Wat kitten en wat niet?

JohanW68

  • #1
Ben bezig mijn badkamer op te bouwen en te betegelen. Nu heb ik geen goed idee van wat je moet voegen, en wat je moet kitten, en waarschijnlijk zaken die je voegt en daarna alsnog kit. Zaken als overgangen tussen muren en vloer, daar laat ik een paar mm ruimte tussen, en krab ik ook na het voegen de voeg uit, zodat er beweging kan zijn, en die naden kit ik af. Zelfde voor de hoeken in de douche. Tot zover weet ik het wel.

Maar zo krijgt mijn afschot een andere tegel dan de rest van de badkamervloer. Dus die afscheiding wordt gemaakt met een mooi RVS profiel, op de 'knik' zeg maar. Dus de vloertegels aan de ene kant en de houtlooktegels aan de andere kant vd strip, beiden met iets van 3 mm ruimte om, ik neem aan, te voegen? Of moet je in zo'n geval die ruimtes gewoon ook alleen dichtmaken met kit, net zoals de overgangen tussen muur en vloer etc? Of wel voegen, beetje ruimte laten en dan alsnog kitten?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
In de hoeken pas je kit toe, op de vlakke stukken voegmiddel. De combinatie: nooit.

Wat betreft de overgang tussen de vloer en het afschot: Volgens mij kun je hier ook zonder profiel werken. Want een profiel geeft meteen een dubbele voegbreedte.

De voegbreedte is afhankelijk van het type tegel dat je gebruikt. Wandtegels minimaal 3 mm, vloertegels volgens mij zelfs 4 mm. Bij gerectificeerde tegels zou het iets minder mogen zijn.
 

JohanW68

  • #3
Je krijgt snijkanten bij de overgang, dus een profiel plaatsen is mooier als afscheiding. Vooral omdat het 2 verschillende tegels zijn.

Nu begreep ik dat voegmiddel goed werkt tussen gelijke materialen, dus tussen tegels, maar dat voeg niet goed werkt bij 2 verschillende materialen, dus RVS en tegels, omdat verschillende materialen anders bewegen en krimpen/rekken. Heb ik dat verkeerd begrepen dan?
 

Sander 1972

  • #4
Je moet toch kitten snijstukken zie ja als het goed doet niet. Tenzij je een beroerde tegel gekozen hebt
 

JohanW68

  • #5
Ja precies maar Walker hierboven schrijft dat je dit soort vlakke overgangen dus NIET moet kitten... wat is nu het beste?
 

Haplo

  • #6
Overgang tegel en profiel afkitten.
 

JohanW68

  • #7
Ok, dus echt alleen kitten? Niet (gedeeltelijk) voegen en dan opvullen met kit ofzo?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Voegmiddel is geen rugvulling.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu