Probleem met driewegklep in AWB Thermomaster

Henk J.

 • #1
De ketel AWB Thermomaster 2HR Comfort Plus (type 32.50 WB) is pas 4 jaar oud. Nu is in die korte periode de driewegklep voor de tweede keer defect. Radiator wordt warm terwijl de thermostaat uit staat.

Bij zijn laatste bezoek vertelde de installateur dat dit een bekend probleem is bij de toegepaste klep (Honeywell VC8010). Een beetje vuil of kalk in de leiding en de klep loopt vast. Nu is het water bij ons redelijk zacht, dus kalk lijkt me onwaarschijnlijk.

Nu heb ik gezien dat de installateur een kwartiertje bezig is met het vervangen van de klep. Dus ik denk: dat moet ik ook zelf kunnen! Ik heb alleen nog een paar vragen:
 • Op welk punt kan ik de AWB het best aftappen?
  Waar kan ik een nieuw binnenwerk voor de VC8010 kopen?
  Is er een mogelijkheid om een beter binnenwerk of desnoods een betere driewegklep te installeren, die niet zo gevoelig is als de Honeywell?
Ik stel alle ervaringen, tips en antwoorden m.b.t. deze combinatie erg op prijs.

Alvast bedankt.
 

Bloemie

 • #2
Gaat nu de cartridge (binnenwerk) of het grijze servomotor stuk (VC 8010).

Je hebt het over af tappen dus het zal de cartridge wel zijn, tap gewoon je toestel af en hou er een emmer onder als je de cartridge er uit sleutelt met de meegeleverde sleutel.

Als je de nieuwe cartridge weer terug plaatst is handvast genoeg ,dus niet muurvast zetten want anders is hij zo weer stuk.

Maar als je de installatie toch leeg hebt plaats dan gelijk een spirodirt in je retour leiding van je ketel, gaat die cartridge gelijk een stuk langer mee omdat nu gefilterd water in de ketel komt.

Kijk eens hier.
 

Henk J.

 • #3
De servomotor doet het nog. Het witte palletje beweegt in ieder geval nog netjes op en neer. Dus ik ga er van uit dat de cartridge defect is.
Dank voor de spirodirt tip.
 

MarcoDezicht

 • #4
Als ik het verhaal zo lees dan zou ik er maar eens een andere biolersensor in zetten want ik denk dat dit het probleem is.
Heb dit probleem al meerdere keren meegemaakt en bij één op de tien was het de drieweg klep .
Bij de rest was het de sensor uit de bioler.

P.S heb met de drie wegklep zelf alleen goede ervaringen en dit type wordt in bijna alle merken toegepast vaak is alleen de motor anders die er op zit.
 

Bloemie

 • #5
Als de boiler sensor kapot zou zijn waarom blijft je drie wegklep dan hangen.

Deze kleppen heb ik alleen maar slechte ervaringen mee, en inderdaad de boilersensor is of eigelijk de dompelbuis is geen goede in die serie 2000.

Maar ik zie even niet de logica van een boilersensor en een mechanische dwk.

Als de sensor kapot of afwijkend is dan blijft over het algemeen de ventilator hangen in zijn toeren.
 

MarcoDezicht

 • #6
Als hij afwijkt is de kans groot dat de driewegklep naar cv loopt in rust een vervolgens weer warm water vraagt dus steeds een beetje warmte doorlaat waar door het net lijkt of de driewegklep niet goed werkt.

Als het een slecht soort drie weg klep is waarom werken de grote merken er dan nog mee.
 

Bloemie

 • #7
Sorry hoor, maar maar er zit een gewone honeywell klep in, die niet modulerend is, dus hoe kan deze in rust nu een beetje naar cv gaan.

Kijk heb je nu een zoals bij atag een modulerende klep, dan geloof ik het wel, maar niet bij deze type awb.

Het zal zoals meestal echt wel de cartridge zijn, want zou de tap ntc stuk zijn dan zou deze persoon ook geen cv hebben of af en toe cv.

Maar de cartridge van honeywell zit een hele serie die problemen geven en teruggestuurd mogen worden als je ze moet vervangen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #8
Wat was de vraag ook alweer :?:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu