Waterzijdig inregelen CV installatie

Kees2021

  • #1
Hallo allemaal,

Momenteel ben ik bezig mij te verdiepen in het (waterzijdig) inregelen en afstellen van mijn CV installatie. Even een korte opsomming van hoe ie eruit ziet:

- Ketel: Intergas Kombi kompact HRE 28/24 (modulerend)
- Thermostaat: Honeywell Chronotherm Vision (modulation)
- Vloerverwarming als hoofdverwarming beneden (hydraulisch neutraal)
- Bovenverdieping radiatoren met thermostatische afsluiters (dubbel instelbaar) en voetventielen

Badkamer:
- convector onder bad (eigenbouwsel :cool: ) met Danfoss RA5065 afstandsbediening en Danfoss RA-N dubbel instelbare thermostatische afsluiter
- Vloerverwarming met RTL ventiel (Heimeier)

Nu heb ik de volgende vragen:

1. De vloerverwarming met RTL ventiel heeft (volgens mij) geen mogelijkheid om het debiet in te stellen. Is dit nodig en zo ja, hoe zou ik dit kunnen bereiken?

2. Dient de convector nog een 'speciale behandeling' te krijgen in het waterzijdig inregel verhaal? Omdat het een luchtverwarming betreft?

3. Over het instellen van het debiet bij de radiatoren op de 1e verdieping. Kan ik deze beter instellen via de dubbel instelbare radiatorkranen, of via de voetventielen? Ik las laatst iets over vuil opeenhoping bij de voetventielen, als je ze gaat knijpen... (Calenta?)

4. Het handboek cv-inregelen (welke ik gebruik) adviseert de ketelwatertemperatuur tijdens het inregelen op 60gr in te stellen. Nu stond ie op 50 graden ingesteld (wellicht vanaf de bouw, bj 2011), en zijn de radiatoren in mijn woning op lage temperaturen ingeregeld. In het handboek stond dat bij een lagere temperatuur dan 50gr je comfortproblemen kunt krijgen. Nu wil ik best voor het inregelen de watertemperatuur hoger instellen, maar dit is dan meteen de watertemperatuur welke direct de vloerverwarming van de badkamer ingaat. Ik heb hier nog niet het goede gevoel bij... Wie heeft er advies?

Alvast dank voor de antwoorden!

Gr. Kees
 

Kees2021

  • #2
Iemand?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik vermoed, mijn ervaring met dit forum, dat jouw vraag zo uitgekouwd is dat je met zoeken de oplossing kan vinden.
 

Kees2021

  • #4
Ik heb echt al heel veel topics doorgelezen, maar het antwoord op mijn vragen niet gevonden.

Zeker m.b.t. het waterzijdig inregelen m.b.t. het RTL ventiel heb ik nog niks passends gevonden.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Die hoef je inderdaad niet mee te nemen, de retourtemperatuur zal heel snel boven de instelling komen en daarmee regelt dit ventiel zichzelf.

Let op dat je de boel niet teveel knijpt, alle retourtemperaturen moeten (min of meer) gelijk worden. Vaak houdt dat in, dat de kleine radiatoren iets geknepen moeten worden. Een delta T van 5-8 graden bij een aanvoer van 50 is prima.
 

Kees2021

  • #6
Oke bedankt! En m.b.t. de convector, zijn hier nog speciale eisen/handigheden? En m.b.t. de temperatuur welke de vvw van de badkamer in mag, en via het rtl ventiel loopt?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Convector geen bijzonderheden.

RTL ingangstemperatuur = de keteltemperatuur. Lekker op 50 laten staan en er zijn geen problemen te voorzien. RTL instellen rond stand 3.
 

Kees2021

  • #8
Oke, thanks :cool: . En heb je nog een antwoord m.b.t. het debiet instellen via de radiatorkraan of het voetventiel?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #9
Radiatorkraan.
Voetventielen willen nog wel eens dichtslippen, vuil verzamelt onderin de radiator.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu