Wat wel en wat niet op Aardlek beveiligde groep.

Status
Niet open voor verdere reacties.
A

Anonymous

Gast
Kan iemand mij vertellen welke apparaten ( Zoals maar niet enkel, de vaatwasser/wasmachine/droger/oven enz) of groepen voor ander gebruik juist wel of juist niet op een aardlek beveiligde groep aangesloten moeten worden?

Alvast bedankt
 
Hai, vroeger werd er onderscheid gemaakt tussen de zgn droge en natte groepen. Tegenwoordig is dat niet meer zo, dus alle stopcontacten dien je te beveiligen via de aardlek.

gr dennis
 
Het ligt aan het bouwjaar (Of renovatie) van de woning. Uitbreidingen moeten voldoen aan de toen geldende voorschriften. Het is makkelijk om te roepen alles moet tegenwoordig achter de aardlek maar in bestaande bouw hoeft dat niet altijd zo te zijn. Dat gezegd hebbende moet ik zeggen dat ik groot voorstander ben van aardlekschakelaars. Houd er wel rekening mee dat er MAXIMAAL maar 4 groepen achter 1 aardlek mogen. Bij meer groepen dus 2de aardlek plaatsen. Of indien er directe groepen zijn bij meer dan 6 een Hoofdschakelaar plaatsen. Dit is echter wel werk voor een vakman.
 
Vanaf 1/1/05 moet er altijd een hoofdschakelaar toegepast worden.Verder sluit ik me aan bij de het bericht van Ron.
 
Arie, altijd een hoofdschakelaar, bedoel je daarmee dat in elke installatie, oud of nieuw er een hoofdschakelaar aangebracht moet worden als die er nog niet zit (leuke business voor de installateurs) of dat dat alleen moet bij nieuwe installaties, ongeacht het aantal groepen?
 
Kees schreef:
Arie, altijd een hoofdschakelaar, bedoel je daarmee dat in elke installatie, oud of nieuw er een hoofdschakelaar aangebracht moet worden als die er nog niet zit (leuke business voor de installateurs) of dat dat alleen moet bij nieuwe installaties, ongeacht het aantal groepen?

Kees, geld alleen voor nieuwe installaties.,

gr dennis
 
Kees, was ik even vergeten. Of je nou 1 groep heb of meerdere dat maakt niet uit.

gr dennis
 
Dank je, Dennis.

Gelukkig heb ik het bij mezelf nu netjes in orde: 3 fasen, hoofdschak, op elke fase een aardlekschak, daarna 2 keer 3 en 1 keer 2 groepen.

Gisteren gecontroleerd door een installateur (kennis...) en goedgekeurd.

Enige nadeel: ik heb van die moderne (automatische) groepsschakelaars 16 A gebruikt en heb 25 A hoofdzekeringen, ik kreeg de waarschuwing dat die hoofdstop nog wel eens mee wil gaan bij kortsluiting in een groep, en dat verhogen naar 35 A eigenlijk beter zou zijn. Maar van een ander hoorde ik dat die 35 A er net zo goed dan uit gaat...

Dus om dan geld uit te geven voor de vervanging van die hoofdstoppen (als dat al kan wat betreft toevoer-bedrading). Vanwege de beschikbare ruimte moest ik afstappen van de ouderwetse smeltzekeringen.
 
Kees, houd er rekening mee dat zomaar je hoofdstop verhogen niet altijd zo makkelijk kan gaan. Je electrameter moet ook geschikt zijn voor een hogere hoofdstop.(meeste meters zijn geschikt voor 3x35A) Wiij gebruikte altijd 6mm2 tussen de meter en de groepenkast als toevoerdraad(uitgaande van een zgn 63A kast=zwarte vierkante kast met hoofdstoppen). (De term 63A kast is een term die wij bij het energiebedrijf gebruikten.)

gr dennis
 
Beste Kees je hebt de keuze uit een 1x35A aansluiting of een 3x25A aansluiting. Een 3x35A zul je als particulier niet snel krijgen van je energiebedrijf (en zal je ook niet nodig hebben) Hoofdschakelaars alleen in nieuwe installaties ongeacht het aantal groepen en alles achter de ALS.

vgr Arie
 
Arie, dan laat ik het toch lekker 3 x 25 A! Mocht er dan een keer een hoofdzekering uit gaan, heb ik pech. Inmiddels heb ik mijn werkplek (zo'n 12-voudig stopcontact) beveiligd met een glaszekering F 6,3 A dus als ik daar een keer wat fout doe is het niet zo erg. En alle bedrading is nieuw, maar ja een (gloei)lamp wil ook wel eens sluiting geven als hij de geest geeft...

Allemaal bedankt voor de nuttige adviezen, ik heb weer een boel bijgeleerd!
 
als ik zo eens bereken wat je aan groepen hebt, totaal 8 op 3 fasen, dan krijg je wel een probleem als je ze een beetje gebruikt.

er zijn 2 fasen bij die 2* 16A moeten leveren =32A bij een gelijktijdigheids factor van 60% wordt dat 19 A dat gaat wel goed maar dan is er nog 1 fase die 3*16 A moet leveren = 48*0,6 =28.8 ampere.

dit alles gaat dus niet over kortsluiting, maar gewoon om de opgenomen stromen. nu is het mischien niet zo dat je alles tegelijk aan hebt (wasmachine droger magnetron boormachine fohn boiler) maar je zit dus al vrij snel over die 25 A per fase heen.
 
Dat er vanaf 1/1/05 verplicht een hoofdschakelaar moet zijn is niet waar.
Er staat in de NEN1010 dat het met een lastscheider onderbroken moet kunnen worden en maximaal 2 handelingen. Dus als je 1 aardlek hebt met daarop 4 groepen (1-fase) is dat in orde omdat een aardlek een lastscheiders is.. bij meer dat 4 groepen moet er een 2e aardlek bij.
Bij meer dan 8 groepen komt er dus een 3e aardlekschakelaar bij maar moet de gehele instalatie over een hoofschakelaar komen.

Dat in een nieuw huis alles over de aardlek moet is ook niet waar.
In de NEN1010 staat dat alle WCD en lichtpunten over een aardlekschakelaar 30mA en een m.a.t. van 200ms moet staan.. Dus als de wasmachine aangesloten is op een wasautomaatschakelaar hoeft hij niet over een aardlek omdat dit een aansluitpunt is, en geen WCD
 
Ik keur/zegel/inspecteer zelf bestaande woningen en nieuwbouw en in de nieuwbouw is standaard bijna niet meer 3-fase uitgevoerd. Dan heb ik het over 'gewone 2/3 kamer woningen met 2 verdiepingen en een zolder.

Standaard hebben deze 3 lichtgroepen en een wasautomaat. Vaak ook een droger/vaatwasser/oven/magnetron/kookgroep als meer weerwerk. Maar zelfs als het boven de 8 groepen uitkomt wordt het alleen in 3 fase uitgevoerd als de koper het echt aanvraagt. 3-fase komt meestal alleen voor in grote woningen en bedrijfspanden.
 
Stukje NEN !!!

8.510.209 (toelichting)
Op één aardlekbeveiliging of één gestelspanningsbeveiliging mogen niet meer dan vier eindgroepen, die uitsluitend of mede voor verlichting dienen, zijn aangesloten. Deze bepaling geldt niet indien maatregelen zijn genomen waardoor voldoende verlichting voor oriëntatie blijft gewaarborgd bij een gestelsluiting doordat:
  • De eindgroepen, die uitsluitend of mede voor verlichting dienen, over meer dan één aardlekbeveiliging of gestelspanningsbeveiliging zijn verdeeld;
  • Een gedeelte van de lichtinstallatie is aangesloten op eindgroepen die niet door een aardlekbeveiliging of gestelspanningsbeveiliging zijn beveiligd;
  • Een noodverlichting in werking treedt.
 
Eric schreef:
Stukje NEN !!!

8.510.209 (toelichting)

en de toelichting:

Deze bepaling wil verhinderen dat een lichtinstallatie die uit meer dat vier eindgroepen bestaat en dus niet van kleine omvang is, door het aanspreken van een aardlekbeveiliging of gestelspanningbeveiliging in haar geheel zou worden uitgeschakeld. Dit is evenwel aanvaardbaar indien na uitschakeling nog voldoende verlichting is gewaarborgd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan