Wederom Vloeropbouw bij vloerverwarming?

VanTurenhout

  • #1
Ik kom allerlei verschillende berichten tegen maar wordt niet wijzer over wat nu echt een goeie manier voor mij zou zijn voor het opnieuw aanbrengen van een begane grond vloer met vloerverwarming.

In mijn nieuwe huis ligt waarschijnlijk stampbeton en daaroverheen tegels. Behoorlijk koud. Huis is uit 1973 en dus zeker geen of verwaarloosbare isolatie.

Vandaag bij de vloerverwarming installateur geweest en die adviseerde het volgende:

Stampbeton eruit
Uitgraven tot je in totaal een fatsoenlijke dikke vloer kunt opbouwen die als volgt opgebouwd moet worden:
1. Folie
2. 15 cm (minimaal) isolatie (bij voorkeur in twee lagen, ivm overlap van de scheidingen van de platen)
3. electra en andere leidingen
3. stukken steen met daarop wapennet, met daarop de vloerverwarming
4. 10 a 15 cm beton (wat we willen laten vlinderen)

- Is dit ook wat jullie experts zouden doen?
- En komen de diktes dan ook overeen of kan ik met minder ook uit de voeten?
- Wat voor isolatie raden jullie aan?
- Moet het beton ook nog gewapend zijn?
Kom maar op met die adviezen!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ga eens googlen op droogbouw vloerverwarming.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Kan niet beoordelen wat voor vloerverwarming installateur u in de arm hebt genomen, maar ik zou dat advies maar snel vergeten. Bij een vloerverwarming in 10-15 cm beton stook je je nadien arm (en zeker bij een lage temperatuursysteem zoals een warmtepomp)
Bedenk eerst eens wat je je kost om zo'n operatie uit te voeren (en alles keurig af te voeren: want die kostenpost vergeet men al snel)
Wanneer je dat afweegt tegen het gebruiken van een droogbouwsysteem, wat snel reageert op een warmtevraag, ten opzichte van de hier geboden oplossing aanzienlijk dunner en lichter in gewicht is, en ook goed bruikbaar is bij een lage temperatuursysteem, zal de keuze niet zo moeilijk worden.

Ook over een droogbouwsysteem kan je een betonvloer laten aanleggen. Maar dan toch zeker niet 10-15 cm dik, want dan kost het je behoorlijk wat aan energie om zoiets te verwarmen.

Ik begrijp overigens niet zo goed waarom dit soort vloerafwerkingen gekozen worden: men realiseert zich totaal niet de verwarmingskosten daarvan.
Oriënteer je eens op hetgeen verkrijgbaar is aan droogbouw vloerverwarming.
 

VanTurenhout

  • #4
Ik denk dat ik te weinig ruimte heb om droogbouw vloerverwarming toe te passen. Ik heb de sleutel nog niet en geen tekeningen, maar ik vermoed dat de tegels op de dekvloer gelegd zijn. Alles bij elkaar is at zo'n 5 cm gok ik. (als er al een dekvloer is, wie weet liggen de tegels direct op het beton)

Als ik er dat afhaal heb ik niet voldoende om zowel te isoleren als vloerverwarming aan te brengen. Dat houdt dus in dat ik ook de betonlaag eronder weg zou moeten halen. En dan is er weer heel veel ruimte die ik moet opvullen.

Ik vermoed dat de betonlaag zo'n 10 cm dik zal zijn (als ik kijk naar tekeningen van dezelfde constructeur.

Het weghalen zou geen probleem zijn alleen wil ik dan weten wat de beste manier is om e.e.a. op te bouwen.

Die gewenste 10/15 cm betondikte kan ik misschien verkeerd gehoord hebben, daarom de vraag of de diktes van de lagen goed zouden zijn.

Een warmtepomp gaat er niet komen trouwens.

Misschien teveel gevraagd maar wat zou in dit geval dan de optimale opbouw kunnen zijn, liefst zo makkelijk mogelijk en rendabel?

Ik praat hier over ca 60m2 verdeeld voer een woonkamer/keuken en gang. Doordat er andere ruimtes aangrenzend zijn kan ik niet veel hoger uitkomen met de vloer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu