Wat zit er op mijn antieke kast + ornamentjes

Jmiek

  • #1
Ik heb een antieke kast gekregen. Deze is donker en erg glad, dus ik ga er vanuit dat er een waslaag op zit??? en ik dit met terpetine eraf moet halen??
Het rare is dat het lijkt alsof de ornamentjes, die er aan de boven en onderkant aan zitten, geoxideerd zijn ofzo. Een soort 'geblakerd' zwart zie je en heel af en toe een klein stukje wat er op de kast ook zit. Het zit ook alleen maar op de ornamentjes.
Wat is dit en hoe krijg ik dit netjes?
 

Freestyleklusser

  • #2
Een foto van de kast zou handig zijn. Misschien is het wel een brandkast.
 

Jmiek

  • #3
Dit is ongeveerde beste foto die ik er van kon maken. De kast ligt nog helemaal uit elkaar.
 

Tealon

  • #4
Ik zie geen foto?
 

Jmiek

  • #5
 

Jmiek

  • #6

nog eentje
 

Tealon

  • #7
Op de kast zit een kleurbeits en was. De was kan je met terpentine eraf halen, en de beits is gewoon een kwestie van schuren. Bij dit soort kasten is logen/chemisch reinigen overigens aan te bevelen. Geeft een veel mooier resultaat.
 

Jmiek

  • #8
Logen/chemisch reinigen? Kun je dat zelf doen of kun je dat beter laten doen? Waar dan eventueel?
 

Tealon

  • #9
Zelf doen mag/kan niet. Gewoon even zoeken naar loogbedrijf.
 

H@ns

  • #10
Ik geloof niet dat je zo stellig kunt zeggen dat de kast gebeitst is.

Mij lijkt dit gewoon een geval van noten of kersen dat die typerende kleur heeft gekregen door de jaren heen. Geen beits dus!

Over de ornamentjes; afgaande op je beschrijving en de wat onduidelijke foto's gok ik dat dit een afgesleten schellak laag is.
Dit kun je testen door met wat spiritus op een doek over de plekken te wrijven. lost het op en gaat het plakken dan is het schellak (politour)

Kan zijn dat dit ook op de rest van de kast zit. Als je de kast in België op een Belse rommelmarkt o.i.d hebt gekocht is die kans nog groter!

Als er echt was op zit zou ik geen terpentine maar terpentijn gebruiken voor het schoonmaken.

Maar wat is je doel? hele kast schoon om opnieuw af te werken? schilderen? gewoon netjes maken?

Oh ja: logen is uit den boze bij kersen of noten! tenzij je een grijze kast wilt hebben...
 

Jmiek

  • #11
De kast ligt uit elkaar, waardoor ik kan zien dat er een beits is gebruikt in een roodachtige kleur. Ik wil de kast verven, omdat een aantal balkjes aan de onderkant niet meer orgineel zijn.
Van de ornamentjes heb ik met een mesje al e.a. weggekrabt en dan komt te voorschijn wat er ook op de kast zit. Ik zal het proberen met spiritus.
Bedankt voor alle reacties! :D
 

H@ns

  • #12
Ik kan uit de foto's niet al te veel informatie halen maar van wat ik zie vermoed ik dat het een relatief laag kastje is. Mogelijk een stolpkastje uit de periode zo rond 1900. De ornamentjes doen dit ook vermoeden.
De deklijst met ronde vormen suggereert een biedermeierstijl, in dat geval zou kersen of mahonie de logische houtsoort zijn.

een beetje in deze stijl dus:



De wat ruwe planken aan de achterzijde zijn wat vreemd qua constructie (niet echt verfijnd namelijk) maar dit zijn zo te zien planken in dezelfde houtsoort. Als dat zo is is het geen mahonie maar vermoedelijk kersen.

Verven zou een beetje zonde zijn als het echt een mahonie kast is! restauratie is dan misschien leuker...

Wat voor rug zit er in? massief of triplex?
 

Tealon

  • #13
De beits is te zien omdat de binnenkant veel lichter is (tweede foto). Verder is logen ook niet aan te raden, maar eerder chemisch reinigen.
 

H@ns

  • #14
Ik vermoed toch eerder een vergeelde schellaklaag..
Ik zie ook geen lichtere binnenzijde, wel een donkerder.
Misschien bedoel je die twee stukken onafgewerkt hout? maar die hebben verder niet veel met de oorspronkelijke constructie van doen naar mijn mening.

maar nogmaals de foto's bieden niet genoeg materiaal om zeker te zijn.
 

Jmiek

  • #15
Ik ben net heel even met spiritus aan de gang geweest en idd het plakt en geeft af, de oorpronkelijke kleur komt er onder vandaan. Dus dan moet het zo'n schellaklaag zijn.

Verder is het een hoge kast. Op de foto is een zijkant van de kast te zien (die weer tegen een ruwhouten plank aan staat). Ik zal morgen bij daglicht een betere en completere foto maken van diverse onderdelen bij elkaar.

Het kan heel goed dat de kast rond 1900 is gemaakt.
De achterkant is voor een groot deel massief. De onderste balkjes en de onderste plank zijn niet meer orgineel. Eigenlijk vind ik het ook heel jammer om 'm over te verven. Ik ga er nog eens hard over na denken.
De deklijst is aan de bovenkant flink beschadigd, daarnaast moest de kast uit elkaar en daar is zeker 3 kwartier over gedaan met 'geweld'!
 

Tealon

  • #16
Je kan de schone kast ook in de wasolie zetten. Dit kan in veel verschillende kleuren en geeft de kast een mooie uitstraling! Hierbij blijft de nerf zichtbaar, wat je met verf juist verbergt.
 

Jmiek

  • #17


hierbij de foto's van diverse onderdelen. vlnr: deklijst (ondersteboven), deur, zijkant (met ornamentjes), lade.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu