Water lekt weg uit overdrukventiel

MikevanZwolle

  • #1
Wij zijn onlangs verhuisd, en na het in de gaten houden van de watermeter zijn we er achter gekomen dat de installatie die in de kelder staat vaak en veel water lekt via het overdrukventiel. Gisteravond voor het slapen gaan heb ik de meterstand opgenomen, en 9 uur later hadden we 200 liter water verbruikt terwijl alle kranen dicht staan en er geen lekkages zijn (en het toilet niet was gebruikt in de tussentijd).

De watermeter staat regelmatig stil, er lekt dus niet continu water weg, en er is dus ook geen lek in huis; ik zie de meter alleen lopen op het moment dat ik het water uit het overdrukventiel hoor weglopen. Nadat we gisteren warm water hadden gebruikt begon de cv ketel het boilerwater te verwarmen (regeling via een tempolec ps 005), maar niet veel later begon er water via het overdrukventiel weg te lekken. Ik zou verwachten dat het expansievat dat moet opvangen, maar nu ik er langer over nadenk vermoed ik dat het probleem wellicht in het drukreduceerventiel zit (en wellicht het overdrukventiel zelf). Het lekken gaat erg lang door, 200 liter op een 9 uur tijd is natuurlijk belachelijk veel, en op dit moment lekt er weer water weg via het overdrukventiel en ik zie de meter ook langzaam lopen, en dat terwijl we al meer dan uur geen warm water hebben gebruikt.

Ideeen? Tips? Ik ben een beginnende klusser; ik vind het leuk om dingen te snappen en zelf te kunnen repareren, maar ik betwijfel of ik hier zelf iets mee kan. Voor ik er iemand naar laat kijken heb ik wel graag zelf een idee van wat het kan zijn, en hoe het op te lossen is.

20211005_090417.jpg
 

ADDave

  • #2
Deze kunnen wel eens stuk gaan of verkalken waardoor ze water gaan lekken. Simpelste oplossing is vervangen door een nieuwe.
Ze zijn niet duur en vrij eenvoudig te vervangen.

Moet zeggen dat ik dit model nog niet eerder gezien heb, maar als je het merk ergens af kan lezen moet het geen probleem zijn.

Ook kan ik vanaf de foto niet helemaal volgen hoe het precies in elkaar zit?
Als de CV lekt zou het toch een keer leeg moeten zijn. Dat kan niet oneindig doorgaan.
 
Laatst bewerkt:

MikevanZwolle

  • #3
De foto is niet zo duidelijk inderdaad. Het water komt rechts binnen, je ziet daar de hoofdkraan en dan de meter. Daarna gaat het met een hoek omhoog en zie je een rood kraantje en daarna een flexibele slang die met een bocht naar links gaat.

Vandaar zit er een kraantje voor de wasmachine, en daarna (de onderste witte buis die met een hoek naar links gaat) is dat de koudwaterleiding in het huis (een aftapping om CV bij te vullen staat niet op de foto).

Boven de kraan van de wasmachine zit er een drukreduceerventiel, en daarboven een overdrukventiel. Het drukdreduceerventiel heeft een manometer aan de linkerkant die ik niet vertrouw, die blijft op 4 bar staan ook als ik de hoofdkraan dichtdraai en het warmwater (enkele liters) laat stromen totdat de druk daar compleet vanaf is en het stopt te stromen. Je zou verwachten dat die dan naar 0 bar mag gaan...?

Daarboven rechts heb je het expansievat (voor het boilervat, waarin het waterwater zit dat verwarmd wordt met de CV installatie via een PS 005 module), en dan de buis naar links is de koudwatertoevoer van de boiler.

Mijn indruk is dat er dus eigenlijk 'vers' water weglekt, ofwel door een defect aan het overdrukventiel en/of een defect aan het drukreduceerventiel. Maar ik ben een leek op dit gebied, en heb mijn kennis van wat zoeken online (waarbij ik regelmatig op dit forum uit kom, erg veel informatie hier!)....
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Het kan zeker gebeuren dat een overstortventiel van een inlaatcombinatie veel water lekt,
vaak is dat ongemerkt en voordurend. Het beste is om deze meteen te vervangen en als het
mogelijk is ook een waterontharder plaatsen. Die voorkomt kalk afzetting en dergelijke.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #5
kijk yevens het expansievat in de kw leiding na, als deze zn werk goed doet zou de inlaatcombinatie haast niet mogen lekken
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #6
Inderdaad waarschijnlijk voor 99% je expantievat defect.
 

MikevanZwolle

  • #7
Een kleine update voor de geïnteresseerden.

Eerst het expansievat weer op goede druk gebracht, maar het probleem bleef. Het probleem zat deze keer dus in de 1%: de drukregelaar was kapot. Deze was niet meer in te stellen en in plaats van de boel afknijpen was de druk te hoog (eerst de manonmeter vervangen, toen kon je zien dat de druk langzaam richting de 6 bar aan het oplopen was...)

De nieuwe drukregelaar is bovendien geplaatst zodat deze nu helemaal vooraan in het systeem staat. Hij staat afgesteld op 3 bar. Het koude water komt nu ook niet meer met een noodgang de kranen uit, dus dat werkt allemaal prima.

Een volgende keer mag hij ook de boiler eruit gaan halen (samen met het ps 005 regelsysteem). De combiketel mag dan rechtstreeks zorgen voor het warme water, zoveel warm water hebben we niet nodig en die boiler is oud slecht geïsoleerd, en ik vind het onzin om dat water op temperatuur te moeten houden. De ketel is relatief nieuw en ziet er nog goed uit. Bovendien kan de ketel dan 'gewoon' modulerend worden aangestuurd in plaats van enkel aan/uit (dat is een beperking als gevolg van dat ps 005 regelsysteem ertussen). De thermosstaat moet ook vervangen worden; hij schakelde nog wel, maar de temperatuur meten zat er niet meer bij. Dat mag dan dus ook een modulerende thermosstaat gaan worden.

Het overstortventiel zelf was - gek genoeg - prima in orde.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu