Vloer wel of niet na isoleren

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #1
Ik ben plannen aan het maken om de benedenverdieping te renoveren. Is een huis uit 1970 waarbij de vloer gewoon op zand ligt, geen kruipruimte.

Ik vermoed dat er nu geen of zeer weinig isolatie in de vloer zit. Heb momenteel wel vloerverwarming met de bekende zwarte slangen.

Tijdens de verbouwing wil ik in ieder geval nieuwe vloerverwarming aanleggen en nieuwe vloertegels plaatsen.

In hoeverre zou het zich lonen om de gehele vloer eruit te halen, zand af te graven en alles opnieuw opbouwen met goede isolatie?

Gevoelsmatig is dit het beste maar voor de meerprijs kan ik vermoedelijk ook heel wat kuubs gas of kwh elektra kopen.

Heeft iemand hier wellicht wat meer kijk op?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #2
ikzou adviseren om dan de vloer geheel eruit te halen zodat er geisoleerd kan worden naar huidige maatstaven zodoende kan er waarschijnlijk met een lagere aanvoertemperatuur gewerkt worden omdat er minder verlies is, tevens de slangen 16mm hoh 10 leggen en de groepen rond de max 60 a 65 meter maken zodat er ook een wp op kan draaien
 
 • Like
Waarderingen: Lange Herman, Charel en Walker

Job_04

Specialist Werktuigbouw
 • #3
Ik zou het ook meteen goed doen, energie wordt met het jaar alleen maar duurder, ooit moeten we van het gas af. Verder mag er straks meer geleend worden voor huizen met een hoger label dus het gaat ook flink waardeverhogend werken voor je huis.
 
 • Like
Waarderingen: Charel

Pvr

 • #4
De eerste vraag moet zijn : Is de vloer onderdeel van de fundering? ja dan kan hij er niet uit. Nee dan kan hij er uit. Maar of het het werk en investering het waard zijn moet je zelf bepalen er zijn ook nog andere oplossingen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #5
Als er toch nieuwe vloerverwarming komt is dit een no-brainer (je bent immers al aan het slopen). Het beste leg je de isolatie op de constructieve vloer. Als je voldoende hoogte hebt (of hoogwaardige isolatie kiest), hoeft de vloer er niet eens uit.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #6
@IJkenhout De plafondhoogte rond 1970 was vaak veel hoger dan in de jaren 80 en 90. Misschien is er wel wat ruimte?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #7
Als je minimaal een r van 3,5 wilt halen en er zit nu geen isolatie onder, dan komt er met PIR al 8 cm bij. Daarop komt dan nog de vloerverwarming.
De dekvloer kan er wel eerst uit, maar hoe dik die is?

Plafond zal meestal niet het probleem zijn, deuren en een trap wel.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #8
Deuren zijn hier maar 201cm dus ik wil niet omhoog met de vloer. Enige alternatief zou zijn om nieuwe vloerverwarming in te frezen en dan een nieuwe tegelvloer op de oude lijmen.

Maar het wordt dus alles eruit, zand afgraven en weer fatsoenlijk opbouwen.
 
 • Like
Waarderingen: Edwinnn, Marcn.88 en Jackd

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #9
De laatste keer dat ik onder een vloer van een huis uit 1972 aan het graven ben geweest vond ik ook een pvc rioleringsbuis die bijna helemaal dicht zat met een keiharde substantie van kalk, zand en weet ik wat allemaal. Zou enkele jaren later ook fout gegaan zijn. Na ruim 50 jaar zijn er misschien wel meer dingen die je nu kunt doen om de komende 50 jaar weer vooruit te kunnen.
 

Lange Herman

 • #10
Eens met iedereen die adviseert om alles er uit te slopen en opnieuw te beginnen, maar je kunt als je toch niet uitkomt met de hoogte ook een stuk muur boven de deur weghalen en hoger kozijn met deur plaatsen.
Is bij ons ook gedaan in ons jaren 70 huis.
(zoals als ziet aan mijn naam ben ik vrij lang)
Ik wou het eerst niet, maar mijn vrouw wel. Ze heeft de aannemer het gewoon laten aanpassen toen ik aan het werk was. Ik ben haar eeuwig dankbaar!
 
 • Like
Waarderingen: Walker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu