Wat is dit ..? Ontluchting olietank?

LodewijkNapoleon

 • #1


Ca. 6 maanden geleden een huis gekocht en vroeg me af wat dit is. Voordat ik er heel enthousiast aan ga staan sjorren, vroeg ik me af of hier iemand enig idee heeft wat het zou kunnen zijn. De buren hebben ook geen idee, bij hen is het niet aanwezig.

Huis is gebouwd in ‘64. Mocht iemand een idee hebben om wat uit te proberen in een poging erachter te komen, shoot!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Plaats even een foto van het bovenste stukje van de afvoer.
   

  LodewijkNapoleon

  • #3


  Dit is van bovenaf gezien, vanaf het balkonnetje rechtsboven op de eerste foto uit de originele post.

  Een afvoer lijkt het me echter niet want daar lijkt ‘t niet dik genoeg voor. Een regenpijp hebben wij ook direct om de hoek van dit ding zitten dus lijkt me dat een afvoer daar op aangesloten zou worden (ook al mag dat officieel niet altijd).
   

  LodewijkNapoleon

  • #4


  Wellicht zijn deze foto’s wat duidelijker ...
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Als het een metalen buis is zou het een ontluchting van een olietank kunnen zijn, vraag dit na bij de vorige eigenaren of de buren.
  Als het een olietank is en daar is geen melding van gemaakt tijdens de aan/verkoop is het waarschijnlijk aan te merken als verborgen gebrek.
   

  LodewijkNapoleon

  • #6
  Oh, daar schrik ik dan best van.. Er heeft niets hierover in de koopovereenkomst gestaan, en de buurman aan de zijde waar de buis de grond uit komt weet ook niet wat het is. Ik zal zo dadelijk eens bij de andere buurman gaan vragen.

  Laten we hopen dat dat het niet is .. :-|
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
  Als je aan de bovenzijde aan de buis ruikt, wat ruik je dan?
   

  LodewijkNapoleon

  • #8
  Ik heb even gesnoven maar ik ruik eigenlijk niets bijzonders. Ik heb voorzichtig geprobeerd of ik 'm omhoog getrokken kreeg, maar verticaal zit er totaal geen beweging in. Wel kon ik hem wat om de as draaien.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Een afgedankte olie tank wordt met zand gevuld anders zou deze kunnen gaan drijven. Vraag me af, of dan nog de geur van huisbrandolie is te ruiken. Vaak zijn er wel meer sporen in huis te vinden als er op olie is gestookt. Google maar even op afgedankte olie tank.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #10
  Om de as draaien betekent waarschijnlijk dat je hem los kan draaien.

  Hoe diep zaten die olietanks in het algemeen? Je kan even een stukje graven.

  Op oude bouwtekeningen stonden dit soort tanks ook soms. De milieudienst hoort hiervan op de hoogte te zijn (of te worden gebracht).
   

  LodewijkNapoleon

  • #11
  Oh dat is een goeie! Ik ga eens kijken of ik wat op de bouwtekeningen kan vinden. Tot nu toe ben ik er nog niet erg wijs uit geworden, maar nu ik iets heb om naar te zoeken .. wie weet !

  Na wat googlen zouden ze maximaal een meter diep moeten liggen.
   

  LodewijkNapoleon

  • #12


  Ik heb een tweetal pagina's uit de bouwaanvraag gegrepen die mijns inziens wat meer licht op de situatie kunnen schijnen.

  De eerste afbeelding toont (voor zover ik het kan lezen) aan dat er vanaf de bouw een CV-installatie in zou hebben gezeten. Ik zie namelijk wat over een flexcon drukvat (expansievat).

  Van de tweede afbeelding dacht ik dat deze te maken had met de openhaard op de eerste verdieping, maar na inzoomen op de tekst (afbeelding drie, onderaan) lijkt het te gaan over de keukengeiser, die wij 4 maanden geleden samen met de HR ketel vervangen hebben voor een combi-ketel.

  Het zou dus geen olievat moeten zijn?

   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #13
  Zit er een kelder onder de woning?
  Staat de buis aangegeven op de bouwkundige plattegrond?
  Je bent wel de eigenaar van een asbest houdende buis, of is deze al gesaneerd?
   

  LodewijkNapoleon

  • #14
  Er is geen kelder, ook geen kruipruimte. Enkel een "waterput", zoals ik hem zelf omgedoopt heb. Een put onder de droogloopmat waarin de (half-slimme) watermeter zit.

  Waar maakt u nou zo snel uit op dat er een asbest houdende buis in mijn woning zit :shock: ?
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #15
  Laatste foto: rond 15 eternit luchtaanvoer geyser.
  Die buis is asbesthoudend.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #16
  Dat staat op de laatste tekening (eternit buis)
  kan best zijn dat die allang weg is hoor.

  mijn eerste gedachte was ook een ontluchting voor olie

  het vat zelf kan overigens best allang weg zijn of gereinigd en gevuld

  Als het goed is heeft de gemeente hier een register van
   

  LodewijkNapoleon

  • #17
  En als ik de tekening goed lees zou dat een buis moeten zijn die vanaf de geyser ondergronds loopt?

  De situatie zoals wij hem aangetroffen is namelijk dat de (keuken)geyser, die op een andere plek lijkt te zitten dan hier op tekening, direct tegen de buitengevel zit met een flexibele buis van nog geen 30 cm. De HR ketel was middels een vaste (aluminium?) buis aangesloten op het rookkanaal van de openhaard op de 1e verdieping.

  Het zou dus ook de rookgang kunnen zijn die asbesthoudend is?
   

  LodewijkNapoleon

  • #18


  De (zoals in de bouwaanvraag beschreven) aarden buis steekt hier uit het plafond. Daar was de HR-ontluchting op aangesloten. Voor de zekerheid heb ik het bij verwijdering als asbesthoudend behandeld (goed nathouden, niet breken, ruimte enkele dagen geventileerd, mondkapjes gebruikt en kleding direct gewassen na gebruik).

   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #19
  Die is van klei, voor zover ik het weet zijn die niet asbest verdacht.
   

  LodewijkNapoleon

  • #20
  Leek mij ook niet, maar ik vernam dat ze in die periode nog wel eens geheimzinnig over asbest wilde doen en valse materialen deden afgeven, dus ik heb het zekere voor het onzekere genomen.

  Maar back on-topic; een olietank lijkt het dus niet te zijn. Mijn andere buurman heb ik ondertussen gesproken en die gaf aan dat twee bewoners voor ons een eigenaar heeft gezeten die nog wel eens wat in de elektrotechniek wilde rommelen. Hij vroeg zich af of het niet wat met een aarde-buis temaken kon hebben. Dat lijkt mij persoonlijk nogal overdreven, want ik heb nog een gelast CV netwerk van ijzer wat geaard is. Lijkt me dat hij dat dan zou hebben gebruikt?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu