement

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Sherda schreef:
Bij een vocht test met een stukje plastic op de vloer en het rondom met tape vast te plakken, zag ik vochtplekken. Hoewel de test al enige tijd geleden is uitgevoerd, vraag ik me af of bij opstijgende vocht van de ondervloer het niet te vochtig zal zijn tussen vloer en dampfolie?
Waar zat dat vocht onder of boven de folie.
 

Schade koelelement

  • #5
Hallo Wgb,

Het vocht zat onder de folie.
 

Schade koelelement

  • #6
Hallo Mn22,
De vloer is aan de onderkant in de kruipruimte niet dampdicht afgewerkt.

De vellen ondervloer is door een medewerker van een bedrijf wat laminaat verkoopt aangeraden, maar wat jij aanraadt klinkt logischer.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Schade koelelement

  • #7
Allen,

Dank voor het meedenken!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu