Wat moet ik doen bij met een lekkende inbouw toilet?

Strakketak

 • #1
Hoi Klussers,

Ik ben een student en zit momenteel in een vervelende situatie vanwege mijn lekkende inbouw toilet. Hiervoor ben ik gelukkig verzekerd, maar ik moet dan wel mijn eigen loodgieter zien te vinden. Tot zover hebben een aantal bedrijven mij een hoog prijskaartje gegeven, dus wilde ik eerst zelf gaan klussen om te kijken waar het probleem precies ligt en hopende dat ik dit zelf (goedkoper) kan oplossen. Anders moet ik iemand inschakelen en zou o.a. de muur opengebroken worden. Hopende dat jullie mij precies kan vertellen wat ik kan doen.

Scenario
Het betreft een volledig betegelde wc-ruimte op het begane grond. De gevolgschade is echter eerder bij de buren te zien (rijtjeshuis) en willen dat ik dit zsm met mijn verzekeraar dit ga oplossen. Momenteel zijn ze drie weken bezig om hun muur te drogen, dus vandaar ook hun gehaast. In de toilet ruimte was de waterdruppels in de reservoir goed te horen, dus wat ik heb gedaan is de kraan achter de montageplaat dicht te draaien en de water reservoir leeg te halen. Vervolgens heb ik de vlotterkraan en het doorspoel cilinder eruit gehaald. Deze twee lijken nog in goede staat te zijn. Ook binnen de inbouw reservoir had ik niks vreemds gezien... Mijn aanname is dat ergens een scheur is en dat het onder de waterbak door zou druppelen...? Op dit moment ben ik hier gebleven en heb ik geen raad welke vervolgstap ik nu moet nemen.

De worst-case scenario is dat ergens in de waterbak een scheur zit en dat ik een loodgieter moet inschakelen om de gehele wc-frame te vervangen. Maar ik weet dan niet hoe ik de scheur kan testen .. Misschien een glaasje water ingieten? :roll: Dan zullen de buren weer bij mij gaan zeiken dat ze 4-5 weken verder zijn met drogen..

Met vriendelijke groet,

Tak :cool:
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Krunnie

  Specialist Elektra
  • #2
  Kun je wat foto's plaatsen hoe de toiletpot nu opgehangen is en zo mogelijk wat foto's van binnen waar je denkt dat het lekt?
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Je laat de bak vol stromen sluit het water af, en als het water niet in de wc weg loopt even controleren met closet papier (aan de kant waar het water in stroomt) als dit droog blijft dan kan je een paar uur wachten en als het water in de reservoir is gezakt dan is reservoir lek.
   

  Jackd

  • #4
  Foto's maken, met je telefoon kan je andere dingen zien, omdat je met je hoofd niet in dat gat past. Ook kan je inzoomen.
  Hier plaatsen kan, maar inzoomen werk slecht want resolutie niet zo hoog.

  Is het erachter nat? Een ventilator erop zetten en dan droogt het van 2 kanten, scheelt de buren weer een weekje.
   

  Strakketak

  • #5
  Hey Krunnie. Bijgaand de fotos van de toilet en binnen de waterreservoir... ik hoop dat ze duidelijk genoeg zijn. Ik denk dat het probleem in de reservoir zit, omdat de druppels stopte nadat ik deze had geleegd. Tevens was de schade doorgelekt naar mn gang toe.

  Hoi Henk. Als ik de kraan dicht doe, de water niet weg gaat en de kraan lekt ook niet, waar zou het probleem dan aan liggen?

  Momenteel durf ik deze stappen niet te nemen, omdat als ik alles terugplaats (doorspoel cilinder en vlotterkraan) ik dan ook kan geloven dat ik het verkeerd heb teruggeplaatst! Ik ben geen ervaren klusser, maar wel voorzichtig :denk: :oops:

  Hey Jack. Zou ik mijn kant kunnen drogen zoals op de foto te zien is, of moeten de tegels eerst afgebroken worden? ik hoor het graag van je.

  8B06FC2C-D654-4332-AD5C-7927EAD3B87B.jpeg A296A889-AAD9-4D9F-BBB4-D2EDAEC4EA57.jpeg
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  cool1

  • #6
  Ik zou de toiletpot eraf halen. Wellicht heb je dan bij leiding doorvoeren war zicht er achter?
   

  Strakketak

  • #7
  cool1 schreef:
  Ik zou de toiletpot eraf halen. Wellicht heb je dan bij leiding doorvoeren war zicht er achter?
  Hey Cool. Toevallig had ik met een kennis hierover gesproken die hetzelfde aan mij vroeg om te doen. Het is overigens nogal ranzig om schoon wc papier te zien hangen aan de afvoerbuis (waarmee ik ging testen :lol:), maar het is helaas om de buis heen dicht gemonteerd, dus zie ik vrij weinig wat erachter speelt
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #8
  Voor een paar tientjes kun je op internet een endoscoop kopen die je op je telefoon kunt aansluiten. Dat zijn camera's van een millimeter of 8 in diameter die je door hele nauwe openingen kunt duwen. Op die manier kun je zonder breken kijken op plekken waar je anders nooit zou kunnen komen, zelfs binnenin bochtige buizen.

  Spoiler alert: ook deze beelden kunnen in een afvoerbuis van een WC ranzig zijn :mrgreen:
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Als je water hoort druppelen en je sluit de kraantje af en je neemt de stand van de water meter op deze mag niet verdraaien dan is water leiding ok.
  Is ie wel verdraaid dan is leiding lek.
  waar hebben de beneden bewoners ongeveer lekkage?
  En sinds wanneer is die inbouw reservoir geplaatst.
  waar zit de standleiding deze kan ook lekken.
  Je kunt ook de boven op de boven kant los halen de tegels aan de kan van de riolering zodat je afvoer kunt zien de waterleiding en evt scheur in bak.
  Van de boven kant kan je als er niks is alles gemakkelijk weer terug plaatsen.
   

  Strakketak

  • #10
  Als student zou ik eerlijk gezegd niet zoveel tijd hebben om te klussen :oops: Die endoscoop klinkt wel cool, maar alleen cruciaal als ik in de toekomst weer gedoe zou krijgen met mn inbouwtoilet.. ik denk dat ik die tientjes beter kan besparen en uitgeven aan bijv. euroknallers ;koning;

  Hey Henk. De buren wonen naast ons. Zij hebben precies achter de toilet waterschade aan de onderkant van hun muur. De plinten en laminaat zijn ook beschadigd. De inbouwreservoir is ongeveer 7 jaar oud, maar de renovatie was vrij goedkoop... Ik weet niet waar de standleidingen precies liggen. Ik kan helaas nergens de tegels losmaken, tenzij ik ze open moet breken

  Maar mijn vriendin heeft ook het vermoede dat de leiding stuk is, omdat de waterschade naar de keuken is doorgetrokken (die 3 tot 3,5meter verder ligt)

  Bijgaand mijn schilderwerk van mijn huisplattegrond :lol:

  Schilderwerk.png
   
  Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
  Waarderingen: Henk253

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #11
  Als het zo nat is zoals je aan geeft zou ik maar eerst gaan controleren als er geen waterleiding lek is door geen water gebruiken nachts en de meter stand op nemen.

  Zit de douche boven de wc vaak wil in de hoek van de trap de standleiding lopen.
  Als er in wc geen koker loopt dan zit het hoek trap daar lopen ook vaak de waterleidingen langs.
  Wat is OR

  Is het een betonnen muur naar de buren ?
  Anders schakel je verzekering in en hun kunnen mensen sturen die eerst de lekkage uit zoeken omdat het nu je keuken, hal, woonkamer ook de smeer laag nat is.
   

  Strakketak

  • #12
  Ik was vergeten deze op te schrijven. OR staat voor Opberg ruimte. Precies wat jij zei, zei mn vriendin ook om daar binnen te kijken naar de leidingen :P

  Erg bedankt Henk. Ik ben erg blij jou gesproken te hebben. Ik heb net weer met mijn verzekeraar gebeld die nu wel een lekdetectiebedrijf en loodgieter voor mij kan inschakelen. Tijdje geleden konden zij dat niet doen vanwege het coronavirus... Maar nu opeens wel. Anders had ik een bedrijf willen inschakelen die voor 2.000eu een nieuwe inbouwtoilet bij mij willen plaatsen :super:
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #13
  Van zelfde geld is het de wc niet maar is het een waterleiding of afvoer ergens die al heel lang lekt en niet eerder op valt.
  Als keuken hal en woonkamer de cement smeerlaag nat is dan zou je zeggen is het in de inloop kast ook.
  De cv ketel voor warmwater heb je zeker boven zitten.
  Je kunt ook onder de vloer kijken als daar de waterleidingen lopen, zo niet zitten ze in die smeerlaag.
  Onder de trap kan je daarbij komen?
  De buren kunnen ook een bouw ontvochtiger huren.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu