Waterwerend gipsplaat met houten geraamte

Mpauw

 • #1
Beste klussers,

Ik lees op dit forum dat het geen goed idee is om OSB te gebruiken in de badkamer. Nu vroeg ik mij af of dit ook niet als versteviging van een wand gebruikt kan worden, wanneer er waterwerende gipsplaten overheen komen. Hoe zit het met een houten geraamte, waar direct dit soort gipsplaten overheen komen, kan dat problemen met vocht geven? Of OSB platen aan de andere kant van de wand?

Nog een laatste vraag over de waterwerende gipsplaten: kan hier direct tegenaan getegeld worden, of niet?

Alvast bedankt!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Sander 1972

  • #2
  Groene gipsplaat word ook zeik nat, en toegepast in een natte ruimte is geen aanrader.
  Kun je geen blokken wand kwijt?
   

  Mpauw

  • #3
  Dank voor je reactie. Ik zie overal staan dat die groene gipsplaten voor natte ruimtes zijn, waar kan ik deze dan voor gebruiken?

  Blokken kan op zich, maar ik gebruik in de rest van m'n huis alleen houten wanden met OSB en gipsplaat. Vandaar dat ik daar graag verder mee wil. Is er een manier om dit toch te gebruiken?
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #4
  Je zult alle hoeken moeten behandelen met kimpasta en kimband, en ook alle "natte" oppervlakten in moeten smeren met kimpasta.

  Er zijn ook alternatieven op tegelwerk, zoals houten panelen met tegeldecor.
   

  Mpauw

  • #5
  Oké, dank voor de reactie. Als ik kimpasta gebruik, dan maakt het qua materiaal niet uit wat er achter de gipsplaten zit?
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #6
  Ieder lek in de waterkerende laag zorgt voor vervolgschade. Dus in dat opzicht maakt het niet uit wat erachter zit. Maar enig functiebehoud is wel gewenst. Hout dat wegrot is niet sterk meer.
   

  Impie

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Daar staat tegenover dat hout wel zijn sterkte behoudt als het nat wordt, en het even duurt voordat het gaat rotten. Gips (ook de groene platen) verliezen bijna alle sterkte als ze nat worden, waardoor schade veel sneller kan escaleren.

  Persoonlijk zou ik nooit gipsplaten gebruiken voor een badkamermuur die nat wordt; daar heb je liever iets cementgebonden. Een alternatief voor gipsplaten zijn dan bouwplaten. Die zijn bovendien van nature al waterdicht: je hoeft dus alleen de naden/schroeven af te werken voordat je kunt beginnen met tegels.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu