WCD+schakelaar vervangen door enkel schakelaar - Afdekplaat?

Spindex

  • #1
In mijn hal heb ik momenteel een enkelvoudige WCD met een schakelaar. Deze schakelaar is voor de halverlichting. Door het gebrek aan hotelschakeling moet ik nu veel in het donker heen en weer lopen. Dat wil ik oplossen met een inbouw bewegingssensor. Dat werkt in mijn berging en op het toilet namelijk perfect.

Omdat ik liever niet de lasdoos, de gipsplaat en het stukwerk aanpas, vroeg ik mij af of er afdekplaten zijn om van een dubbel WCD (of eentje met schakelaar) naar een enkelvoudige schakelaar te gaan. Bestaat dat?

Bewegingssensor in het plafond is lastig, gezien ik twee lampen wil schakelen die ver uit elkaar hangen en de gang een hoek heeft.

 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Als je zo een schakelaar met stopcontact hebt zoals op de 1e foto, zit die in 1 doos.
Deze is namelijk half opbouw.
Daar past dus zo een enkele plaat op, met de bewegingssensor.
 

Spindex

  • #3
Het is inderdaad een schakelaar met stopcontact zoals op de foto, half inbouw.

Als ik daar een enkele plaat op zet, heb ik een gapend gat van mijn hoge lasdoos en ontbrekend stukwerk. Vandaar dat ik mij afvroeg of er een afdekplaat voor bestaat.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Normaal zitten deze combinaties gewoon in een normale, ronde lasdoos. Heb je hem daadwerkelijk al eens van de muur afgehaald?

De grotere, ovale lasdozen ken ik alleen voor 2 voudige WCD's.

Kun je als alternatief geen lamp met ingebouwde sensor ophangen, trouwens?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Spindex schreef:
Als ik daar een enkele plaat op zet, heb ik een gapend gat van mijn hoge lasdoos en ontbrekend stukwerk.
Wat bedoel je met een hoge lasdoos?

Stucwerk kan je aanhelen. Dat is een stuk netter dan een afdekplaatje. Plaats eens een foto.
 

Spindex

  • #6
Ik heb hem al eens van de muur gehaald, leek zo te zien een grotere lasdoos dan degene met enkel een schakelaar. Maar meten is weten, en dat heb ik niet gedaan.

Vrijdag kan ik weer klussen met daglicht, dan zal ik een schakelaar inbouwen en kijken hoe dat oogt. Als het enkel stucwerk is, dan moet dat nog wel lukken.

Een lamp met ingebouwde sensor zou een optie kunnen zijn, maar dan ben je wel erg beperkt in keuze. Het zijn meestal plafonnières, en met mijn hoge plafond is dat niet mooi.

Heel erg bedankt voor de reacties.
 

Spindex

  • #7
Mijn intuïtie zat er naast, alles past prima. Er is slechts een klein beetje stukwerk/spuitwerk dat ik door moet trekken, dat moet met latex en een sponsje wel te doen zijn. Bedankt voor jullie input, ik dacht dat dit een stuk moeilijker zou zijn.

De huidige schakelaar is enkel op de zwarte schakeldraad aangesloten, ik neem aan dat mijn nieuwe schakelaar op bruin en zwart moet? En blauw + geel/groen op een lasdop of kroonsteentje zodat het niet gaat vonken (separaat natuurlijk, niet op elkaar aansluiten).


 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu