Wat is dit kastje in de meterkast?

Bvderh

  • #1
Heeft iemand enig idee wat het zwarte kastje, met rode knop, is links naast de zekeringen?
Het lijkt op een soort hoofdschakelaar. En ik heb geen idee of dit bij de groepenkast hoort of van Enexis is.
Iemand enig idee?

Alvast dank!

meterkast1.jpg
 

Evenwatanders

  • #2
Ik neem aan dat je dit ding bedoelt:
meterkast2.jpg


Dat zal een toonfrequent relais zijn, voor het automatisch inschakelen van een boiler.
Toonfrequente signalen zijn (of worden binnenkort) uitgeschakeld. Indien dat kastje inderdaad nog een boiler op nachtstroomtarief schakelt, zul je de schakelaar met de hand in moeten schakelen. Als het goed is wordt ie dan niet meer uitgeschakeld, maar ik heb gehoord, dat er soms toch weer een schakelpuls werd waargenomen en het kastje dus weer uit stond.

Het is wél zo dat de boiler nu op dagstroom ook opwarmt, wees je daarvan bewust.
Wil je dat anders hebben, dan kun je via de netbeheerder (Leander, Enexis etc.) een nieuw, digitaal gestuurd kastje aanvragen en laten installeren.

Eerlijk gezegd is deze installatie wel aan een complete update toe, dus dan zou je dat in één keer mee kunnen pikken.
Vooral die automatische zekering is zwaar verouderd en vormt soms een (brand)gevaar: hij schakelt soms niet meer uit als dat wel moet. Dat weet je pas als het te laat is!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Deze groepenkast heeft zijn beste tijd wel gehad en is toch al wel meer dan 50 jaar oud. Ik zou hem laten vervangen zodat je ook meteen aardlekschakelaars krijgt. Zeker die 'automatische stop' is niet betrouwbaar. Liefst snel vervangen door een regulier smeltpatroon.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Het boilerrelais / TF ontvanger is trouwens van de netbeheerder. Als je deze wilt laten verwijderen zul je deze moeten laten komen.

Zie ook de website van (in jouw geval) Enexis

Wat moet ik met het TF-relais doen nadat het TF-signaal is uitgeschakeld?
Nadat we het TF-signaal hebben uitgeschakeld, doet het TF-relais niets meer. Het hangt dan nutteloos in uw meterkast: u kunt het daarom probleemloos laten verwijderen. Bel hiervoor het Nationale storingsnummer 0800 - 9009. Wij komen het TF-relais dan gratis bij u verwijderen.
 

Bvderh

  • #5
Bedankt voor jullie reacties!

De bedoeling is inderdaad de meterkast te vervangen. Maar het was mij niet duidelijk wat dat was, en of het bij het huis hoort of bij Enexis (beheerder), het laatste dus.

Er is hier in huis nooit een boiler geweest voor zover ik weet. Dus waarschijnlijk gaat deze naar een apart stopcontact ergens?
 

Klusser1954

  • #6
Uitschakelen, als er dan iets niet werkt merk je dat wel.
 

Bvderh

  • #7
Hier een foto van dichtbij.

Heb Enexis gebeld en de boiler relais moet door een (zegel gerechtigde) electricien vervangen worden omdat deze boven de meter hangt. Alhoewel er geen verzegeling op lijkt te zitten. Het is in ieder geval niet van hun zeggen ze

meterkast2.jpg
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Waar loopt die gele leiding aan de onderkant naartoe dan? Naar de hoofdzekeringkast toch? Aangesloten onder de meter dus...
 
Laatst bewerkt:

Bvderh

  • #9
Dat is een goede inderdaad. Dus hiervoor zou toch Enexis moeten komen?

Ik zal anders een foto naar ze sturen..
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Voor zover ik weet moet Enexis dit weghalen inderdaad. Zie ook de link naar hun eigen website die ik eerder gaf.

Een installateur met zegelrecht mag de hoofdzekering(en) verwijderen, terugplaatsen en daarna nieuwe zegels aanbrengen, zodat hij veilig aan de installatie ná de meter kan werken. Maar die installateur mag in principe geen wijzigingen aanbrengen in de installatie voor de meter. Daar hoort dit bij in mijn ogen.

(Al kan ik op de eerste foto de leiding eerlijk gezegd niet volgen tot aan de hoofdzekeringkast? Die foto is niet al te duidelijk. Neem aan dat het daar vandaan komt...)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu