Wel/niet aarden afvoerdrain en zwaluwstaartplaten

Goldfish

  • #1
Beste klussers,

In diverse postings zie ik informatie over het aarden van zwaluwstaartplaten en een afvoerdrain. Soms zegt men dat dat tegenwoordig niet meer hoeft en anderen zeggen dat het levensgevaarlijk is om dat niet te doen.
Wie wil me uitleggen waarom dat wel of niet hoeft.
En als het wel moet is het voldoende om de aardedraad uit de electriciteitskabel van de plafondverlichting op de verdieping eronder te gebruiken?

Moet de drain van metaal ook geaard worden als deze contact maakt met de zwaluwstaartplaat?

Als de plaat nergens in contact komt met iets anders dan hout of isolatieschuim dan kan er toch ook geen stroom op komen te staan?
Hoewel, ik ga vloerverwarmingsmat toepassen, dus dan zou een bschadigde vloerverwarming voor stroom kunnen zorgen?
 

Xr8

  • #2
De zwaluwstaart platen en de drain aarden. Ook de aarding van je vloerverwarming dient met het centraal aardpunt verbonden te worden. Evenals een eventuele radiator en waterleidingen.

De aarding van het CAP dien je vanuit de (centraaldoos) van de douche te halen en niet vanuit een ander vertrek.

Succes.
 

Chathanky

  • #3
Als de zwaluwstaart vloer geïsoleerd ligt hoeft deze niet geaard te zijn, ook de drain niet tenzij de afvoerbuizen van metaal zijn en deze buiten de badkamer voort zetten.

Wel of niet is afhankelijk of de vloer wel of niet voldoet aan het bovenstaande.
 

Goldfish

  • #4
Dank voor de reacties. Volgens mij voldoet mijn vloer aan de beschrijving van Chathanky. Hij ligt geïsoleerd tussen hout en schuim. Er raakt niets van metaal met de vloer. Geen metalen afvoerbuizen en geen verwarmingsbuizen die de vloer raken. Wel vloerverwarmingsmat.

Xr8, mijn radiator en kraan zijn 3 jaar geleden al geinstalleerd en volgens mij wel geaard (hoop ik). Zag op de vliering in elk geval dat de verwarmingsbuizen geaard zijn. Volgens mij heb ik geen CAP (oud huisje uit 1920 en electra is wel opnieuw gedaan), tenminste ik zie niets waarvan ik denk dat dat een CAP is. Kan ik dan op de vliering de aarde draad die van de badkamer verlichting naar de meterkast gaat gaan verdelen over verlichting, radiator en (eventueel) vloer. Dus dan vanaf meterkast moet de draad als een soort ster naar de te aarden onderdelen ipv via doorlussen en met elkaar verbinden. Of begrijp ik het dan verkeerd?

Nu kan ik nog goed bij de vloer en door de muur een draad trekken. Zal ik dat maar wel doen en dan later kijken of ik het moet aansluiten en hoe dan?
 

Chathanky

  • #5
Voor elektrische vloerverwarmingssystemen mogen uitsluitend verwarmingskabels overeenkomstig de relevante productnormen of dunne buigzame verwarmingselementen overeenkomstig de relevante productnorm zijn geïnstalleerd mits zij zijn voorzien van een metalen mantel, een metalen omhulsel of een fijnmazig metalen rooster. Het fijnmazige metalen rooster, de metalen mantel of het metalen omhulsel moet zijn verbonden met de beschermingsleiding van de voedingsketen. Het voldoen aan deze laatste eis is niet verplicht indien het vloerverwarmingssysteem deel uitmaakt van een SELV-keten.

Bescherming door elektrische scheiding is niet toegelaten.

Hier moet je vloerverwarming aan voldoen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu