Waterleiding op zichzelf aansluiten?

LodewijkNapoleon

  • #1
Excuus voor de vage titel, ik weet niet goed hoe ik mijn situatie duidelijk kan omschrijven.

Ik ben al enige tijd bezig met het verbouwen van een '60 huis. Daarbij wisselen een aantal kamers van functie - zo wordt de oude keuken de badkamer. Bij demonteren van de keuken heb ik de (aftakkingen van) warm- en koud-waterleiding afgesloten. Ik ging er daarbij vanuit dat deze beide doorliepen naar de badkamer op de verdieping erboven. Er hing in de keuken immers een keukenboiler, dus een andere aanvoer van warm water was er in ieder geval sowieso niet.

In het geval van het warm water zat ik ook goed, dus daar doen zich geen problemen voor. Echter, nu blijkt dat de koud-waterleiding stopt. Dat betekent dat de keukenaansluiting aan het einde van de leiding zat, en deze waterleiding al enige tijd niet netjes is afgedopt op max 10cm van een "werkende" wateraanvoer. Een groter probleem is dat ik deze leiding niet kan volgen tot waar hij wél op de "werkende" wateraanvoer aansluit. De leiding verdwijnt namelijk de betonnen verdiepingsplaat in, maar komt niet recht eronder uit het plafond.

Op de bouwtekeningen kom ik er ook niet aan uit. Daarnaast is er al door vorige eigenaren verbouwd, dus heb ik ook niet de garantie dat wat op tekening staat nog klopt.

Hoe kan ik hier het best mee omgaan? Mijn eerste ingeving is om de waterleiding weer terug aan te sluiten op de "werkende" aanvoer, waarmee ik een soort cirkel, of parallelverbinding krijg. Of dat de problematiek m.b.t. stilstaand water tegengaat betwijfel ik. En wellicht zorgt het weer voor andere problemen.

Ik ben dus op zoek naar advies hoe ik hier het best mee om kan gaan. Alvast bedankt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik ben toch wel benieuwd naar het antwoord. Dus maar even kijken of mijn reactie het weer onder de aandacht brengt bij onze experts :super:
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Je beschrijving is te vaag wat is nu pressies het probleem?.


De veiligste oplossing is de waterleiding vanaf de meterkast of het laatste punt waarvan je nog wel duidelijk in beeld hebt hoe de voorgaande leidingen lopen opnieuw de zaak opnieuw aanleggen en de oude laten voor wat ze zijn.
 

ADDave

  • #4
Waterleiding in een ring-vorm op zichzelf aansluiten is absoluut niet toegestaan.

Wat je hiermee doet is een verschil in weerstand creëeren, waardoor er een nog veel groter stuk van de leiding niet doorstroomt, met als gevolg legionella groei.

Ik ben het verder eens met @Boertje125 om verder te gaan vanaf het punt waar je de leiding wel kan volgen en de rest te laten voor wat het is.
 

LodewijkNapoleon

  • #5
Heren,

Dank voor uw reacties. Vooral @ADDave - dat was precies het antwoord wat ik zocht.

Het probleem is(/was?) dat de leidingen overal door de betonnen verdieping-platen lopen. Ze komen alleen her en der even de kop op steken om een aftakking te solderen, en dan verdwijnen ze weer terug de verdiepingsplaat in. De koud-waterleiding die nu 'het probleem' veroorzaakt komt dus uit de verdiepingsplaat, zou normaliter een T-koppeling hebben die naar het aansluitpunt gaat, en weer de verdiepingsplaat in verdwijnen. In dit geval zit er echter helemaal geen koppelstuk, want dit is het laatste aansluitpunt op de leiding. Ik kan hem dus wel afdoppen waar hij uit de verdiepingsplaat komt, maar ik heb geen idee hoeveel (centi)meter 'dode' leiding ik dan overhoud.

Hopelijk is het zo duidelijker omschreven. Nu ik weet wat *niet* kan, moet ik nog wel even gaan uitvogelen wat *wel* kan. Zoals @Boertje125 aangeeft de oude leidingen te laten voor wat ze zijn is namelijk *juist* mijn probleem. Tenminste, er is mij op het hart gedrukt dat ik doodlopende aftakkingen max. 10cm van de aftakking moet afdoppen.
 

ADDave

  • #6
Doodlopende aftakkingen mogen tegenwoordig helemaal niet meer.
Het hele t-stuk moet er dan in principe tussenuit en vervangen worden door een bocht of sok.

Optie 2 is het tappunt in stand houden door er een wasmachine kraan o.i.d op te zetten en eens in de 3 dagen flink doorspoelen. Dat mag ook.

Dat is de regelgeving in theorie. In praktijk hoor je daar natuurlijk wel aan te voldoen, echter de uitvoering is nog wel eens discutabel. Ga je bijvoorbeeld je badkamervloer openslopen om zoiets aan te passen. In de meeste gevallen gebeurt dat niet. Er zijn honderdduizenden woningen in Nederland waarbij er wel iets mankeert qua legionellabeheersing, dus hoe ver wil je gaan....
Bij woningen zal er ook niemand zijn die je er op gaat controleren. Zorginstellingen en dergelijke wordt het een ander verhaal.
Dit betekend natuurlijk niet dat je er met de pet naar kan gooien, maar probeer er zo goed mogelijk mee om te gaan. Hoewel de kans klein is dat je het oploopt is het immers wel een bacterie waar nog steeds mensen aan dood gaan, met name als je een zwakke afweer hebt.

Voorbeeldje in mijn eigen situatie:
Het fonteinkraantje in mijn toilet heb ik denk ik al 4 jaar niet meer open gehad.
Ik was mijn handen altijd in de keuken.
Moet ik hem dan weghalen? Eigenlijk wel, spoelen doe ik ook niet, maar ik ga zeker niet al mijn tegels eraf trekken om het goed te doen.

Je weet nu hoe het zou moeten zitten. Het is je eigen keuze wat je ermee gaat doen.
 
Laatst bewerkt:

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
je moet wel de hele reactie lezen.

je begint met vervangen vanaf de plek waarvan je 100% zeker bent en je het hele leidingverloop kent.
vaak is dit bij de watermeter in de meterkast.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu