Water- en gasleiding in muur of onder houtenvloer

Barend73

  • #1
Beste mensen,

We hebben een woning met betonnen begane grond, en houtenvloeren/balken op de 2e verdieping en zolder.
Onze CV ketel is op de zolder.

Nou worden alle radiator, water, gasleidingen vervangen.

Deze zouden in de muur of onder de houtenvloeren geplaatst kunnen worden. Waar zouden jullie deze plaatsen en waarom?

Daarnaast komen sommige leidingen vanuit de kruipruimte de beganegrond binnen. Deze zouden geisoleed kunnen worden voor warmteverlies. Maar is het niet verstandiger om deze in de betonnenvloer te frezen en te plaatsen?

Alvast bedankt voor jullie adviezen
 

KlusRob

  • #2
Zoveel mogelijk in het plafond. Daar kan je makkelijk bij zonder te moeten slijpen in muren (ervan uitgaande dat de plafonds er wel uit gaan).
Ook liever niet in de muren; hoe meer er in de muur zit, des te meer kans heb je dat je iets raakt als je een schilderijtje wilt ophangen... :mrgreen:

De leidingen die binnenkomen vanuit de kruipruimte; hoe bedoel je dat precies met infrezen?
Als het gaat om verplaatsing van de ene kant van het huis naar de andere kant, gewoon isoleren en door de kruipruimte laten lopen. Niet inslijpen in de vloer als het niet nodig is, als je dieper gaat dan alleen de dekvloer is dat alleen een mogelijke verzwakking van je vloerconstructie.

Op 1 plaats in het huis alle leidingen naar boven laten gaan, bijvoorbeeld weggewerkt in een koof. Let er wel op dat je koud water gescheiden houdt van warm water en cv (ivm legionella)!
In deze koof kan bijv. ook de riolering/afvoer van de zolder (cv) en bovenverdieping zitten.

Als je werkt met kunststof leidingen, is dat goed tussen de balken van de verdiepingsvloer in te leggen, dit materiaal is goed flexibel en legt makkelijk (eigen ervaring).

En nog een tip: maak een plattegrond van je huis waar alle leidingen lopen, het liefst aangevuld met veel foto's, zodat je later kunt nakijken waar alles loopt. Bijvoorbeeld bij een lekkage of als je nog ergens moet boren.
 

Barend73

  • #3
KlusRob, hartelijk dank voor je advies!

De leidingen gaan we gewoon onder de houtenvloeren en onder de kruipruimte laten doorlopen. Ik heb helemaal niet gedacht aan de betonvloer constructie en dat infrezen een probleempje kan vormen. Goeie tip!

Nogmaals bedankt :D

groet
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu