Centraaldoos doorgelust naar WCD en weer naar centraaldoos

J1204

  • #1
Hallo allen,

Ik ben de elektra van de benedenverdieping (woonkamer/eethoek) aan het vernieuwen. Alles was nog rood/groen in mijn jaren 60 huis. Dat is zo goed als klaar. Netjes overal bruin/blauw/geelgroen getrokken en overal geaarde stopcontacten gemonteerd alles volgens het boekje. Aarde getrokken naar meterkast en aangesloten aan aarderail. Nieuwe lasklemmen, alles op juiste lengte gestript ETC. Ik heb me goed ingelezen.

IMG-20221020-WA0006.jpg


De foto hierboven is mijn centraaldoos in de woonkamer die verbonden is met de meterkast en doorgelust is naar de centraaldoos in de eethoek. Ik dacht eigenlijk dat ik hiermee klaar zou zijn. Alleen bleven er 2 draden over zoals jullie zien op de foto waarvan ik geen idee had waar die naartoe gingen. Nadat ik het stroom weer er op gezet had kwam ik er achter dat ik geen stroom in mijn 2 slaapkamers had. Nou duidelijk verhaal dus, de centraaldoos van de slaapkamer boven mijn woonkamer is dus verbonden met de centraaldoos van mijn woonkamer. Ik op onderzoek uit, en wat blijkt, die rode en groene kabel gaan dus naar een WCD in mijn slaapkamer, die dan weer doorgelust is naar de centraaldoos van de slaapkamer, die dan weer doorgelust is naar de centraaldoos van de andere slaapkamer (die boven de eethoek is).

Hier een foto van de WCD:

IMG-20221021-WA0026.jpeg


Als ik het zo inschat is dit allemaal vanaf de bouw zo aangelegd.

Meterkast > centraaldoos woonkamer > WCD slaapkamer 1 > centraaldoos slaapkamer 1 > centraaldoos slaapkamer 2

Dit is toch totaal niet hoe het hoort te zijn of ben ik nou gek?

Ik heb me er bij neergelegd dat dit mij verplicht om dus gelijk in alle 2 de slaapkamers ook nieuwe elektra te leggen en geaarde stopcontacten te monteren, so be it.

Maar dit is toch vaag dat het zo aangelegd is?? Wat moet ik hier nou mee? De 2 rode en 2 groene draden zaten gewoon doorgelust op het stopcontact dus, onder een schroefverbinding.

Ik hoor graag jullie mening
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Dit is niet zo zeldzaam als je denkt. Het is één van de toegestane afwijkingen die NPR5310 beschreef in het artikel over het "gemodificeerd centraaldozensysteem".

Een aftakking ten behoeve van één wandlichtpunt, wandcontactdoos, schakelaar of combinatie van één wandcontactdoos en één schakelaar mag worden gemaakt van een doos die in een verticale doorgaande leiding is opgenomen.
Vooral rondom het trappenhuis zie je dit heel vaak in woningen. Centraaldoos in de hal beneden > schakelaar op de overloop boven > centraaldoos op de overloop boven.
 
  • Like
Waarderingen: J1204

J1204

  • #3
Bedankt voor je reactie. Lekker op deze manier laten en nieuwe draden trekken dus.

Dan had ik nog een vraag, lasklemmen moet je natuurlijk nooit hergebruiken en dat doe ik dus ook niet. Maar hoe zit het met de draden die je uit een lasklem hebt gedraaid, deze hebben vaak sneetjes van het uit de lasklem draaien. Kan ik deze veilig in een nieuwe lasklem stoppen? Of moet ik ze dan afknippen en opnieuw strippen om mooi glad koper te hebben?

Ik vraag dit omdat ik dus die lasklemmen van de foto moet verwijderen om dat nieuwe draad wat naar boven gaat erbij te lassen. Maar ze zijn al aan de korte kant die draden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu