Waterleiding verlengen of nieuwe plaatsen

4hoog

  • #1
Allereerst dank voor het meedenken. Veel geleerd op dit forum.

Situatie: pand van ca 80jr in Amsterdam. Waterleiding komt in de kruipruimte binnen in koper 28mm en gaat na de hoofdkraan direct over in unipipe 20mm. In de kruipruimte is 1 aftakking te zien van ook 20mm voor het toilet van begane grond. Dan gaat de leiding omhoog en uit zicht.

Bewoon zelf 2,3 en 4 hoog (zolder). Momenteel alleen water op 2 hoog. Leiding komt voor zover ik kan zien binnen in koper 15mm. Druk en hoeveelheid water uit alle kranen en douche is prima. Wel alles op 2 hoog en er is voor warm water een 80l boiler aanwezig.

Momenteel bezig met aanleg badkamer op 3 hoog en er komt een ketel op 4 hoog, direct erboven. Echter hier moet nog een waterleiding heen.

Ik heb 2 opties. Bestaande leiding aftakken en doortrekken naar de ketel en aftakken voor koud water badkamer (wastafel, douche, bad). Of nieuwe leiding trekken vanuit de kruipruimte.

Welke optie kunnen jullie adviseren, en welke leidingdiameter is het handigst op welk punt? Ik werk bij voorkeur met unipipe.

Alvast veel dank!
Ik kan de bestaande leiding
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
De druk zakt met 0,1 bar per meter hoogte die erbij komt.
Als u dan twee verdiepingen hoger een ketel gaat plaatsten, gaat de druk behoorlijk wat naar beneden.

Het grote verschil kan ik hier niet bepalen maar de vragen die we uit Amsterdam vaak krijgen is geen druk op het water op de 3e en 4e verdieping!

Een 20 of 25mm leiding vanuit de net aansluiting is zeker om drukverlies te voorkomen een goede optie.

Vr Gr en succes ermee
 

4hoog

  • #3
Dank.

Stel je dan voor na de hoofdkraan door te gaan in 28mm-koper, daarvan af te splitsen in bijvoorbeeld 20mm unipipe rechtstreeks naar de 4e en de 28mm koper vervolgens weer over te laten gaan in de bestaande 20mm unipipe?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Voor de vierde verdieping zou je best wel eens een hydrafoor nodig kunnen hebben.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Dus eerst even de druk meten op de begane grond, en kijk ook even hoeveel deze druk zakt als er op de 2e water gebruikt wordt.

Zit je onder de 3 bar, dan zou ik zeker een hydrofoor gaan toepassen. Anders wordt t wel heel summier allemaal.
 

4hoog

  • #6
Meting gedaan bij de hoofdkraan. 3.2 bar. Dus dat zou voldoende moeten zijn.

Iemand nog suggesties?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Ik vind t krap. Als je 4 verdiepingen hoger (12 meter) zit, is er nog 2.0 bar over. Zodra je de kraan open zet, gaat daar ook nog de drukval over de leiding af. Dan wordt t geen stortdouche...
 

4hoog

  • #8
Gewone douche is voldoende ;-)

De ketel komt wel op de 4e te hangen, echter de douche komt op de 3e, daar komt dus ook de aftakking voor het koude water.

Verwante vraag: gaat de druk omhoog als ik de leiding kleiner maak halverwege? Bijvoorbeeld op de 3e verdieping knijpen van 20mm naar 16mm?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #9
Nee was dat maar zo :roll: , de druk wordt als u het treft dan zelfs lager en de volume stroom minder.

Dat de douche lager zit help dat voor het warme water denkt u :?:
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #10
Ik weet wel zeker dat dat helpt, Cvolieboy. De (statische) druk neemt net zo hard weer toe als de warmwaterleiding naar beneden loopt.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #11
Het water komt waarschijnlijk helemaal niet boven :( dus kan die het ook niet opwarmen :mrgreen:
 

4hoog

  • #12
Deel van de uiteindelijke installatie is aangelegd. Uiteindelijk bleek dat de binnenkomende diameter voor de hoofdkraan 28mm is, maar daarna slechts 22.

Op deze 22mm een T-stuk gezet, voor iedere richting een stopkraan (altijd handig) en voor de aftakking een nieuwe leiding 20mm unipijp omhoog richting ketel. Laatste stuk moet de aansluiting nog worden gemaakt.

Zodra de aansluiting operationeel is laat ik weten hoe het allemaal werkt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu