Wat is een redelijk elektriciteitsverbruik voor een vloerverwarming?

Pallas

  • #1
Hallo,

Wij zijn recent verhuisd naar een nieuwbouwwoning met vloerverwarming (warmwater met warmtepomp). Aangezien we hier geen eerdere ervaring mee hebben (we zaten eerst in een appartement met stadsverwarming waar we eigenlijk zelf heel weinig aan konden instellen), vroeg ik mij af wat een redelijk elektriciteitsverbruik zou zijn.

Het appartement is 70 m2: 2 slaapkamers, 1 woonkamer met open keuken, badkamer, toilet en berging. Het model van de warmtepomp is een Daikin Altherma 3.

We hadden in het begin problemen, namelijk dat de vloerverwarming niet echt op temperatuur kwam (het bleef steken rond de 21 graden, wat gevoelsmatig net te laag voor ons was). De aanvoertemperatuur ging meestal niet boven de 27 graden. Inmiddels is de monteur langsgeweest en hebben we een aantal instellingen veranderd, waardoor de temperatuur nu wel in principe goed op gang komt (tussen de 22.5 en 23 graden) en de aanvoertemperatuur ook (28-30 graden), al is de temperatuur nog niet overal gelijk in huis en tocht het 's avonds wel een beetje bij de grote ramen in huis aangezien we nog geen gordijnen hebben :-)

Nu is het verbruik – begrijpelijk – omhoog gegaan: eerst verbruikte de warmtepomp zo'n 5 kWh per dag, nu zit dat rond de 10 kWh per dag. Is dit een beetje een gangbaar verbruik voor een appartement van een dergelijke grootte op temperatuur te houden? Of is dit een teken dat we misschien toch wel weer aan de instellingen moeten sleutelen?

Mocht er wat meer informatie nodig zijn dan kan ik ook eventueel een foto maken van de installatie als dat handig is.
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Lang verhaal: kort antwoord.
10 KWh per dag: dat is toch niets!!! Dat is ca € 2,20 per dag. Daar zou ik me niet zo druk om maken.......
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie en Crxzeeland

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Van 10 kWh per dag zou ik ook niet wakker liggen.
 
  • Like
Waarderingen: Crxzeeland

Pallas

  • #4
Ja, zoals gezegd is het een vraag die vooral voortkomt uit ontwetendheid: in ons vorige huis betaalden we niet zelf direct voor de stookkosten, dus geen idee wat redelijke kosten zijn. Dank voor de antwoorden!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Heb je toevallig een slimme meter die je laat uitlezen door de leverancier? Vaak kun je ook inloggen bij de energieleverancier en daar allerlei grafiekjes zien. Ook wordt daar vaak het vergelijk gemaakt met andere klanten.
 

Pallas

  • #6
Jup, we hebben ook een slimme meter, en je kan dus ook direct op de warmte pomp het verbruik aflezen. Goede tip om te vergelijken met gemiddeld verbruik van anderen!
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #7
Als ik 1 x mijn auto oplaad ben ik al 10KWh kwijt (maar altijd nog voordeliger dan benzine)
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie, Vonken_trekker en Pallas

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
@Degooijer, dat voordeel wordt weer teniet gedaan door aanschaf en afschrijving. Voordelig rijden doe je op dit moment met een jong gebruikte diesel.

@pPallas, wat betreft het vergelijken van het gemiddelde stroomverbruik van anderen, let er wel op dat je alleen vergelijkt met huishoudens die ook gebruik maken van een warmtepomp. Je elektriciteitsverbruik zal door de warmtepomp veel hoger zijn dan van een huishouden dat verwarming op gas heeft of bijvoorbeeld gebruik maakt van stadsverwarming. Dus geen appels met peren vergelijken, anders wordt je erg ongelukkig van je elektriciteitsverbruik.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie en Pallas

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu