Groepenkast vervangen: wat is dit oude verzegelde kastje?

Juul..

  • #1
Hallo,

Ik heb zelf een elektrotechnsiche achtergrond (±7 jaar als elektricien in de utiliteit gewerkt, een jaar of 5 geleden), en ik help af en toe wat vrienden bij de elektrainstallatie in hun woning, bijvoorbeeld bij verbouwingen.

Nu moet ik binnenkort een groepenkast gaan vervangen in een oude boerderij. Hierin zit een oude aansluiting (ver voor mijn tijd schat ik in), met een verzegeld kastje wat ik niet (her)ken. Het heeft een smeltpatroon, een schakelaartje, nog in/uit knopjes en een soort lampje volgens mij (ik heb de groepenkast nog niet in het echt bekeken). Tevens staat er op het typeplaatje iets van een stuurspanning waarvan ik me afvraag waar die voor is, en wat er dan gestuurd wordt... Ik ben technisch onderlegd en gekwalificeerd tot het uitvoeren van dit soort werkzaamheden, maar dit heb ik nog nooit eerder gezien. Iemand die mij kan vertellen wat dit is?



 

Marcn88

  • #2
Waarschijnlijk iets van een boiler relais zodat deze om 23.00 ingeschakelt wordt en om 7.00 sochtends weer uit
 

Juul..

  • #3
Bedankt voor de reactie, dat levert al wat houvast voor te googlen. Wél vraag ik me nog af wat de meerwaarde hiervan is. De woning waar het over gaat wordt met gas gestookt, en heeft sinds kort een elektrische boiler. Ik zou dit zelf niet zien zitten, en liever gewoon de boiler op een normale eindgroep aansluiten.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Misschien een onderdeel van het omschakelen tussen dag- en nachtstroom?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Is een boilerrelais eigendom van netbeheerder, aansturing via servicedraden van de netbeheerder.


De rest is aan vervanging toe.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Levert ook geen meerwaarde tenzij je nachtstroom afneemt.
 

Juul..

  • #7
Bedankt voor de reacties. Weer wat geleerd :) Ik ga binnenkort de groepenkast toch open maken voordat ik een nieuwe ga bestellen, kan ik gelijk eens kijken hoe we dit buiten werking kunnen stellen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Dat kan je niet.
Dat kastje mag je niet openen, dat moet de netbeheerder doen.
 

Juul..

  • #9
Dat begrijp ik, maar ik kan hem wel afkoppelen van de installatie zodat hij geen functie meer heeft lijkt me. Ik zal hem dan wel moeten laten zitten, maar hij doet dan niks meer
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #10
Wat komt er nu binnen?
1 of 3 fasen, en hoeveel ampère?

Als je toch bezig gaat en een verzwaring wilt, dan kan dit er meteen uit gehaald worden.
 

Ronald41

  • #11
Juul.. schreef:
.. ik kan hem wel afkoppelen van de installatie zodat hij geen functie meer heeft lijkt me...
Hoe wil je dat doen zonder hem te openen? Volgens mij zit hij gelijk achter de hoofdaansluiting. Of zie ik dat verkeerd? Waar hangt de meter?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
Links van dat kastje, zie de eerste foto.
 

Juul..

  • #13
Hoe exact weet ik nog niet, maar als nu de boiler hierop aangesloten zit kan ik de boiler nu toch gewoon op een reguliere afgaande groep aansluiten, zodat deze altijd onder spanning blijft?
 

Ambidexterity

  • #14
Als ik zo kijkt zit er geen hoofdschakelaar tussen dat kastje en de kabbel die binnen komt. In mijn belevenis mag je niet zomaar dat kastje onklaar maken. Ik ben geen elektro monteur professional, dus ik kan het fout hebben.
Volgens mij kan je ook de netwerkbeheerder vragen dit te verwijderen en er een hoofdschakelaar anno nu te plaatsen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Vanuit de hoofdaansluiting komen naast de fasen en een Nul soms ook service draden.
Deze servicedraden zitten op een relais in dat kastje en zijn onderdeel van de netaansluiting.

Vanuit de gebruiker komt een voeding naar het relais en een geschakelde terug welke naar een boiler liep.
Ts zou de eigen draden die uit zijn kast naar het relais lopen kunnen weghalen maar het kastje mag hij niet openen en daardoor kan hij het nooit volgens norm afwerken.
 

Ambidexterity

  • #16
Dus zal hij als hij volgens de norm werkt er niet onderuit komen om de netbeheerder in te schakelen (maak ik er uit op)

Vervanging is overigens geen overbodige luxe als ik zo kijkt.
 

Juul..

  • #17
Ik ben er natuurlijk al een tijdje uit, maar ik dacht dat het toegestaan was om ongebruikte draden af te werken op een klemmenstrook. Maar misschien begrijp ik het niet goed, als ik tijd heb ga ik zaterdag de groepenkast eens open maken om te kijken hoe e.e.a. aangesloten zit. Wellicht valt dan het kwartje.

Overigens is de netbeheerder onlangs langs geweest om de slimme meter te plaatsen. Mocht de installatie (het gedeelte van de netbeheerder) niet meer voldoen (onveilig zijn), dan hadden zij daar iets mee moeten doen. Ik zie, buiten dat het relais mij in de weg zit, nog geen reden tot vernieuwing of verzwaring van de hoofdaansluiting
 
  • Like
Waarderingen: L.muerders

Ambidexterity

  • #18
Nou, buiten dat het een mooi stukje antiek is :mrgreen: denk ik niet dat het per definitie onveilig is. Maar als het verwijderd wordt, dan moet je de netwerkbeheerder inschakelen.

Verder ben ik niet heel erg thuis in de regeltjes, The headhunter zal daar denk ik een beter antwoord op kunnen geven. Maar het kan best zijn als je de hele handel vervangt met uitzondering van het gezegelde gedeelte, dat het mogelijk is dat je dan aan nieuwe normen moet voldoen. Misschien moet dat kasje dan wel worden vervangen met een degelijke hoofdschakelaar anno nu.

Ik doel eigenlijk er op dat het raadzaam is om dat na te gaan voor je ellende achteraf krijgt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu