Watertoevoer splitsen voor stoomoven en espresso machine

twu

 • #1
Hoi allemaal,

Binnenkort wordt mijn keuken opgeleverd en tijdens de bouw heb ik één watertoevoer- en afvoeraansluiting laten plaatsen voor de stoomoven. Onlangs heb ik ook een espressomachine aangeschaft en wil deze graag aansluiten op dezelfde watertoevoer.

Hebben jullie advies over hoe ik dit het beste kan aanpakken? Welke onderdelen kan ik toevoegen om dezelfde watertoevoer te gebruiken voor zowel de stoomoven als de espressomachine? Moet ik bovendien een afsluiter installeren om te voorkomen dat water stroomt wanneer ik de waterleiding openzet?

Gr, John

IMG_1106.JPG IMG_1163.JPG
 

Kaajee

 • #2
Als je het simpel wil houden monteer je een y-stuk op die kraan aansluiting. Daar kun je vervolgens dan 2 kranen op draaien. Neem kranen met een beluchter en ingebouwde keerklep. Ben ja klaar.

Nog eenvoudiger (en goedkoper) is gewoon 1 kraan (met beluchter en klep) en monteer op de kraan een splitter. Enige nadeel is dan dat je beide apparaten niet apart van het water kunt afsluiten. Neemt wel ook minder ruimte in

Screenshot_20231202_212607_Chrome.jpg of: Screenshot_20231202_212627_Chrome.jpg
 

Kaajee

 • #4
Tja, tis maar hoe gek je het wilt maken.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #5
Je hebt met veiligheid te maken en voorschriften.
 

Kaajee

 • #6
Dan plaats je er evt nog zo'n ding tussen:
Screenshot_20231203_131918_Chrome.jpg


Heb ik verschillende professionele locaties met koffiemachines laten plaatsen.
 

twu

 • #7
Bedankt voor jullie hulp!

Dus samenvattend heb ik nodig:
- 1x Y-stuk 3/4
- 2x Wasmachine kraan met beluchter en keerklep 3/4
- De slangen tussen Y-stuk en wasmachine kraan

En nog een beveiliging zoals Kaajee deze heeft toegevoegd? Waar moet deze tussen en hoe heet dit?

Dit lijkt toch ingewikkelder dan ik had gedacht, dus ik ga hier zeker een installateur voor inschakelen. Maar wel goed als ik in ieder geval voorbereid ben. Bedankt allen!
 

Kaajee

 • #8
Is gewoon een kwestie van schroeven, eigenlijk niets ingewikkelds aan. Zou een klusje moeten zijn wat nog geen 5 minuten hoeft te duren.

Je moet alleen op het schroefdraad van de kraan, gedeelte wat in de muur gaat, teflon tape gebruiken. Genoeg filmpjes over te vinden.
Voordeel van 1 kraan met daarna een y-stuk op de kraan is dat je maar 1x teflon hoeft te gebruiken (want je gebruikt dan maar 1 kraan). Nadeel is dat je dan aar 1 kraan hebt.
De rest van de (2) slangen is gewoon een wartel (net als bij wasmachines of bijv. tuinslang), die draai je er zo met de hand op en dan nog even met een tang een klein beetje vastdraaien.
Je hoeft geen extra slangen te kopen, beide apparaten komen, neem ik aan, met een aansluit-slang die past (3/4").

Die terugslag klep die ik noemde komt ook tussen kraan (of y-stuk) en koffiemachine, dat past 1op1, zelfde als de slangen (maar persoonlijk zou ik die weglaten en gewoon de beide apparaten op de kraan aansluiten, maar hé wie ben ik).

Wat staat hierover in de handleiding van je koffiemachine eigenlijk? Welk type betreft het?
 

ADDave

 • #9
Ook bij de stoomoven even goed kijken wat voor beveiliging ze daar voorschrijven.
Die heeft er zeker een nodig. Kan trouwens ook al een in het apparaat gebouwd zitten. Dan hoef je er zelf geen te plaatsen.
 

twu

 • #10
Bedankt weer voor jullie hulp! Begrijp ik het goed dat je bedoeld om 1 kraan aan te sluiten op de huidige schroefdraad (met nodige Teflon tape) en vanuit daar een Y-stuk aan koppelen en deze vastmaken met 2 kabels (die inderdaad inbegrepen zijn), 1 richting stoomoven en 1 richting espresso machine? Dat klinkt inderdaad wel eenvoudig.

Ik dacht eerst dat je bedoelde een Y-stuk op huidige leidingwerk en vanuit daar 2 kabels aansluiten op 2 kranen en vanuit daar weer ieder apart op apparaat, zodat ieder apparaat een eigen kraan heeft.

Voor de stoomoven heb ik het volgende kunnen terugvinden in handleiding:
"Een terugslagklep is niet vereist. De combi-stoomoven voldoet aan de betreffende DIN-normen." en "Voor de aansluiting van de combistoomoven op de watertoevoer is een kraan met een 3/4"-schroefkoppeling vereist."

Voor wat betreft de espresso machine kan ik hier niks over vinden, het gaat over de Lelit Bianca V3. Weet iemand dit misschien?

Handleiding stoomoven:
1701642881927.png 1701642962498.png
 

Kaajee

 • #11
Ik lees nergens iets over nog speciale kleppen oid icm met je koffiemachine. In dit youtube filmpje wordt ook gewoon gezegd om hem rechtstreeks op een kraan aan te sluiten. Meeste consumenten machines sluit je rechtstreeks aan.

Wat de levensduur van je machine wel kan verlengen is een filter, dat zie je bij dit soort machines wel vaker. Maar daar moet je dan wel weer plek voor hebben. Die komt dan simpelweg tussen je kraan en de koffie machine.

Als je de ruimte hebt, is het wellicht wel makkelijk om 2 kranen te gaan gebruiken, dan kun je ook makkelijker 1 apparaat loskoppelen.
Dan zou de volgorde als volgt zijn!
-uitgang op muur (muurplaat)
Hierin draai je met teflon het eerste y-stuk wat ik noemde:
Screenshot_20231204_000121_Chrome.jpg


Dan draai je in dit y- stuk 2 kranen, allebei met een paar slagen teflon tape.

Op die kranen draai je de slangen van de apparaten.
(Dus op de muur zitten dan, via dat y-stuk, 2 kranen vlak bij elkaar.
Hier een voorbeeld hoe het er dan uit komt te zien:
Screenshot_20231204_000454_Chrome.jpg


En dit is een voorbeeld van 1 kraan met 2 apparaten aangesloten:
Screenshot_20231204_000802_Chrome.jpg

Dan alleen de kraan in de muur met teflon tape.
 
 • Dit heeft me geweldig geholpen!
Waarderingen: twu

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu