Waterleiding afsluiten voor legionella

Blueone

 • #1
Toen mijn huidige woning is gebouwd hadden we het idee om in een bijkeuken een keuken te plaatsen waardoor er een warm en koud waterleiding zit. Uiteindelijk is er een werkkamer gekomen waardoor de waterleidingen niet in gegebruik zijn. De koud water leiding is relatief makkelijk af te koppelen in de meterkast maar de warmwater leiding is een heel ander verhaal. Deze zit in de muur achter het toilet gekoppeld aan de hoofdleiding, het zou dus een forse impact hebben om die los te koppelen. Is het nodig om een warmwaterleiding af te koppelen ook al is die nooit in gebruik? Zijn er wellicht ook systemen in de handel die automatisch er voor zorgen dat een kraan af en toe wordt doorgespoeld of iets dergelijks?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • ADDave

  • #2
  Ja die hoort ook afgekoppeld te worden als hij niet gebruikt wordt.
  Koudwater zou ik sowieso afkoppelen omdat je er goed bij kan. Een automatisch spoelsysteem is ook een optie, maar dan ben je al gauw een paar honderd euro verder...

  Daarnaast snap ik heel goed dat je er niet op zit te wachten om de boel de gaan slopen alleen daarvoor.

  Mijn mening: het is niet zoals het hoort, maar ik zou er ook niks aan doen.
  Het moet wel redelijk blijven en de muur eruit slopen is toch wel een onredelijke maatregel.
  Deze situatie komt bij duizenden huizen voor en is niet direct problematisch.
  Mensen met een normale afweer worden doorgaans ook niet ziek van legionella.

  Heb je dat niet, dan doe je er wel heel verstandig aan om ook de warme leiding af te koppelen. Het is een behoorlijk nare ziekte namelijk.
   
  Laatst bewerkt:

  Blueone

  • #3
  Ik heb toch besloten om hem af te koppelen. Kan ik het loze stuk daarna ook dicht zetten aan beide kanten als ik hem later weer ooit wil gaan hé ruiken of dien ik de leiding dan open te laten zodat die 'door kan luchten' ?
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Gewoon aan beide kanten afsluiten is voldoende. Er is geen enkele reden een niet in gebruik zijnde waterleiding te 'luchten'.

  In principe hoef je voor het afdichten niet eens een waterdichte dop te gebruiken, een passend plastic dopje (of een kurkje) zou al voldoende moeten zijn. Even vastzetten met wat 'klustape'. Als er maar geen vuil in kan komen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu