2 Manometers kan ik er 1 weghalen

Frana

 • #1
Hallo

Ter vervanging van het expansievat heb ik een compleet
installatiepakket gekocht. bij dit pakket zit een prescor 3 bar overstort zonder manometer aansluiting. Mijn huidige overstort die in de douche zit heeft wel een manometer ook zit er een manometer op de c.v. Kan ik de manometer in de douche weglaten? en de nieuwe zonder in de douche monteren? of moet er altijd 2 manometers in het systeem zitten?

Alvast hartelijk dank
 

Obelix2

Specialist Witgoed
 • #2
Je manometer moet je dusdanig plaatsen datje hem tijdens het bijvullen ook af kunt lezen.

1 is voldoende meerdere. Mogen
 

Houtstooktechnicus

 • #3
Frana, weet je zeker dat het een overstort is wat in de badkamer zit en geen vul/aftappunt?

Normalerwijs zit een overstort binnen 1 meter van de ketel in de aanvoerleiding. En het expansievat op een zelfde afstand in de retourleiding.
 

Frana

 • #4
Obelix2 bedankt het is dus puur voor het gemak met het bijvullen. de c.v. staat op zolder dus met bijvullen dit ff met zijn tweeen doen.

@ Houtstooktechnicus ja het is een prescor 3 bar overstort gemonteerd op het vul en aftappunt
 

Houtstooktechnicus

 • #5
Duidelijk, bij het vul/aftappunt is een manometer begrijpelijkerwijs wenselijk, zoals Obelix hier ook al schreef. Dus zeker niet weghalen.

Als je niet alleen het expansievat wil vernieuwen, maar naar het nu lijkt ook de overstort, kijk dan even in de handleiding van je ketel. Daar staat precies waar het overstort hoort te zitten.

Zo'n overstort in de badkamer werd vaak in de sociale woningbouw toe gepast, maar het is meestal niet in overeenstemming met de voorschriften van de ketelfabrikant.
 

Frana

 • #6
Ik heb ff gekeken voor een overstort met manometer maar die zijn bijna net zo duur als het hele installatiepakket. Bestaat er een alternatief zoals een adapter of tussenstuk waarop de manometer gemonteerd kan worden en dan tussen de overstort en het vul/aftappunt komt.
 

Houtstooktechnicus

 • #7
Je kunt toch ook alleen het overstort vervangen? De vulkraan en de manometer laat je zitten.

Tenminste, is het een huur- of een koophuis? In het laatste geval zou ik het nu gelijk volgens het installatievoorschrift van de ketelfabrikant doen.

En anders is het voor rekening van de verhuurder.
 

Frana

 • #8
@ houtstooktechnicus bedankt, de overstort is in werking getreden omdat het expansie vat stuk is en moet dan vervangen worden omdat er vaak troep in de leiding zit waardoor deze niet meer geheel afsluit. Vandaar dat ik een compleet installatiepakket heb gekocht wat ook nog eens stukken goedkoper was dan een los expansievat en overstort.

Misschien was ik niet helemaal duidelijk maar de manometer zit op de overstort.

Ik ga de handleiding van de c.v. raadplegen voor de juiste plaats van de overstort.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
 • #9
Zit al jaaaaaaaaaren zo dus niks aan veranderen
 

Frana

 • #10
Ja het zit bij mij ook al jaren zo en het werkt dus laat ik het maar zo, anders ben ik straks het hele systeem aan het omgooien terwijl het alleen de bedoeling is om een nieuw vat en overstort te plaatsen.

Nu nog kijken of er een alternatief is om op de nieuwe overstort een manometer te koppelen en anders maar zonder. Dan doe ik die paar keer per jaar bijvullen maar ff met zijn tweeen.

Tot zo ver wil ik iedereen bedanken :D
 

Houtstooktechnicus

 • #11
Het is wel hoofdlijn om installatievoorschriften te volgen, die zijn er niet voor niets. Ook zit het al jaren fout.

Je kunt van zoiets 'simpels' toch een hoop ellende krijgen; is het van de woningbouw en ga je er een keer uit dan kan een wakkere inspecteur alsnog 'terugbrengen in oude staat' eisen, en is het projectje al 3x zo duur geworden.

En veroorzaakt je ketel een keer schade, dan gaat de verzekering echt niet uitkeren. Het zit in hun ontbindende voorwaarden dat de ketel wel volgens voorschrift aangesloten moet zijn. En dat is hier duidelijk niet zo.

Maar goed, wil je dat risico bewust lopen, waarom wissel je dan niet alleen het overstort? Die is los afneembaar van je 'filler'. Kun je de vulkraan en de manometer gewoon laten zitten. Of je moet een vrij recente overstort met manometeraansluiting aan het huis hebben. In dat geval een T-stukje er tussen, dan kun je de manometer overzetten.
 

Frana

 • #12
De cv installatie is jaren geleden door een erkend installatiebedrijf geinstalleerd, maar die kunnen ook fouten maken.Ik zal morgen eens bij verschillende installatie bedrijven informeren wat de juiste plek is voor de overstort voor dit type ketel. Ik kan hierover in de handleiding namelijk niks vinden. er staat wel iets in over de pentec 8 bar maar die bedoel ik niet.

Ja dat T stuk zocht ik, bedankt :D

Ik ga kijken of ik dat vandaag nog te pakken kan krijgen.
 

Houtstooktechnicus

 • #13
Die Pentec is voor de warm tapwaterfunctie.

Let wel even op met dat T-stuk, de vulkraan en het overstort zijn 1/2 duims, de manometer waarschijnlijk 3/8 duim. Zorg dat je zonodig een verloopje regelt. En mogelijk heb je ook nog een wartel of pijpnippeltje nodig als je overstort binnendraad heeft. Van te voren dus even goed kijken wat je nodig hebt.

Welk merk/type ketel heb je?
 

Frana

 • #14
Bedankt voor de tip wat betreft het T stuk.

De ketel is een AWB 23.29
 

Houtstooktechnicus

 • #15
Leuk! :mrgreen:

Hele expeditie mogelijk overbodig. Volgens de handleiding heeft deze ketel al een overstort ingebouwd.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
 • #16
Klopt die zit rechts boven in de ketel. Overstort gecombineerd met in warer gebrek beveiliging
 

Houtstooktechnicus

 • #17
Haha wat een grap, dat hadden we van te voren zo nooit kunnen verzinnen! :lol:

Afijn, Frana is in elk geval gedekt voor de verzekering!

Het is natuurlijk wel te hopen dat die in de ketel is aangesloten op het riool, want het is waarschijnlijker (gezien de historie met het defecte expansievat) dat die dan eerder aan gaat spreken dan de nieuwe in de badkamer... :lol:
 

Frana

 • #18
Nou gelukkig maar!!
Vraag ik me toch af waarom de installateur ook een overstort in de badkamer heeft geplaats.
En waarom heeft de ingebouwde overstort niet gewerkt en wel die op de badkamer?

Ik heb namelijk geen water gevonden onder de ketel

Ik heb niet goed gelezen zou dus op het riool aangesloten moeten zitten.
 

Houtstooktechnicus

 • #19
Dat je niet goed leest was me al opgevallen, ondanks herhaald vragen weten we nog steeds niet of je huurt, of dit een eigen woning is... :oops:

Lees het topic eens terug en beantwoord onbeantwoorde vragen alsnog, maak eens foto's (die je hier probeert te plaatsen) van wat je nu werkelijk hebt.

Of laat een professional komen, met zo als je het nu aanpakt ga je links- of rechtsom uiteindelijk de bietenbrug op.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
 • #20
Even ter info houtstoker. Je bent hier om mensen te helpen niet om ze af te kraken
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu