Waterleiding en vloerverwarming badkamer

Sebastiaan1993

  • #1
Hallo, ik ben bezig met de badkamer met het het aanleggen van leidingwerk en elektra

Nu komt er elektrische vloerverwarming in de badkamer. Ik moet de waterleidingen door de vloer naar de andere kant van de badkamer leggen. Mag dit i.v.m vloer verwarming en koud waterleiding die er onder loopt?

En zo niet, hoe hoe moet je dat aanpakken?
 

Rogeeke1

  • #2
Het is meer zo dat je de voeler of met een ander woord de sensor die de temperatuur meet goed afsluit van dingen die deze kunnen beinvloeden.

Zo mag je je voeler niet in een buis/ pijp met de stroomtoevoer stoppen want dan meet die voeler de temperatuur niet goed omdat die stroomkabel warm wordt.

Als het goed is staat al deze informatie in het boekje dat geleverd wordt met de vloerverwaming. Als jij je gewoon houdt aan die protocollen dan zal het goed komen. Dus als in dat boekje staat voeler en stroomtoevoer in aparte buizen/ pijpen en een bepaald aantal centimeter van elkaar dat aanhouden.

Er zal ook iets staan over de minimale en maximale diepte van de sensor en hoeveel ruimte deze rondom vrij moet hebben. Zoiets als: "leg de sensor/ voeler 20 centimeter vanaf de wand in de vloer, 2 centimeter diep in de zandcement vloer. Zorg dat de sensor/ voeler 10 centimeter rondom vrij is van elektrische draden van de vloerverwarming zelf. Leg de sensor niet tussen 2 banen vloerverwarming want dan meet hij een hogere temperatuur en zal dus zelf ook minder warmte afgeven omdat hij denkt/ meet dat het al warm is in de badkamer".

Als die voeler verkeerd geplaatst wordt levert dit een hoop ellende op met de temperatuurregulatie. Het is dan altijd te warm of te koud en dat is erg vervelend.

En in principe zouden de kabels van de vloerverwarming zelf niet in de buurt van de waterleiding mogen komen. Want je smeert namelijk een aantal centimeter boven de pijp.

Ik smeer zelf altijd de vloerverwarming in de zandcement, dus er zit altijd ruimte tussen leidingen en verwarming. Je kunt ook de vloerverwarming lijmen op de dekvloer, maar dan is de vloer niet meer vlak en dan wordt het lastig om volledig in de tegellijm te krijgen en is het verstandiger om hem weer te egaliseren. Een hoop extra werk, geld en extra hoogte. Ik vind dat persoonlijk niet nodig.

Als u wilt kunt u wat foto's sturen dan kunnen we u beter van dienst zijn.

Edit: Het is verstandig de vloerverwarming voor en na het installeren door te meten. Ook even na het tegelen. Tijdens het tegelen kan er door scherpe tegels of gereedschap schade ontstaan. Het zou vervelend zijn als het niet goed werkt en je daar pas achter komt op het moment dat je wilt gaan douchen. Dan moet er weer gesloopt worden.
 
  • Like
Waarderingen: Sebastiaan1993

Sebastiaan1993

  • #3
Hartelijk dank voor je uitgebreide reactie! Hier kan ik wat mee.

Fijne avond
 
  • Like
Waarderingen: Rogeeke1

ADDave

  • #4
Ik denk dat TS eerder doelt op vloerverwarming en koudwater i.r.t. legionellagroei.

Als je daar naar gaat kijken dan is vloerverwarming en waterleiding een hele slechte combinatie. Officiëel wordt geadviseerd om 50cm uit elkaar te blijven in de dekvloer en dat is vrij lastig in een badkamer. Er zijn meerdere situaties mogelijk, maar of je er vrolijk van wordt is een tweede.
 

Sebastiaan1993

  • #5
Klopt ik doe de water leiding nu via de muur, had dat ook gelezen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu