Waterleiding; vertakking vanaf hoofdleiding

BobGr

  • #1
Beste medeklussers,

Ik ben op dit moment bezig met de renovatie van mijn woning en ben nu op het punt aangekomen om de waterleidingen (alles wordt flexibel, merk U) aan te leggen. Ik ben het volgende van plan en vroeg mij af of dit logisch is?

In mijn kelder komt de hoofdleiding (tyleen, 16mm) binnen. Om zo min mogelijk koppelingen op onbereikbare plaatsen te hebben wil ik vanuit mijn kelder een centraal punt aanleggen en vanaf daar met T-koppelingen naar de diverse ruimtes gaan. In de afbeelding hieronder is de zwarte lijn de tyleenbuis, blauw de hoofdleiding en oranje de vertakkingen. Ik was van plan om de hoofdleiding in 20mm (flexibel U) te doen en de aftakkingen in 16mm (flexibel U). De koppelingen zijn perskoppelingen.

Totaal heb ik 5 aftakkingen over een lengte (hoofdleiding) van ongeveer 1 meter. Is het verstandig om de 20mm hoofdleiding door te trekken naar de CV (eindpunt van de hoofdleiding) of moet ik deze in 16mm naar de CV leggen? Stuk naar de CV is ongeveer 8m na de laatste aftakking (stijgt niet, CV staat op begane grond).Is bovenstaande manier logisch of vinden jullie dit een slecht idee?

Daarnaast vroeg ik mij af of onderstaande klopt t.a.v. het verwerken van de leidingen;

- Leidingen in de muur/betonvloer in een mantelbuis leggen
- Leidingen onder de vloer isoleren met behulp van buisisolatie
- Leidingen door het plafond zonder isolatie/mantel

Alvast bedankt voor jullie reacties!

Groet,

Bob
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Waar zit je watermeter?
Waar zit je warmwatertoestel?

Kranen die niet of nauwelijks gebruikt worden zijn feitelijk dode leidingen. Verdiep je eens in doorstroom muurplaten.
 

BobGr

  • #3
Hi Walker,

De watermeter zit buiten. De koudwaterleiding komt binnen in de kelder. Het betreft overigens alleen de koudwaterleiding. De vertakkingen gaan naar het toilet beneden, toilet boven, badkamer en keuken dus de doorstroming moet goed zijn van alle leidingen. Vervolgens is vanaf het punt waar de koudwaterleiding binnen komt naar de CV-ketel circa 9 meter.
 

Marcn88

  • #4
Hoofdleiding vanaf meter in 25 mm uitvoeren met tstukken van 25-16-25 naar de ketel met 20 mm bijde ketel van 20 mm over naar koper 15
 

BobGr

  • #5
Hi Marc,

Bedankt voor je reactie. De eerste 6 meter waterleiding na de meter ligt onder de grond in de voortuin en een deel onder de vloer. Het eerste punt waar ik er bij kan is in de kelder. Is het dan nog steeds verstandig om van 16mm tyleenbuis naar 25mm flexibel te gaan?

Alvast bedankt voor je reactie!

Groet,

Bob
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
De 16mm vanaf de meter is al veel te krap. Dus daar een 25 van maken, en dan verder verdelen.

Laat je de 16 zitten dan blijft het ellende met wegvallende druk bij het openen van een kraan.
 

BobGr

  • #7
Hi Hessie, bedankt voor je reactie.

Het nadeel is dat het deel voor de meter (het deel van de gemeente) ook 16mm is. Voorheen begon de aansluiting ook in mijn kelder maar was dit een 15mm koperen aansluiting. Hierbij waren, voor zover bekend, geen problemen met de waterdruk. Omdat ik niet meer bij het stuk tussen de watermeter en mijn kelder kan laat ik dit stuk tyleen buis (16mm) zitten. Vanaf dit punt zal ik dan verder gaan met 25mm flexibele buis en vertakkingen van 16mm.

Ten aanzien van het de verwerking van de leidingen; klopt onderstaand?

- Leidingen in de muur/betonvloer in een mantelbuis leggen
- Leidingen onder de vloer isoleren met behulp van buisisolatie
- Leidingen door het plafond zonder isolatie/mantel

Groet,

Bob
 

Marcn88

  • #8
Alles in de hoofdleiding waar u bij kan 25 mm maken dit scheelt al een heel stuk in de totale weerstand de 16 mm heeft bij een x stroomsnelheid veel meer leidingweerstand dan 25 mm
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu