Waterleiding in vloerisolatie door kruipruimte

Stolsel

  • #1
In het kader van onze verbouwing gaat er een warm- en koudwaterleiding, alsmede een gasleiding via de kruipruimte verlegd worden. Nu kun je deze ophangen met draadeinden en houtdraadschroeven, maar aangezien een aantal leiding loodrecht onder de ribben gelegd moet worden, vroeg ik me af of het volgende ook kon:

Ik zaag of snij door de isolatie tot aan het beton een gleuf ter breedte van de te leggen leiding (inclusief mantel). Dan druk ik daar de leiding in en pur de gleuf weer (mooi) dicht. Voordelen die ik zo zie:
- De leiding ligt hoger en hangt niet in de kruipruimte. Dit voorkomt de kans op onbewust blijven hangen mocht er een keer iets met de riolering zijn of zo.
- De leiding ligt steviger vast. Immers, de ribben liggen vrij dicht op elkaar.
- Makkelijker te bevestigen: geen geboor en getimmer.

Zie ik iets over het hoofd?
 

Xr8

  • #2
Zou de isolatie in takt laten. Je kunt de leidingen vastboren door de isolatie heen en strak tegen de isolatie bevestigen. Leidingen in PUR is onhandig zou je eens iets willen veranderen of moeten repareren.

Succes.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
De voorschriften die gelden voor gas en water die moeten op de voorgeschreven afstand en goed en degelijk gebeugeld zijn.
 

Stolsel

  • #4
Dank Henk253. Maar wat is 'goed en degelijk beugelen'? Geldt daar beugelen met pur ook niet onder? Gisteren heb ik een helft van een holle wand weggesloopt, maar van beugelen van gas- en waterleidingen was over een afstand van 2 meter geen sprake. Van het plafond tot de uitgang uit de muur hing het los.
 

Xr8

  • #5
Nee beugelen doe je in de regel niet met PUR maar met goedgekeurde beugels voor desbetreffend leidingwerk. Cliczadels of Flamco penbeugels/ophangstroppen. Daarbij gebruik je voor koper koperen beugels en voor cv leidingen stalenbeugels. Niet doorelkaar gebruiken. De metalen zullen onderling gaan reageren en verrotten in de loop van de tijd. Zeker als er vocht bij komt.

Succes.
 

Kaajee

  • #6
"In de regel".....welke regel? Lijkt me sterk dan NEN beugels voorschrijft, vast iets van "degelijk bevestigen" oid.
Je mag ze per slot ook achter metselwerk dichtstoppen, dan hoef je ook niet te "beugelen". Die pur is zo sterk dat het ook die leidingen wel houdt, lijkt me een degelijke bevestiging, vergelijkbaar met metselwerk. Desnoods sla je er om de zoveel afstand nog wel een spijker plug oid in, dan laat het zeker niet los.
 

Stolsel

  • #7
Dat is mijn idee eigenlijk ook. Het zit muurvast, verstoort de vloerisolatie niet en is een stuk gecontroleerder te bevestigen. Geen gedoe met corrosie van onderling verschillende materialen, etc.

Overigens verwacht ik niet dat ik er ooit nog bij hoef. Het ligt immers in de kruipruimte. Wordt de infrastructuur ooit nog eens omgegooid, dan sluit ik deze leidingen gewoon zo dicht mogelijk bij de hoofdleiding af.

Vanzelfsprekend leg ik het wel in een mantel.
 

Xr8

  • #8
Doe het zo je wilt is mijn advies. De vraag is: zie ik iets over het hoofd.

Ja dus, voor leidingwerk zijn ook regels omtrent beugelafstand en toegepaste beugels. PUR heeft geen keurmerk voor bevestiging van gas en waterleidingen en mag derhalve niet gebruikt worden om leidingen te bevestigen.

Dat het wel vast zit ben ik met je eens.

Succes.
 

Remsey

  • #9
Pur doet altijd precies wat je NIET wilt. Het dondert naar beneden en wordt een grote kliederboel. Gewoon inderdaad lekker beugelen.
 

Stolsel

  • #10
Toch maar besloten om niet creatief met pur te gaan doen en de zaak te beugelen. Dank voor het meedenken!
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #11
Henk253 schreef:
De voorschriften die gelden voor gas en water die moeten op de voorgeschreven afstand en goed en degelijk gebeugeld zijn.
Henk, is dit niet afhankelijk van het te gebruiken materiaal? Ik heb diverse keren gezien (en zelf ook zo aangelegd) dat alupex gasleidingen in mantelbuis gewoon liggend op de bodem van de kruipruimte door het hele huis worden getrokken. Dus ongebeugeld. Zover ik weet is dit gewoon toegestaan.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #12
Toegestaan is dit zeker niet leidingen weggewert in plaffond of onder vloer dienen voldoende ondersteunt te worden. dit is gewoon een voorschrift dat er vaak de gemakelijke weg gekozen word wil niet altijd zeggen dat dit goed is.
Bij uittreden van de gasleiding door de vloer dient de mantelbuis 10 cm boven de afwerkvloer te eindigen. Ook dit zie je maar zelden.
Aluplex dient nog meer gebeugeld te worden dan koper omdat dit meer flexibel is maar dit staat gewoon in de installatie voorschriften van deze verschilende merken aluplex (unipipe, henco, mapress, enz.)

doe het goed of doe het niet zou ik je als tip mee willen geven. nadien beugelen als je klaar bent is niet zo fijn.

John
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #13
Wat er tegenwoordig aan slangen gebruikt word daar ben ik wat uit, ben eigenlijk van de ouwe stempel zoals ze zeggen.

Maar wij moesten de leidingen goed beugelen bij gas hadden we keuringen en ze keken daar streng naar, en was het niet goed was het afgekeurd en je kreeg geen gas.

Als je een kruipruimte hebt met zandgrond daar werden dan de slangen zo neer gelegd heeft ook niet veel te lijden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Bij niet goed gebeugelde leidingen kan er waterslag optreden, beugel de leidingen afdoende om dat te voorkomen, volg de instructies van de fabrikant.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu