Wcd via schakelaar: regels?

Geus

  • #1
Beste klussers, en met name de elektro-specialisten,

Mijn broer heeft in zijn nieuwe oude huis enkele ruimtes samengevoegd om een nieuwe woonkamer te realiseren. Na het nodige sloopwerk is nu de vloer gestort, waardoor binnenkort alle oude elektra eruit gerost kan worden, waarna we alles weer gaan opbouwen. Dat gaan we natuurlijk zo slim en praktisch mogelijk doen.

Nou hebben hij en schoonzus een idee gevonden op internet om van elk cluster wandcontactdozen bijvoorbeeld de linker te schakelen. Zo zou je alle lampen kunnen schakelen via een paar schakelaars naast de deur. Klinkt op zich wel leuk, zolang je maar weet dat het zo aangesloten is.

Mijn eerste reactie was: Mag vast niet, je zal maar per ongeluk een straalkacheltje in zo'n wcd steken. Ik heb echter ooit anti-kraak in een kantoorpand gewoond en daar waren boven het verlaagd plafond geschakelde wcd'en aangebracht waar de tl-bakken ingeprikt waren. Blijkbaar mag/mocht iets dergelijks dus wel.

De vragen: Mogen wcd'en geschakeld worden voor verlichting en aan welke voorwaarden moeten deze dan voldoen? Mag dat ook in de muur op 30 cm hoogte? Zo nee, we zouden hetzelfde kunnen realiseren met vaste lichtpunten. Deze zitten normaal alleen in het plafond of hoog op de muur. Mag dat ook laag? Zijn er alternatieven?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Naar mijn weten mag dat gewoon.
Ik heb het thuis ook.
 

Xr8

  • #3
Mag, lichtpunten in de wand maken mag ook, daar ben je vrij in. Let wel dat gewone lichtschakelaars maar geschikt zijn voor 10A. De 1,5mm2 schakeldraad zou je kunnen overbelasten met een forse kachel. Deze gewoon niet in de geschakelde wcd aansluiten en het gaat perfect werken.

Succes.
 

Geus

  • #4
Dat had ik niet verwacht. Bedankt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu