Water en afvoer aansluiten van een keuken

Anja38

  • #1
Wie kan me vertellen hoe de keuken aangesloten moet worden op de sanitaire aansluitingen.
Het gaat dan om de water en afvoer aansluitingen die op of uit de muur moeten komen, het gootsteenkastje heeft een board achterwand met nog wat tussenruimte.
Als je een stopkraan direct in het muurplaatje schroeft moet er een groot gat in de board achterwand gemaakt worden om het gootsteenkastje te plaatsen.
Ook het aansluiten van de inbouw-afwasmachine is voor mij een vraag, normaal hangt de gebogen slang in de afvoerbuis, maar hoe moet dat met een inbouw vaatwasser?
Ook hier waar en hoe monteer je de waterkraan in het gootsteenkastje?

De installatietekening van mijn keuken is hiet niet duidelijk in.
 

Fiesiekus

  • #2
Inderdaad, bij gebruik van een stopkraantje heb je een gat van 5 - 10 cm nodig. Je kan ook nadat de keuken geplaatst is, het kraantje op de muurplaat schroeven.

I.h.a. maak je een kraan voor een vaatwasser in het gootsteenkastje naast de inbouw-VW. De afvoerslang komt dan via een gat in de achterwand in het kastje uit. Het beste gebruik je een speciale sifon met wartel waarop de VW-slang vast aangeschroefd kan worden.
 

Anja38

  • #3
Komt het water dan niet omhoog in de gootsteenbak?

Is een stopkraan dan zo lang om hem na het plaatsen van het kastje in de muurplaat te schroeven, het lijkt me dat de achterwand van het kastje er niet mooi uit komt te zien.
 

Zandmenneke

  • #4
Is de achterwand van het gootsteenkastje volledig dicht?

Meestal hebben gootsteenkastjes nl een halfopen achterwand. De bedoeling is dan, dat alle aansluitingen (kraantjes, stopcontacten, afvoer) zodanig geplaatst worden, dat ze in het open gedeelte vallen.

Voor de afvoer van de vaatwasser zijn er bij de bouwmarkt gecombineerde syfons verkrijgbaar, waarmee je de vaatwasser op de afvoervoer van de spoelbak kunt aansluiten
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
De meeste keukenkastjes hebben een gesloten achterwand.

Gewoon een wat groter gat maken in de achterwand, ik maak vaak een ovaal gat de slag moet er ook nog op en daar hebt u dan de ruimte voor omdat die meestal achter de wand vandaan komt.
De kraan in de muurplaat draaien met hennep en eventueel fitterskit. (niet persé nodig)

De afvoer op het tuitje van de sifon aansluiten, alleen wanneer de afvoer verstopt raakt zou er water in de spoelbak kunnen komen.


De bijgeleverde slangen in de mengkraan draaien, de kraan in het gat laten zakken en aan de onderkant het rubber en daarna het hoefijzervormige stukje metaal over de bout drukken en de langwerpige moer erop en vast draaien.
Het hangt van de slangen af hoe u de aansluiting op de waterleiding moet maken, er zijn slangen die zo in een knelkoppeling passen en er slangen met een wartel op een speciale knelkoppeling gedraaid worden.
Een installateur kan u daar bij helpen wanneer u de slangen even meeneemt.

Misschien dat we u hier verder kunnen helpen wanneer u een foto plaatst van de slangen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu