Weer slaat om. Verandering geluid WTW. Normaal?

Cavaldi

  • #1
Op het moment van schrijven is het midden september 2022. We hebben een hele warme, droge zomer achter de rug en het weer is net omgeslagen. De temperaturen kelderen en we hebben deze week vaak regen voor het eerst sinds maanden.

Mijn woning is in maart geïsoleerd en er is een Zehnder WHR 918 WTW op zolder gezet. De ventielen hoor ik normaal rustig blazen maar sinds een paar dagen hoor ik nu ook soms wa-wa-wa-wa. Het is dan een doorgaand geluid, en stiller dan fluisteren maar het is goed te horen op de slaapkamer en het lijkt luider wanneer het buiten regent.

Is dat typisch wanneer het buiten ineens kouder en natter wordt dan binnen, of is dat een teken van een mogelijk probleem(pje) met de WTW?

Gewoon een paar dempers achter de ventielen plaatsen?

Zodra het weer gebeurt zal ik een korte geluidsopname toevoegen.
 

Cavaldi

  • #2
Hierbij een clip van de audio. Er is helaas veel ruis dus je zult het vrij luid moeten afspelen om het zachte wa wa wa wa te horen. Het is vrij stil (meestal zachter dan fluisteren) maar zeker in de slaapkamer is het een irritant geluid.
 

Bijlagen

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Ik zou beginnen met het schoonmaken / vervangen van de filters.
 
  • Like
Waarderingen: Cavaldi

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Vermoedelijk is de bypass gesloten en hebben de fans meer moeite op de lucht te verplaatsen.
Wanneer is laatste hroot ondehoud gedaan?
Filters vervangen en kruisblok uitspoelen.
 
  • Like
Waarderingen: Cavaldi

Cavaldi

  • #5
In heb de filters een paar weken geleden schoongemaakt met een stofzuiger maar ik zal ze even bekijken. Misschien dat ze verzadigd zijn met vocht of kookvet uit de lucht.

De WTW is in maart geplaatst en heeft nog geen onderhoud gehad. Ik heb inmiddels een mail gestuurd naar de WBV om te horen of zij zorgen voor het onderhoud, net als dat is geregeld voor de CV. Hoe dan ook, het is wellicht een idee om gewoon een probleem te melden bij de WBV. Het is een onderdeel van de woning die niet van mij is dus ik neem aan dat zij verantwoordelijk zijn voor het onderhoud.

Ik wacht de reactie even af.

Kan het spoelblok van buiten worden bereikt, zoals de filters? Ik wil geen zegels verbreken op de unit en de garantie riskeren.
 

Cavaldi

  • #6
Op de display van de Zehnder WHR 918 staat normaal de huidige stand van de WTW: 1, 2 of 3. Als er een . (punt) voor het getal staat, dan betekent dat volgens de handleiding dat de bypass geopend is.

Als ik deze uitleg van wat een bypass doet goed begrijp, dan zorgt een gesloten bypass ervoor dat bij koud weer de inkomende lucht wordt opgewarmd.

Het is ondertussen koud en op de display staat een 1 zonder punt ervoor, dus de bypass is inderdaad dicht. Toen het nog warm was stond er vaak een . voor de 1 en was de bypass open. Dus dat klopt allemaal volgens die uitleg over wat een bypass doet.

Het lijkt er dan op de het sluiten van de bypass zou kunnen samenhangen met waarom het nu 's nachts zachtjes galmt in de woning. Is dat normaal en/of kan dat worden verholpen? Met een geluidsdemper van dit soort?
 
Laatst bewerkt:

ADDave

  • #7
Dat de bypass openstaat betekend dat hij de ventilatielucht niet over de warmtewisselaar heen haalt. Hij pakt dus de verse lucht direct van buiten en vice versa. Vuile filters zoals eerder genoemd kan ook medeverantwoordelijk zijn.

Nu hij dicht staat gaat de lucht wel over de wisselaar, die geeft weerstand en dat zorgt voor een drukverschil wat de ventilatoren moeten overbruggen. Dat kan inderdaad een bepaalde toon geven. Het is vaak wel op te lossen met een juist gekozen geluiddemper, wat nu waarschijnlijk niet het geval is.

De geluiddemper die je in de link stuurt niet aan beginnen.
Je zal het geluid bij de wtw moeten dempen. Dat kan met een akoestische slang of een starre geluiddemper.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Cavaldi

Cavaldi

  • #8
Bedankt @ADDave voor de uitleg. Ik heb het probleem voor een groot deel al kunnen verhelpen door de ventielen deels dicht te draaien; In de slaapkamer tot een spleet en in de woonkamer halverwege.

Er is helaas geen CO² meter om de luchtkwaliteit te kunnen beoordelen.

Het is natuurlijk beter om het probleem direct bij de WTW aan te pakken, maar dan moet het via een monteur van de woningbouwvereniging. In principe.
Die dempers die in een buis kunnen worden geduwd werken niet?
 

ADDave

  • #9
Qua geluid dempt het prima, alleen blijft er zo weinig lucht over om mee te ventileren....
Die dingen hebben een doorlaat van niks.
 

Cavaldi

  • #10
@ADDave wat gebeurt er eigenlijk wanneer een ventiel half dicht wordt gedraaid in de woonkamer of slaapkamer? Minder luchtstroom of hogere druk?

Ik heb nog even gekeken naar de WTW en ik heb het idee dat de slang die naar de woning gaan (rechts op de foto) gewoon een verbindingsstuk is zonder isolering. Zou een geïsoleerde slang niet meer op de slang moeten lijken die naar buiten gaat (links op de foto)?

20220923_151916.jpg
 

ADDave

  • #11
Cavaldi schreef:
ventiel half dicht wordt gedraaid in de woonkamer of slaapkamer? Minder luchtstroom of hogere druk?
De weerstand neemt toe (je maakt dus druk op) waardoor er minder lucht uit het ventiel komt.
Cavaldi schreef:
Zou een geïsoleerde slang niet meer op de slang moeten lijken die naar buiten gaat (links op de foto)?
Jazeker. Ze hadden dezelfde slang als rechts moeten gebruiken, dan had je dit probleem waarschijnlijk niet. Ook proberen om zulke knikken in de slang (links) te vermijden.
Let op dat ze akoestisch geïsoleerde slang gebruiken, deze is aan de binnenzijde geperforeerd in tegen stelling tot thermisch geïsoleerde slang. Ze zien er namelijk vrijwel hetzelfde uit.
 
  • Like
Waarderingen: Cavaldi

Cavaldi

  • #12
@ADDave kan het zijn dat ze de slangen per ongeluk hebben omgedraaid? Wat is het nut van het gebruik van akoestische of anders geïsoleerde slangen naar buiten? Isoleren op warmte of geluid maakt toch eigenlijk alleen zin naar binnen toe?
 

ADDave

  • #13
Nee ook naar buiten toe isoleren. De lucht die hij naar buiten gooit is koud en de slang gaat dan condenseren als je die niet isoleert.
 
  • Like
Waarderingen: Cavaldi

Cavaldi

  • #14
Ah, oké. Dan weet ik wat er gedaan moet worden. Bedankt voor de uitleg.
 

ADDave

  • #15
:prima:
 
  • Like
Waarderingen: Cavaldi

Cavaldi

  • #16
Wat ik probeer aan te pakken is een stil, irritant wa-wa-wa-wa geluid dat uit de ventielen in slaap- en woonkamer komt, dat is begonnen nadat het weer koud werd en de WTW harder is gaan werken. Het doet denken aan het soort oscilleren dat je bij ventilators kan krijgen. Vrij langzaam wauwelen. Één wa per seconde.

Het is heel stil maar erg irritant wanneer het rustig is en ik wil ervan af.

Akoestisch geïsoleerde slangen leken de duidelijke oplossing, maar als ik ze bekijk valt op dat de wollige isolatie om de buitenkant van de slang zitten en niet om de binnenkant.


Zijn dat soort slangen er niet voor om geluid naar de buitenkant te dempen en niet het geluid dat uit het uiteinde komt?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

ADDave

  • #17
Nee dat lijkt maar zo. Geluid is een heel raar iets om te begrijpen.

Door de gaatjes in de binnenmantel en het glaswol wat er omheen zit wordt het geluid geabsorbeerd en kan dus niet meer reflecteren verder je kanalen stelsel in. Op die manier demp je dus een deel van het geluid weg.
 

Cavaldi

  • #18
Ah. Oké. Is het dan goed als de slang een paar bochten heeft zodat het geluid meer kans heeft om in de gaatjes terecht te komen?
En is het voldoende om alleen het inblaaskanaal te isoleren of heeft het meerwaarde om ook het afzuigkanaal te isoleren?

Als tussenoplossing heb ik van een restant fiberfil rolletjes gemaakt ter grootte van een rol wc papier en die achter de ventielen in de buis geschoven. Het is een goedkoop, open, lichtgewicht vulmateriaal voor zittingen, kussens en kleding dat de neiging heeft om uit te rollen zodat het makkelijk een open buisje vormt dat tegen de binnenkant het ventilatiekanaal aanduwt. Het laat de lucht heel goed door en dempt aanzienlijk. Ik zit erover na te denken om een buis fiberfil van een of twee lagen in een lang stuk harde buis te schuiven direct bij de WTW.
20220923_171648.jpg
 

ADDave

  • #19
Cavaldi schreef:
Ah. Oké. Is het dan goed als de slang een paar bochten heeft zodat het geluid meer kans heeft om in de gaatjes terecht te komen?
Nee dat gaat nauwelijks effect hebben.

Cavaldi schreef:
En is het voldoende om alleen het inblaaskanaal te isoleren of heeft het meerwaarde om ook het afzuigkanaal te isoleren?
Ja dat heeft meerwaarde. Geluidsgolven gaan namelijk ook tegen de luchtstroom in.

Cavaldi schreef:
Ik zit erover na te denken om een buis fiberfil van een of twee lagen in een lang stuk harde buis te schuiven direct bij de WTW.
Nee zou ik niet doen. Je wilt niet dat het materiaal per ongeluk de wtw ingezogen of verder het kanalenstelsel in geduwd wordt.
Bij de ventielen is het een prima tussenoplossing, maar ik zou toch de akoekstieke slang gebruiken bij de wtw.
 

Cavaldi

  • #20
Bedankt voor het advies. Ik zal de topic updaten met wat ik uiteindelijk heb gedaan en of het heeft gewerkt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu