Waterzijdig inregelen met 'normale' radiatorknoppen

RTJC

  • #1
Hoi,

ik woon in een oud jaren 30 huis voorzien van een aantal radiatoren met een ouderwetse knop. Ze kunnen alleen open / dicht. Er zit verder geen extra regelventiel in, de radiatoren zijn ook niet voorzien van een voetklep of thermostaatkraan.

Ik stook in huis met lage temperatuur (ivm het grootste deel vloerverwarming) en de aanvoer temp is 55 graden max. Ik merk dat de radiatoren deze temperatuur ook overnemen en wil daarom kijken of ik met de huidige middelen enige vorm van waterzijdig inregelen kan bewerkstelligen.

Ik heb geleden dat je delta T ongeveer 25% moet zijn dat de retour kouder moet zijn dan de aanvoer. Daarnaast heb ik gemerkt dat wanneer ik de knop slechts een paar slagen opendraai, het bovenste deel van de radiator lekker warm wordt, naarmate je naar onderen gaat wordt ie kouder, lijkt mij precies het principe van waterzijdig inregelen.

De vraag die ik heb is of ik ongeveer hetzelfde resultaat bereik op deze manier, ondanks dat ik geen voetventiel of thermostaat knoppen heb.

Het belangrijkste dat ik wil bereiken is dat een zo goed mogelijke retour temperatuur kan bewerkstelligen zodat ik het maximale rendement uit mijn ketel kan halen (te warm retour is niet goed, te koud is weer niet goed omdat je kamer niet warm wordt).

Hopelijk kunnen jullie me verder helpen. Bedankt!
 

Bert pit

  • #2
In principe werkt het zoals je omschrijft. Het doel is om ervoor te zorgen dat je balans krijg in je systeem, zodat het overal warm kan worden. Daarnaast, dat je niet dichtbij de ketel een radiator hebt die zeer warm water retour geeft waardoor de ketel te vroeg terug moduleert en het huis koud blijft.

Alleen zonder voorinstelbare kranen of (liever niet) voetventiellen mag je na de inregeling niet meer aan de knoppen draaien. Dat is niet handig.
Op tweakers staat een interessante draad over gas besparen door inregelen.
 

RTJC

  • #3
Hoi Bert,

bedankt voor je reactie. In principe wil ik er zo min mogelijk aan draaien. Ik wil graag eens beginnen met het instellen van delta T, door middel van het knijpen van de aanvoer. Met name op kantoor en de speelkamer wordt er niet aan gedraaid, maar staan de knoppen nu volledig open waardoor ik een veel te hoge retour temp krijg.

Begrijp ik goed het volgende:

- Te veel knijpen zorgt voor koud retour water, maar te weinig capaciteit op de radiator
- Te veel open zorgt voor een hete radiator, maar een te warm retour water met minder rendement in de ketel.

Dit is de basis toch?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Nee dat heeft u fout, iedere radiator heeft een berekende capaciteit bij een bepaalde water temperatuur.

Stop met te denken dat het rendement van een ketel verdwijnt bij een hogere watertemperatuur, bij een retour temperatuur van ca. 60°C is de aan voer in de meeste gevallen gewoon 80°C. en het rendement is dan nog steeds maximaal.

Er moet worden gekeken worden wat de radiator voor capaciteit heeft (fabriek tabellen), en daar moet de juiste hoeveelheid water op berekend en worden ingesteld.

Dan zal bij de juiste berekening en instelling ook de juiste delta T aanwezig zijn, een beetje zomaar er aan draaien en meten onder allerlei verschillende omstandigheden heeft totaal geen zinnig effect.

Vr Gr
 

RTJC

  • #5
Hoi,

volgens mij snappen we elkaar niet helemaal, want ja: inderdaad kun je bij een hogere temperatuur óók het rendement halen, mits je delta T daar goed op afgestemd is. Het gaat om het verschil tussen aan/afvoer toch? Daarbij is de temperatuur zelf niet zo van belang (als ik je bericht goed lees) mits de verhoudingen kloppen.

Ik snap dat je op basis van de radiator moet berekenen wat de capaciteit is wat je daar voor in moet regelen om de kamer goed te verwarmen, echter heb ik die data niet want de radiator komt uit het jaar 0.

Waar ik echter naar toe wil is om te kijken of ik de Delta T kan afstemmen op basis van de toevoer stroom, door te draaien aan de knop (knijpen). Als ik daar een optimaal verschil kan creeren tussen aan/afvoer, dan kan ik proefondervindelijk ervaren hoe het klimaat in de kamer is op dat moment (te warm, of misschien te koud).

Ik weet namelijk zeker dat de radiatoren een overcapaciteit hebben voor de vertrekken waarin ze geplaatst zijn, vandaar mijn wens om op basis van de aanvoer (50C) temp, op basis van gemiddelde Delta T (25% verschil), de retour temp (Ongeveer 38C) te bepalen en dan kijken of het nog comfortabel in de kamer is.

Of denk ik nu verkeerd? Ik probeer vooral pragmatisch te denken op basis van de middelen die ik ter beschikking heb.
 

Bernhard

  • #6
je bent aardig op weg. Meer water over de radiator betekend een lage retourwater- en een lage aanvoertemperatuur. Als de aanvoer- retourtemperatuur verliefd op elkaar worden resulteert dat in een laag gasverbruik.
Het zgn installatierendement wordt hoger bij een gemiddelde lage watertemperatuur.
Hoe komt dat?
Omdat gedurende de grootste tijd van het stookseizoen de warmteoverdracht in de ketel groter wordt door het griotere verschil tussen de vlam en de het CV.-water.
Dus niet minder water maar meer water over de radiatoren.
 

Nono123

  • #7
Eigenlijk best wel heel goed op weg.

Het verbrandingsrendement wordt bepaald door "de formule van Siegert"
HEEEEL kort door de bocht: Hoe lager je rookgas temp., hoe hoger het rendement.
Als je een hoger verbrandingsrendement wilt hebben wil je zo koud mogelijk cv water hebben. Wat weer resulteert in een lagere rookgastemp.

Dus beter meer water van een lage temp.

Dat kan in theorie, bij een HR ketel, tot 15% schelen. ( maar das maar theorie ;)
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ook kort door de bocht: rook (water) uit de schoorsteen = slecht ingeregeld systeem.
 

Nono123

  • #9
Waterdamp die zichtbaar is, heeft niet kunnen condenseren waar je het wil, namelijk op de warmtewisselaar, om de latente warmte van het water(damp) in de rookgassen, aan het CV-water af te geven.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu