Wel een schoorsteen, maar geen aansluiting.

Toek

  • #1
Hallo,

Ik zit met een vraagstuk over het volgende:
In mijn nieuwe huis loopt een schoorsteen waar ik graag een houtkachel op zou willen aansluiten, maar in de woonkamer (waar de schoorsteen wel langs loopt) zit geen zichtbaar aansluitingspunt. Onder in de kelder zit wel een opening voor die schoorsteen.
Hoe zou ik te werk moeten gaan om toch een houtkachel aan te sluiten vanaf de woonkamer? Waar moet ik op letten? Wat zijn de valkuilen?

mvg,

Toek
 

Pigion

  • #2
Weet je zeker dat het een schoorsteen is? Het zou ook een ventilatiekanaal kunnen zijn. Het was vroeger heel gebruikelijk deze te laten uitmonden in een "schoorsteen" op het dak. Soms zijn er apparte kanalen voor keuken, toilet en kelder.
Heb je een bouwkundige tekening van het huis? In de kleinere plaatsen kan je soms de tekening nog in het archief vinden.
Pigion
 

Toek

  • #3
Ik vroeg me inderdaad zelf ook af of het wel een echte rook afvoer schoorsteen is.
In het andere deel van de woonkamer loopt er ook een kanaal en dat lijkt me zeker een schoorsteen omdat er een schouw aan vast zit. Ook is dat kanaal dikker als het andere kanaal. Zo dik zelfs dat er een verdikking de kamer inloopt terwijl de buitenmuren al 55 cm dik zijn. Misschien is het eerste kanaal dus inderdaad een oud ventilatiekanaal.
Ik moet nog zien of ik enige documentatie kan vinden van het huis (mijn hoop is laag).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu