Waterleiding in nieuwbouw

Stijn81

  • #1
Hallo medeklussers,

Ik laat mijn nieuwbouwhuis deels casco opleveren. Dat betekent dat ik de waterleiding ook zelf zal aanleggen. In principe geen probleem zolang het koper betreft, alleen ben ik nieuw met kunststof buizen.

Ik heb begrepen dat waterleidingen in de constructievloer beter in kunststof kunnen worden uitgevoerd.

Mijn vraag is: is het zo dat je beter kunststof kunt gebruiken in een constructievloer (en liefst later ook in de wanden e.d.)? Welk type is het best geschikt?

Heeft iemand tevens tips hoe ik de leiding kan afpersen/testen op waterdichtheid wanneer de waterleidingmaatschappij de meter nog niet aangesloten heeft? Ik kan misschien iets knutselen op de bouwwater aansluiting?

Dank!
 

Droid

  • #2
Kunststofleidingen met aluminium legering van het merk U....r is uitermate geschikt. En wordt tegenwoordig bijna altijd toegepast, zowel in de vloer als in de muren.

De koppelingen zijn af te persen met een speciaal apparaat, soort van schroefmachine, maar dan met een persbek. Leiding eerst goed ontbramen, zo ver mogelijk in de koppeling zetten en afpersen. Zodra je begint met persen laat het apparaat pas weer los als het voldoende afgeperst is, dus daar kun je weinig mee verkeerd doen.

Verder hebben ze perskoppeling met daaraan een stuk koper. Ideaal voor aansluiten van wastafels en dergelijke.


Voor het testen van de leidingen voor de stucadoor en voor de vloersmeerder gebruiken ze vaak een compressor. Alles afdoppen en bij de hoofdaansluiting de compressor de op. Breng het geheel op druk en als er dan nergens lucht ontsnapt heb je het goed gedaan. ;)
 

Stijn81

  • #3
Beste Droid! Dat was nou precies wat ik wilde weten!

Dank voor de snelle en duidelijke reactie!

grt,
 

Xr8

  • #4
Bij de moderne tangen het knopje net zolang inhouden tot dat de perstang automatisch weer terugloopt. De persing is dan gereed. Let wel dat je de bek op de juiste manier op de koppeling zet.

Tevens dien je een persbek te hebben van hetzelfde merk dan de koppelingen. Bepaalde gevallen uitgezonderd zijn deze niet uit te wisselen.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu