Waterleiding in woningscheidende wand

Drekes

  • #1
Hallo,
Binnenkort krijgen we de sleutel van onze nieuwbouwwoning.
Na de oplevering gaan wij pas de badkamer aan (laten) leggen. Nu hoorden wij van onze buren met de standaard badkamers, dat er een wijziging is geweest in de indeling, ivm de plaats van de douche (kraan). Deze zat oorspronkelijk op de woningscheidende wand (de tussenmuur met de buren dus), maar deze is verplaatst naar een andere wand. E.e.a. omdat een waterleiding niet in de woningscheidende wand zou mogen. Anderen hebben de douche/waterleiding laten aanleggen achter een voorzetwand.

Mijn vraag is:
Klopt dit? Mag een waterleiding niet in zo'n wand? En waarom dan niet? Geluid? Lekkage?
Het gaat om een kalkzandsteen blokken muur. Ons idee was/is nl ook om de douche aan die muur te plaatsen. Kan dat alleen maar met zo'n voorzetwand? Hoe 'diep' wordt dan zo'n wand?
Overigens is de badkamer bij de leverancier wel gewoon zo getekend, zonder dat hij ons hierop heeft gewezen.

Alvast dank voor de reacties.
 

Geef

  • #2
Hoi,,

ik denk dat het makkelijker was (voor de aannemer) om de muurplaat aansluiting ( douchekraan) in de zachte binnenmuren te hakken.. :wink:

Wel moet je alles (muren en vloer) goed waterdicht laten maken met dichtingsmaterialen, maar dat weten we (instalateurs en Tegelzetters) allemaal....

succes Ronald
 

Drekes

  • #3
Hoi Geef,

Bedankt voor de reactie.
Waterdicht maken laat ik dan maar aan 'jullie' (installateurs en tegelzetters) over ;)
Het is dus blijkbaar niet een kwestie van niet mogen, maar van niet willen.
En zo een voorzetwand laten plaatsen is dan voor de aannemer weer snel extra verdiend natuurlijk. Boeven zijn het ;) Nu ja, die moeten ook hun brood verdienen in deze barre tijden.

groet,
dre
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Toch kan geluid wel een goede reden zijn. Woningen worden meestal minimaal gebouwd, ze voldoen net aan de eisen. Dus alles wat je erin slijpt, is een verslechtering (hoe klein ook).
 

Drekes

  • #5
Tja,
Dus toch maar bij de bouwer navragen dan.
En toepassing van geïsoleerde leidingen? Of is dat alleen van nut mbt warmteverleis?
 

Drekes

  • #6
Aan de andere kant is er al wel genoeg in geslepen, maar dan voor elektraleidingen.
Vraag die hieruit dus weer voortvloeit: Bedoel je met verslechtering het slijpen an sich, of het feit dat waterleidingen geluid produceren (soms)?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Alles wat er aan massa minder wordt, dus ook het slijpen van sleuven, kan meer geluidsoverdracht veroorzaken.

Ik zou me daar trouwens helemaal niet druk over maken, het verschil is waarschijnlijk niet eens te meten.
 

BeeTeeWee

  • #8
Ik heb hier in huis op de begane grond een badkamer met een paar inbouwkranen voor de douche. De leidingen zitten in een 10 centimeter dikke kalkzandsteenmuur. Aan de andere kant van de muur kun je het echter wel degelijk horen als er iemand onder de douche staat. Je hoort het water dan door de leidingen en/of het inbouwdeel van de kranen stromen. Nou stoort zich daar niemand aan, maar ik zou me voor kunnen stellen dat je er in rijtjeshuizen niet op zit te wachten als je in je bed ligt en hoort dat de buurman (m/v) al staat te poedelen... :cry:
 

Geef

  • #9
Hoi allemaal,,

Wat is er anders bij NIEUWBOUW, als later bijvoorbeeld een Doe het zelfer een badkamer plaatst,
niemand denk dan aan geluid! alleen GELD en MOOI,,,


Ronald
 

Drekes

  • #10
Het muurtje waar ik het over heb, is als woningscheidende wand wel 30 cm dik. Dat scheelt misschien wel in de geluidsoverdracht. Plus als het goed is zouden deze blokken ook sowieso wel geluidswerender moeten zijn dan de 'Ytong'blokjes tussen slaap- en badkamer lijkt mij.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Als er alternatieven zijn, zou ik daarvoor kiezen. Later problemen oplossen is altijd lastiger.
 

Drekes

  • #12
Natuurlijk zijn er alternatieven.
Maar de ideeën voor onze nieuwe badkamer zijn inmiddels ruim een jaar oud. De indeling hebben we zelf zo bedacht en met de leverancier uitgewerkt. En dan zal nu 6 weken van te voren blijken dat de badkamer niet zo is uit voeren. Tja ... En een voorzetwand is echter wel de laatste optie, want zo breed is de badkamer/ doucheruimte toch al niet.
Inmiddels hebik een mail gestuurd naar de aannemer met de vraag naar de achterliggende gedachte achter deze wijziging. Even afwachten dus wat ze als antwoord geven.
 

Drekes

  • #13
Antwoord van aannemer:
Er zijn onderzoeken geweest in het verleden en aan de hand van de rapporten wordt geadviseerd om de waterleiding niet in de woningscheidende wand te plaatsen, i.v.m. geluidsoverdracht. Tenzij de wand niet aan een verblijfsruimte als zijnde slaap- of woonvertrek grenst. Badkamer aan badkamer dan mag het dus wel, maar die situatie is bij ons niet zo.
Het is slechts een advies een de aannemer heeft het comfort voor de bewoners hiermee willen vergroten. Wat ik hier achteraf mee doe, is aan ons.
Dit wetende wordt het voor mij wel heel lastig. Net doen of ik gek ben? Of toch mn ontwerp maar aan laten passen?
 

Kaajee

  • #14
Kan je niet gewoon alsnog gaan frezen en dan wellicht een soort van isolatie laagje aanbrengen om de buizen heen?
(zachte mantelbuis oid)
Dan zou ik het 'risico' wel aandurven...........

ps: je kan ook zo redeneren: als er klachten komen kun je later altijd nog een voorzetwandje plaatsen......dan stop je de gefreesde geulen gewoon weer dicht. Ok is wel wat werk tegen die tijd, maar ik verwacht geen problemen/klachten en zo hoef je je basis ontwerp/opstelling niet aan te passen. Hooguit incalculeren dat de badkamer tzt wellicht ietsje kleiner wordt door dat wandje.
 

Jarule

  • #15
IK zou het risico niet nemen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu