Wel of geen extra be-/ontluchting op nieuwe standpijp?

LodewijkNapoleon

  • #1
De laatste episode in mijn riool-avontuur!

Na een paar dagen bellen en zoeken heb ik een aantal tips onder mijn laatste topic kunnen combineren. Ik heb een bedrijf gevonden dat stalen buizen onder woningen door perst, waarna ze die leegzuigen. Zij gaan een buis van 160mm onder de woning door persen op zo'n 80-90cm diepte. Minimaal hak- en breekwerk binnen dus. Vervolgens kan ik in die stalen buis weer de 110mm hoofdafvoer schuiven. Geluk bij een ongeluk hier is dat vrijwel al mijn afvoeren óf op de standpijp aan de voorgevel zitten (dus makkelijk aansluiten) óf op de nieuwe standpijp aan de achtergevel aangesloten gaan worden. Over dat laatste heb ik nu mijn laatste vraag.

Riolering.png

Los uit de pols de huidige riolering in blauw getekend. Toilet EV is al afgesloten. Wanneer Badkamer nieuw is aangesloten, wordt de Badkamer links bovenin vrijwel niet meer gebruikt tot deze uiteindelijk ook tot slaapkamer omgebouwd wordt. Alleen Toilet BG blijft aan de voorzijde op de standpijp aangesloten.

Aan de achterzijde loopt de HWA afvoer nu binnenshuis, omdat deze recht naar beneden door het platte dak komt. Deze ga ik op de eerste verdieping naar buiten leiden (volgende afbeelding). Waar de HWA naar beneden liep, komt nu een 110mm standpijp om op de 1e verdieping de badkamer op aan te kunnen sluiten, en op de 2e verdieping een los toilet. De vraag die ik heb gaat over de be-/ontluchting. Daar heb ik veel over gelezen, maar ik denk dat ik het nog niet helemaal begrijp.

opties.png

Naar mijn weten heb ik twee opties. In de eerste laat ik de standpijp doorlopen tot waar de HWA nog binnenshuis loopt, en sluit ik deze daarop aan middels een ondersteboven Y-stuk - zodat het hemelwater nooit de standpijp in kan lopen. Hoewel dit mij door een familielid aanbevolen werd "want makkelijk", twijfel ik hier ontzettend aan. Als het goed doorregend en je trekt het toilet door, lijkt me dat je goed kans hebt dat de beluchting niet goed werkt als de HWA vol water stroomt? Ook zou de be-/ontluchter dan van 110mm naar 80mm versmallen, iets waarvan ik ook gelezen heb dat het eigenlijk niet de bedoeling is.

Daarom heeft mijn voorkeur optie 2. Ik zou dan een extra (110mm) geveldoorvoer moeten maken, maar dat is het probleem niet. Wat ik me afvraag heeft met de mogelijke rioollucht te maken. Naar mijn begrijpen hebben alle 'uiteindes' binnenshuis een sifon om te voorkomen dat je de rioollucht binnen ruikt. Het idee van de be-/ontluchtingspijp is dat deze altijd in open verbinding staat zodat het lucht kan aanzuigen bij doorspoelen, of lucht kwijt kan na hevige regenval (om een tweetal voorbeelden te noemen). Volgens die logica zou uit deze geveldoorvoer dus altijd het riool te ruiken zijn? Hoeveel last zou ik daarvan ondervinden wanneer dit op zo'n 9 meter hoogte boven mijn terras zou uitmonden ?

Ik was van plan dit met de uitvoerder te bespreken wanneer zij mijn hoofdriolering op de gemeentelijke riolering gaan aansluiten, maar ik wil dit eigenlijk allemaal klaar hebben liggen wanneer zij langskomen, zodat ze dit direct mee kunnen nemen. Dan kunnen ze de boel namelijk gewoon met de graver dichtgooien, en hoef ik dit niet handmatig te doen omdat ik nog het één en ander moet fabriceren. Vandaar dat ik hier advies hoop in te winnen, zodat het laatste puzzelstukje op z'n plaats kan en de handen dit weekend weer even uit de mouwen kunnen :)

EDIT -
Nu kijk ik opnieuw naar de titel en bedenk ik mij de 3e optie. Ik meen mij te herinneren dat iemand ook beweerd heeft dat een extra be-/ontluchter helemaal niet nodig zou zijn, omdat ik er al één op de standpijp aan de voorgevel heb zitten. Dus wellicht de meest basale vraag er nog even bij op het einde - is het überhaupt nodig om aan be-/ontluchting te denken ?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Ik zou gewoon de rode lijn door trekken en direct door het dak zodat die stand leiding een ontspanning ook heeft.
Bekijk dit filmpje maar bij no 26 dit is dan zelfde als rode zonder ont/beluchting
Install-tv_ Aanleg binnenriolering - YouTube
 

LodewijkNapoleon

  • #3
Wauw, dat was een heel interessante video. Hier heb ik toch een heleboel meer van meegenomen dan enkel de ontspanningsleiding. Bedankt daarvoor !
 

ABCDE

  • #4
Direct door het dak met de ontspanning, niet verbinden met de HWA.

Heb je een overstort voorziening voor water op je dak?

Qua ontspanning zijn er ook regels hoe ver die moet uitsteken boven het dak. Dacht minstens een centimeter. Ik zou er een hoedje boven zetten.

Qua geur; ja, ruikt niet altijd even fijn, maar ze zitten op elk huis. Merk je niks van.
 

LodewijkNapoleon

  • #5
We hebben een plat dak, dus ik wil de standpijp in ieder geval boven de dakrand uit laten komen, die loopt wat op zodat het water daadwerkelijk naar de HWA stroomt en niet van de rand af. Daarna inderdaad een dakje, of hoedje zoals u het noemt.

Beiden bedankt voor het meedenken weer! Ik ga vanmiddag maar eens contact opnemen met de dakdekkers!
 

ABCDE

  • #6
Ik bedoel met overstort.. wat gebeurd er als de HWA het niet kan bijhouden... loopt het onder de trim en over de rand in je muur of heb je zo'n tuit dat het daar weg kan? We krijgen steeds meer heel heftige buien.. iets om rekening mee te houden. Veel oudere panden zijn hier (nog) niet op ingericht. Nu aanpassen is gegarandeerd kleine kostenpost. Achteraf toch nodig gehad hebben is veel schade.

Zou dan direct de HWA helemaal buitom doen. Ben je ook van het lawaai af en het lek in je isolatie.
 

LodewijkNapoleon

  • #7
Verleden najaar hebben we het meegemaakt dat de HWA het inderdaad niet aankon door een verstopping. Resultaat was dat het rond de dak doorvoer begon te lekken.

Ik zal het aankaarten bij de dakdekkers, ben namelijk inderdaad niet zo'n fan dat de HWA binnendoor gaat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu