Waterdichte damopen folie, hoe zit dat nou?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik heb gezocht wat ik hierover kan vinden maar tot zover niets. Je ziet vaak waterdichte/damp-open folie voor gebruik aan de buitenzijde van een constructie. Maar hoe zit dat nou met de eigenschappen? Is de folie naar beide zijden waterdicht en damp-open? Of is de folie naar 1 zijde dampopen en aan de andere zijde waterdicht(+dampdicht)? of hoe?
Er zal toch een verschil zijn want de folie die ik nu gebruik moet met de belettering aan de koude zijde.
 
Geen idee. Tuurlijk is er verschil er zijn vele situaties in de bouw waar je deze folie moet of kan toepassen.
Ik zie even vlug 6 merken. Er zullen er beslist meer zijn. Enkel merken hebben nog een stuk of 6 types in hun gamma. Allemaal met verschillende of bijzondere eigenschappen.
 
Kacheltje, als de folie's aan beide zijden dezelfde eigenschappen hebben waarom is er dan het voorschrift "deze zijde buitendaks"? En betekent dit dat er geen folie is die naar de ene zijde dampdicht is en naar de andere dampopen?
Deze laatste vraag omdat ik hier een constructie heb die eigenlijk naar de ene kant dampdicht zou moeten zijn en de andere kant dampopen.
 
1ste verdieping badkamer, na advies besloten geen betonnen vloer te storten. Steens muur aan 3 zijden(aanbouw) grenzend aan buitenlucht en plat dak. Draagbalken verdiepingsvloer lopen aan twee van die buitenzijden evenwijdig aan buitenmuur.
Underlayment op de balken gelegd en op daarop een voorzetwand met +- 1 cm spouw tot steens muur.
HSB wand (geen verduurzaamd hout omdat het niet in aanraking komt met muur) stijlen van 40x60mm h.o.h. +-44cm. Tussen de stijlen een 60mm dikke Resol plaat van een bekend merk.
Spouw belucht gemaakt door aan elke zijde (iedere zijde is ongeveer 2.7 bij 2.7 meter) 2 stootvoegen te openen.
Warme zijde komt nog een dampdichte folie. Die folie zat er nog niet op de afgelopen koude periode.
Het platte dak wordt binnenkort van buiten geïsoleerd omdat de bitumen laag sowieso aan het eind van levensduur is en we lekkage hebben.

Zoals gezegd zat de dampdichte folie er de laatste weken nog niet op, en afgelopen weekend wou ik toch eens even kijken hoe het nu was en daarom een paar platen eruit gehaald. Het vriest in de spouw (geen verrassing) en er zat een dun laagje rijp op de steen. De houten stijlen waren wel vochtiger dan ik verwachte en een paar stijlen kregen al vochtplekken/spocht. Vochtgehalte van het hout was iets minder dan 25 procent aan de spouwzijde.

Ik heb nu eigenlijk een paar problemen/vragen.
-afsluiten spouw aan de onderkant en aan de bovenkant.
-ga ik nog alsnog een waterdichte dampopen folie toepassen aan de koude zijde van voorzetwand of is dat zinloos.
-is dat vocht puur en alleen door het nog niet plaatsen van dampdichte folie?

Aan de onderkant spouw, in de keuken, "viel" er koude lucht uit dee spouw langs de balk.
Dus heb ik tegen de draagbalk waterdichte folie gezet en de ruimte verder opgevuld met isovlas. Alleen moest de rode stippellijn nog dampdicht afgesloten worden zodat warme vochtige lucht uit de keuken niet in de spouw terecht komt. Hier zou een folie die vanuit de spouw gezien dampopen is en vanuit de keuken dampdicht makkelijk zijn (de aanzet tot mijn openings post). Zodat eventueel vochtige lucht in de spouw ook richting keuken kan ontsnappen. Maar als ik het goed begrijp bestaat zo'n folie dus niet en moet ik hier gewoon dampdichte gebruiken en de huidige folie (waterdicht/dampopen) weghalen?

Aan de bovenkant voorzetwand, dus tegen dakbeschot en dakbalken van het platte dak vraag ik me ook af wat wijsheid is.
A: de voorzetwand tussen de balklaag doortrekken tot aan het dakbeschot en dan alle wanden tot aan het dakbeschot in de folie, alutape alle kieren afdichten en geen folie onder het van buiten geïsoleerde dak.
B: De wand niet doortrekken tot aan het beschot maar onder balken plafond isoleren en het geheel inclusief plafond afwerken met dampdichte folie + tape.

Je zet eigenlijk een houten binnenmuur onder het beschot dus waar ik bang voor ben bij optie A is dat bij lekkage net boven de wand je halve voorzetwand wegrot (en de kopse kanten van je dakbalken) voor ik het in de gaten hebt. Omdat het dak van buiten geïsoleerd wordt en er nieuwe bedekking op komt zal het de eerste 10/20 jaar wel loslopen met lekkage maar toch...het idee.

Met optie B wordt vanuit de spouw ook geventileerd onder het beschot, de hele constructie krijgt dus lucht. Maar, de PIR dakisolatie aan de buitenkant is dan (gedeeltelijk?) weggegooid geld. En je hebt ook een folie onder je dak, dus mocht het dak gaan lekken zie je dat net als bij optie A ook laat.

Wat denken jullie?

Excuses voor de lange lange lange post.

Wand:
58808_IMAG1575_1.jpg

Bovenkant wand bij dakbalken beschot, hier isolatieplaat doortrekken tot beschot (optie A)?:
58808_IMAG1580_1.jpg

Vocht hout stijlen:
58808_IMAG1581_1.jpg

Spouw vanaf boven gezien
58808_IMAG1578_1.jpg

Keuken, verkeerde folie om damp uit keuken tegen te houden:
58808_IMAG1573_1.jpg


58808_20130128_150906_652_1.jpg

58808_20130128_150752_541_1.jpg

58808_20130128_151015_093_1.jpg
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Gerelateerde klussen

Reacties
7
Weergaven
362
Binnenmuren, wanden en plafonds
Tom1986
Reacties
2
Weergaven
725
Binnenmuren, wanden en plafonds
Schjenkie
Reacties
11
Weergaven
1K
Binnenmuren, wanden en plafonds
Gerrit B
Reacties
3
Weergaven
2K
Binnenmuren, wanden en plafonds
Gerrit B

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu