Waterslag; help!

Verovi

  • #1
Hi allen
Ik woon in een huurwoning (appartement), opgeleverd augustus 2019 en heb sinds december last van gebonk als de bovenburen wassen. Ook in mijn eigen leiding hoor ik gebonk (bij de warme kranen). Als ik douche en de wasmachine staat aan dan gaat de doucheslang heen en weer. Draai ik de warmedouchekraan uit (ook zonder wasmachine aan) dan bonkt ie. We hebben hier stadsverwarming van Eneco en een installateur van de leiding gaf aan dat het warmwatergebonk mogelijk verholpen kan worden door de inlaatcombinatie te laten vervangen, maar wat kunnen we doen aan het gebonk van de wasmachine een verdieping hierboven? Als ze naast de wasmachin

Ik heb tussen hun wasmachine en wasmachinekraan een waterslagdemper (flamco) geplaatst, de hendel van de waterleiding dichter gedraaid en de kraan van de wasmachine dichter gedraaid.

De bovenburen horen hun wasmachine niet meer klappen, maar ik word er nogsteeds horendol van. Ik voel de tik ook in de buis waar het water vanaf hun woning naar beneden loopt (witte dikke buis links naast watermeter).

De koudwaterleiding lijkt naar de stadsverwarmingsunit te lopen waar dat drukventiel (duco 10 bar 75kw) zit. Maar als ik alle hendels dichtdraai op de unit dan krijgt de wasmachine nogsteeds water dus kan ook zijn dat de wasmachine een directe verbinding heeft met de hoofdwaterleiding. Heb geen tekeningen.

Heb aan de verhuurder (sociale huur) gevraagd of er een loodgieter vanuit hun kan komen en dit is mogelijk, maar het laatste wat zij willen aanbieden. Mijn woongenot is aanzienlijk minder.

Zou een terugslagklep rond de wasmachine kraan kunnen helpen zodat het water niet terugkan de leiding in? Een waterslagdemper bij de watermeter ipv bij de wasmachine? Kan het liggen aan de watermeter? Of kan het zijn dat het inlaatventiel zowel de warmwaterproblemen bij mij, als de waterslag bij de bovenburen op koud water veroorzaakt? En de waterslagdemper heeft bij hun veel geluid en de ergste tik weggehaald, maar doet voor mij niets. Kan het zijn dat de druk in dat metalen bolletje niet hoog genoeg is? De leidingen zitten grotendeels in de muren. Is er een niet invasieve manier op te controleren of deze los zitten?

Ik wil zoveel mogelijk dingen uitsluiten/proberen voor de loodgieter komt, want daarna sta ik met lege handen.

image.jpg image.jpg image.jpg
 

ABCDE

  • #2
Zit hij in mantelbuis in de vloer?

Zijn de lange eindes gezadeld? Waarom heb je rommel op en tegen de leidingen aan staan?

Wasmachines zijn snel met openen en sluiten van waterinlaat, dat resulteerd altijd in drukschommeling die dan met name bij de doucheslang goed zichtbaar is ja. Grotere diameters helpen wel daar tegen.
 

ADDave

  • #3
Woon je toevallig op een van de lagere verdiepingen in het appartementencomplex?

Het zou kunnen dat je een hoge voordruk hebt op de waterleiding. Dat zorgt ook vaak voor waterslag. Je zou dat eens kunnen meten door een emmer water van 10 liter te vullen met koudwater en bijhouden hoelang het duurt voordat hij vol is.

Als dat het geval is kan je de verhuurder vragen om een reduceerventiel te plaatsen bij jou en je bovenburen.

Ook horen leidingen gebeugeld te zijn, liefst met rubber inlage. Terugslagklep doet niks, of maakt het nog erger.
 

Verovi

  • #4
ABCDE: de foto's zijn bij mij als illustratie welke buizen er zo op het blote oog zijn. Het tafeltje ligt normaal op een andere plek en er leunt verder nergens iets op de leidingen.

Ik weet niet wat je bedoelt met mantelbuis en gezadeld. Iets meer jip- en janneketaal svp ;)
De witte buis voor water afvoer (links naast de watermeter) is bij de bovenbuur iets smaller zag ik laatst.

ADDave: de bovenburen wonen op verdieping 4 (er zijn 5 woonlagen) en ik op 3. We hebben een heel blok (wijk) dat geregeld wordt via 1 centrale ruimte. De hydrofoor die hier stond gaf geen gekke waarde aan. Volgens mij was de waterdruk in de woning iets van 4, maar dit weet ik niet zeker.

Hoe werkt dat met die emmer vullen? En ik zie weinig gebeugeld, maar is er een manier waarop je kunt leidingen in een muur kunt controleren zonder de boel af te breken? Of kan een loodgieter zoiets? En hoe kan het dat de bovenburen wel profijt hebben (qua geluid) van de terugslagdemper en ik niet?
 

Verovi

  • #5
Deze zit ook nog naast de wateraansluiting. Ik weet niet waarvoor het is.

edit: google zegt een drukreduceerventiel.

D25B59E1-A6C1-4A49-8F7B-292D8A733145.jpeg 8DDFF7D5-EACE-45A6-8167-1288D4AC7B2E.jpeg
 
Laatst bewerkt:

ADDave

  • #6
Dat ziet er uit als een reduceerventiel.
Probeer er eens aan te draaien en kijk of de druk minder wordt.

De normen stellen dat je minimaal 1 bar op je kraan moet hebben dus 4 bar is behoorlijk hoog


Verovi schreef:
Hoe werkt dat met die emmer vullen?
Keukenkraan openzetten met een emmer eronder en met stopwatch bijhouden totdat hij vol is. Aan de hand van het aantal liters per seconde kan je dan bij benadering de waterdruk bepalen. Die weet je blijkbaar al dus dat hoeft niet meer.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Is er een reden dat die kogelkraan bijna dicht staat?
 

Verovi

  • #8
Hessie: om de druk van het water te verminderen stond er overal dat je de hoofdkraan dichter moest draaien. Het andere kraantje eerder geprobeerd, maar dat deed de truc helemaal niet.
 

Verovi

  • #9
ADDdave: als ik aan de blauwe knop draai, lijkt het vooral alsof ik de knop zelf losdraai. Er gebeurt verder niets. Moet je de blauwe knop eraf draaien en dat daaronder de regelaar zit?
 

Verovi

  • #10
Heb de blauwe knop gedraaid terwijl de kraan aan stond en merkte inderdaad dat het tempo afnam. Op de warmwater zit bij mij nog een enorme tik. Morgen komt Eneco de inlaatcombinatie vervangen.

Zou de blauwe knop draaien de oplossing kunnen zijn voor bij de bovenburen? En wat kan ik nog meer proberen?
 

ADDave

  • #11
Net op internet gevonden dat de fabrieksinstelling 4 bar is dus waarschijnlijk is hij nooit ingeregeld.

Bij je buren zou het ook minder moeten worden als zij hem ook wat lager zetten
 

ABCDE

  • #12
Verovi schreef:
Ik weet niet wat je bedoelt met mantelbuis en gezadeld.

Mantelbuis is een soort ribbelbuis ... om de buis heen. Zie ook;
https://www.wtcb.be/homepage/index....ations&pag=details&art=database&fiche_id=3007
Als je leidingen vast instort... dan krijg je extra lawaai en ellende.

Beugels;
1628191424952.png


Leidingen horen gebeugeld te zijn... niet los te zweven van vloer naar T-stuk naar plafond.

Verovi schreef:
De witte buis voor water afvoer (links naast de watermeter) is bij de bovenbuur iets smaller zag ik laatst.
Links naast de watermeter zie ik nergens een afvoer maar wel gewoon de hoofdleiding van water. Kan inderdaad dat die hogerop verjongd wordt. Want er gaat ook steeds minder water door naarmate je hoger komt.
 

Verovi

  • #13
ABCDE: door het geluid van het water dat er doorheen liep heb ik al die tijd gedacht dat daar het vuile water van boven naar beneden ging, maar dat is natuurlijk gewoon de toevoer... Foutje
Die buis heeft wel een beugel zoals op de foto een beetje onderin en bovenin. De rest van de leidingen (zoals je op de foto's kunt zien) hebben geen beugels en in de muren kan ik het niet zien. Ik zie nergens zo'n ribbelbuis. Is er eigenlijk iets wat je om die witte aanvoerbuis kan doen om het waterstroomgeluid te verminderen?
 

Verovi

  • #14
ADDdave: zou die 4 bar een reden kunnen zijn waarom ik geen enkel profijt merk van de waterslagdemper? Toen ik hem hier bij de wasmachine had (als proef) merkte ik dat de doucheslang niet meer heen en weer bewoog als de wasmachine aanstond. Hij zit nu bij de bovenbuurvrouw en zij geeft aan dat ze de tik van de wasmachine minder hoort, maar ik heb nog steeds geen profijt. Ik weet dat zo'n waterslagdemper 1 bar meer of minder moet hebben dan de voordruk, maar op hoeveel bar is zo'n Flamco vanuit de fabriek ingesteld?

Wel ontzettend debiel dat de installateur die dit heeft aangelegd en hier tussendoor is geweest wel bij de hydrofoor is gaan kijken, maar niet bedacht heeft om dat ventiel aan te passen....
 

ABCDE

  • #15
Geluidsisolatie voor leidingen bestaat gewoon. Maar als hij dus in de vloerdoorvoer al fout zit kom je daar niet vanaf met isolatie over de zichtbare stukken.

Stadsverarming is ook berucht qua stromingsgeluid. Zeker als er ook nog een heel net-niet sluitende kranen in het systeem zitten. Zelfs al zit je zelf op de hoogste verdieping en heb je een uitloper van het net... dan nog kun je horen als bij de onderburen de verwarming aan gaat.
 

Verovi

  • #16
ABCDE: maar valt het geluid van de buis zelf wel te verminderen. Dat ding alleen maakt al wel aardig watergeluid als iemand doucht, wast of naar het toilet gaat. Elk beetje winst is natuurlijk iets. Vroeger hadden we thuis van die schuimdingen om verwarmingsbuizen. Zou dat iets kunnen doen? Verder wil ik vooral van die waterslag af. Dat stromende water kan ik nog wel mee leven, maar die waterslag haalt nu na 9 maanden het bloed onder m'n nagels vandaan en verpest mijn rust. Ik slaap zelfs met een ventilator aan (qua geluid) zodat ik niet wakker word van haar wasmachine als ze vroeg wast.
 

ADDave

  • #17
Ik zou beginnen met het reduceerventiel en een waterslagdemper. Met een lagere druk zou je waterslagdemper beter moeten werken ja. Ook het stromingsgeluid moet dan minder worden.

Werkt dat niet dan kan je nog een flexibele slang in de aanvoerleiding naar de wasmachinekraan plaatsen. Liefst met wat overlengte om er een lusje in te maken, zodat die de klap kan opvangen. Beetje vergelijkbaar met de doucheslang laat maar zeggen.

Ook zorgen dat je de slang om de tijd vervangt. Door al die bewegingen gaat de levensduur van zo'n slang wel achteruit.
 

Verovi

  • #18
Dus de slang van de wasmachine naar de kraan vervangen voor een flexibele slang en daar dan een bocht in maken (lus zonder knoop)? Of een slang in de slang van kraan naar wasmachine? Mocht je een plaatje hebben: graag!
 

ADDave

  • #19
Nee tussen leiding uit de vloer/plafond en de kraan. Bedenk me overigens net dat dit niet gaat werken als de leiding in de muur verwerkt zit.
 

Verovi

  • #20
En zou de waterslagdemper verplaatsen van de wasmachinekraan naar in de buurt van de watermeter ook kunnen helpen? Of moet er dan een tweede komen? En kan een beetje loodgieter hier iets mee?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu