Nieuw schuurtje niet waterdicht

Erik1112

  • #1
Goedendag, ik heb een klein huisje gekocht waar daarvoor een nieuw schuurtje is neergezet. De houten wandjes werkten natuurlijk nog en zodoende zijn er kieren ontstaan en worden deze wandjes aan de binnenkant nat bij regen. Nu wil ik twee klussen aanpakken; het dichten van de naden van de houtdelen aan de buitenkant (na het compleet laten drogen uiteraard) en de buitenkant in de wax zetten aangezien het schuurtje onder een boom staat en erg vies wordt. Mijn vraag is of ik eerst kan waxen en dan kitten of dat ik eerst moet kitten en dan pas waxen? Dit laatste klinkt logischer. Maar dan moet ik nog maanden wachten tot alles echt droog is. En ja, ik heb goeie kit gekocht!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Naden afkitten is niet de oplossing. Hout zal altijd krimpen en uitzetten. Daarom zijn er rabatdelen om wanden mee op te bouwen. Als deze water doorlaten, zijn ze niet goed bevestigd.
 

Erik1112

  • #3
Hallo Walker,
Daar ben ik dan mooi klaar mee. De vorige eigenaar reageerde al hoogste verbaasd dat het schuurtje lekt.
Maar hij heeft het niet goed uitgevoerd dus. Heb je nog enige oplossing voor het probleem? Dank alvast en fijne dag
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik zou beginnen met wat foto's, anders wordt het lastig..
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Erik1112

  • #5
Hallo Impie, ik heb geen idee hoe ik foto’s op dit forum krijg…
Ik zal proberen de situatie te schetsen. Het is een houten schuurtje, van Rabat delen. De vorige eigenaar heeft deze neergezet in 2021. Hij heeft het schuurtje drie keer geschilderd. Maar zoals Walker al schreef; als het niet goed gemonteerd is dan kun je tien keer schilderen, maar lekt het alsnog.
Vooral in de vier hoeken zie ik echt vochtplekken. Deze zijn bijna zwart. Bij de randen op de grond is zeker 15 cm nat.
 

Sander 1972

  • #6
Is het dak wel dicht?

En plaats wat foto's
 

Willem52

  • #7
Maak een fors overstek dat helpt.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Kun je een wand gemaakt van 1 laag hout überhaupt helemaal waterdicht krijgen?
Als dat zou komen door verkeerde montage dan zou ik al mijn wanden verkeerd hebben moeten maken want op alle wanden komen uiteindelijk vochtplekken als het maar lang genoeg regent.

ja, die oversteek heb ik ook maar je hebt wel een heel grote oversteek nodig om het hout ook onderaan droog te houden.
 

Erik1112

  • #9
Hallo Sander, het dak is inderdaad dicht. Er ligt lei op ipv dakpannen. Toen ik hier net woonde waren er twee afgewaaid. Nu gaat het goed.
mij denk serieus dat ik het schuurtje beter kan slopen als ik zo alle reacties lees. Bedankt iedereen. Hopelijk komt er nog een goeie tip binnen!
 

Charel

  • #10
Als het zo erg is dat je al overweegt om het te slopen dan zou ik eerder overwegen om een tweede laag beplanking te voorzien of de huidige te vervangen door een nieuwe.
Ik veronderstel dat de huidige beplanking horizontaal is, wat veel gevoeliger is voor vochtindringing dan verticaal.
Bij een horizontale beplanking met een gewoon tand en groefsysteem blijft het water veel langer tussen de groeven hangen en kan het er zelfs in omhoog stijgen of door naar binnen waaien.
Bij een verticale beplanking met hetzelfde tand en groefsysteem loopt alle water dat ook in de groeven beland onmiddellijk naar beneden vooraleer het de kans krijgt om door te dringen tot binnen.
 

Erik1112

  • #11
Zeker Charel, was het maar verticaal gemonteerd inderdaad. Ik baal hier echt enorm van. Denk je een leuk huisje met schuur te kopen… En kan het zelf niet opknappen ivm gebroken rugwervels. Hmmm, dat wordt goed overdenken.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
Als het hout gekrompen is door uitdrogen dan kun je ook overwegen om de huidige planken er af te halen en als ze weer goed gedroogd zijn er weer op te zetten.
Hangt er natuurlijk vanaf hoe ze gemonteerd zijn of je ze er beter nat of droog af kunt halen.
Daarom geef ik ook de voorkeur aan schroeven, dan kun je ze er altijd weer af halen zonder alles te beschadigen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu