Wel/niet over houten vloer heenleggen

Ilya

  • #1
Wij hebben een houten (visgraat parket) vloer in de woonkamer liggen. De oude bewoners hebben deze vloer niet zo best onderhouden. We willen de woonkamer renoveren en hebben 2 opties:

1) Parket behouden, maar door plaatsen muur/wegbreken muur moet er een flink stuk bij worden gelegd. Heb navraag gedaan; dit inclusief behandelen huidige parket is vrij prijzig.

2) Parket weg. Hierbij hebben we de mogelijkheid om het parket te verwijderen, maar dit is schijnbaar niet geheel zonder risico (het gaat wrs om gelijmd spaanplaat met daarop het parket). Diverse experts hebben ons aangeraden de vloer te laten liggen, en de 'nieuwe delen' eerst op te hogen om er vervolgens laminaat (+ondervloer) overheen te leggen. Ik dacht aan die dikke ondervloertegels voor extra isolatie/demping.

Nu vinden wij het huidige visgraat parket niet mooi. Eigenlijk vinden we het zo lelijk dat we zelf het liefst voor optie twee gaan. Enerzijds wil ik meteen schoon schip maken en de parketvloer eruit halen. Als ik echter hiermee de vloer/deklaag enorm beschadig, ben ik mogelijk verder van huis.

Wat raden jullie aan? Is het makkelijk te doen om de nieuwe delen (namelijk keuken, gang en locatie waar voorheen open haard kanaal zat) eerst gelijk te trekken met het huidige parket en er vervolgens laminaat overheen te leggen? Hierbij houd ik dan rekening met de hoogte vd deur(en) etc. Met wat voor product kan ik de vloer het beste ophogen?

Dank :)
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat voor ondervloer? Houten dekvloer op balken of beton?

In het laatste geval is het spaanplaat waarschijnlijk verlijmd op het beton. Dat is echt een gruwelijke klus om te verwijderen: niet doen dus.

Bij een houten ondervloer is het spaanplaat w.s. geschroefd op de houten ondervloer. Ook niet leuk om te verwijderen en hopelijk trek je je dekvloer dan ook niet los. Ook heb je nu als ondergrond een wat 'massievere' vloer wat prettiger is als het laminaat er over heen gaat.

Kortom: niet doen. Nieuwe delen ophogen en uitvlakken, laminaatje er over heen, klaar.
 

Ilya

  • #3
Ok

Dank voor je antwoord.

Ik begrijp je punt. Ik ga uitzoeken hoe ik de andere vloerdelen (die momenteel niet van parket zijn voorzien) het beste kan ophogen. Zijn er nog speciale vereisten bij hout op hout? Kan ik het beste een bepaald type ondervloer gebruiken, of meerdere ondervloeren of een andere oplossing? Nog een laag spaanplaat lijkt me niet wenselijk.

Als ik nu toch de gok waag (gewoon om een gedegen oplossing te hebben) en het parket en spaanplaat ondervloer er wel probeer uit te halen/slopen. Is het grootste risico dat ik dan loop dat ik de dekvloer moet repareren met egaline? Ik vind het een extra risico omdat het in totaal om ongeveer 55m2 gaat (en dat is een flinke klus met egaline = meerdere etappes). Verder heb ik een convectorput, en die moet ik dan met een soort opstaande rand 'afplakken'?
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #4
Niet te moeilijk doen. Gewoon lager gelegen delen uitvlakken met delen spaanplaat en dan zo'n foamlaag en dan je laminaat. Op het
parket zelf hoef je natuurlijk niet nog een laag spaanplaat.

Ik zou niet met andere ondervloeren aan de gang gaan omdat je dan geluidsverschil kan krijgen tijdens het lopen.

Als je de boel er uit haalt hangt het er een beetje af hoe het er uiteindelijk uitziet. Als er hier en daar brokken uit zijn zou ik niet met egaline aan de slag gaan maar gewoon met (zand)cement herstellen. Als het er uit ziet als een maandlandschap wordt dat een ander verhaal.

Bij de convectorput zal je moeten werken met (bijv) aluminium hoekprofieltje.
 

Ilya

  • #5
We zijn alweer even verder. Gisteren kon ik de vloer goed inspecteren. Het lijkt op een parketvloer op alleen een soort witte laag lijm. De parketlaag is maar ongeveer 5mm dik. De lijmlaag is ongeveer 2mm dik. Daaronder zie ik direct de grijze vloer.

Ik heb geen spijkertjes gezien, behalve bij de plinten.

Als parket alleen met een lijmlaag is gelegd, kan het verwijderen ervan dan nog steeds de onderliggende vloer beschadigen? Zo ja, dan blijf ik bij het oorspronkelijke plan om over de vloer heen te leggen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu