Behangproblematiek: wat te doen?

TweeLinkeHanden

  • #1
Dag beste forumleden,

Binnenkort gaan ze in mijn huurwoning verbouwen. Op de plek waar nu een voorraadruimte zit, komt een toilet. Voordat ze beginnen moet ik alleen nog het behang van de muren halen.

Nu heb ik alle muren ontdaan van een soort papieren structuurbehangetje, dat er met nat maken en af schrapen vrij makkelijk af ging. Probleem is dat hieronder nog een laag (beetje blauwig, zie foto) zit: geen idee of het behang, onderbehang of een lijmlaag is (ik ben geen groot klusser noch kenner).

Het zit alleen goed vast en het verwijderen met warm water en afsteekmesje van een vierkante meter ging zeer, zeer langzaam. Bovendien zit het zo vast dat bij het afsteken met een mesje er soms wat wittig poeder van de muur meekomt.

Wat is nu wijsheid?
- een stoomapparaat huren? (kan het trouwens ook met een stoomgenerator waarmee ik strijk?)
- niet meer een mesje maar schuurpapier gebruiken?
-zo'n perforator gebruiken?
- iets anders?

Alvast bedankt!

IMG_20240120_172634-01.jpeg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Koop behang afweek. De afweek spuit ik met een plantenspuit op het behang en herhaal dat tich keer eigenlijk net zo lang dat het bestaande behang hier en daar gaat bollen dus los gaat komen.

Maak een baan behang tegen het plafond los van de muur en trek en steek met een plamuurmes voorzichtig van de muur. Eventueel spuit ik in de horizontale naad muur behang nog wat oplos en deze lost al zakkend de lijm op. Je zal zien dat het behang vrij gemakkelijk af en toe bijna in zijn geheel van de muur gaat komen.
De foto, spuit op de muur afweek plamuurmes er tussen maak een ruimte tussen behang en muur nog meer afweek. Werk van boven naar beneden.
In de rode cirkel kan je met een kunststof schuursponsje en nog wat afweek prima gladmaken.

Behang verwijderen 2.jpg
 

TweeLinkeHanden

  • #3
Ik ben verder gegaan met het afsteekmesje en er brokkelt pardoes een stuk van de muur af (afbeelding 1). Is dat een stuk van een gipsplaat met de 'echte' muur daarachter?

Ook bij een andere plek brokkelt wat af. Geen idee wat de vorige huurders gedaan hebben in deze berging maar het maakt een weinig solide indruk.

Ben nu geneigd m'n handen eraf te trekken en de mensen er naar te laten kijken die de verbouwing straks gaan doen. Misschien kunnen die veel sneller dan ik die plaat (?) op de muur eraf halen waarop de resterende ondergrond van het behang zit.

IMG_20240121_133437.jpg IMG_20240121_133318.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dat ziet er voor mij niet uit als een stuk gipsplaat, maar als een dunne stuclaag, die niet goed gehecht heeft aan de ondergrond.

Het lijkt erop, dat die ondergrond (enig) reliëf had. Misschien was dat stuken noodzakelijk nadat wegschuren van het reliëf (van bijv. spachtelputz of structuurverf) onvoldoende gelukt is en ze het verder vlak hebben gestuukt, maar dan zonder een primer te gebruiken.

Dat belooft volgens mij niet veel goeds voor de rest van de muur...

Misschien kun je beter even overleggen met degenen die het straks aan gaan pakken, want wellicht hebben die er heel andere plannen mee en doe je een hoop werk voor niets.
 

TweeLinkeHanden

  • #5
Heel erg bedankt voor je reactie, Kees. Dit is informatie die ik goed kan gebruiken in mijn contact met de woningvereniging.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu