Wegslijpen en isoleren muur-muur koudebrug

Zansa

  • #1
Goedendag,

Dit is helaas een vervolg op mijn post van 2017 :(

Helaas hebben wij een koudebrug, waardoor er binnen condensvorming ontstaat. Na jaren elk middeltje (zowel binnen als buiten) geprobeerd te hebben gaan we deze week maar de meest rigoureuze methode proberen; wegslijpen.

Het betreft een binnenmuur die haaks in de buitenmuur staat. Zowel aan de linker - als rechterkant zitten er voorzetwanden tegenaan.
Het te verwijderen gedeelte zit achter een voorzetwand (die ook even weg moet), en als het goed is zien we er straks niets meer van

Ik loop alleen tegen de volgende vragen aan:
- de voorzetwanden zijn geïsoleerd, maar er zit straks geen isolatie tussen de binnenmuur en de buitenmuur (tekening 1). Wat zou ik het beste in de nieuwe kier kunnen proppen?
koudebrug.jpg

- de binnenmuur met condensvorming is op de begane grond, maar deze loopt helemaal door tot de kelder (tekening 2). In de kelder kan de muur niet doorgeslepen worden, dus straks loopt er een gleuf tot de verdiepingsvloer en daarna gaat de binnenmuur alsnog de buitenmuur in. Verdient dit punt extra aandacht of extra isolatie?
muur 2.jpgHopelijk heeft iemand hier ervaring mee, bij voorbaat dank voor de hulp!
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Wat zegt de constructeur? Wanneer een binnenmuur met ankers aan de buitenmuur is bevestigd heeft die mogelijk een stabiliteitsfunctie. Dan kun je niet zomaar de twee van elkaar losslijpen en de ruimte volproppen met isolatiemateriaal.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Misschien is een PUR schuimlijm sterk genoeg voor een behoorlijke verankering. Uiteindelijk zijn er heel wat kozijnen voor raam en deur, aansluiting gasbeton muur tegen plafond mee afgewerkt. Zeg eerlijk ik weet niet of deze methoden nog gebruikt wordt.
 

Zansa

  • #4
Bedankt voor jullie reactie, fijn!
Volgens de constructeur kan de muur los worden geslepen, dit hebben we met gepaste spanning gedaan. Toen we toch bezig waren hebben we direct een dusdanig groot stuk weggehaald dat de isolatie nu doorloopt van de ene voorzetwand naar de andere, incl. folieën.
De gaatjes en kieren die ere boven en onder nog waren hebben we gevuld met PUR schuim.

En nu is het wachten en veel ventileren totdat het vocht uit de muur trekt...
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
Goed dat je er een constructeur bij hebt gehaald. Dat geeft gemoedsrust. :prima:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Er is een grote kans dat dit het probleem niet oplost. Zie mijn antwoord in het andere topic.

Is de ventilatie in huis in orde?
 

Zansa

  • #7
Ventilatie ben ik wel positief over. We hebben zowel mechanische ventilatie die altijd aanstaan en we luchten regelmatig. En als de koudebrug weg is zou het in ieer geval niet in dat plekje komen, al zal het vast altijd de zwakke plek blijven.
Overigens hebben we nergens anders last van condens of vocht
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu