Wat is beter voor geluidsisolatie: Gips+steenwol of Ytong?

Jeroen94704

 • #1
Onze zolder gaan we opdelen in twee kamers. Hiervoor moet dus een tussenwandje geplaatst worden. Nou heb ik dit in het verleden al eens met Ytong blokken gedaan, maar dit valt qua geluidsisolatie enorm tegen. Kan ik aannemen dat een tussenmuur van gipsplaten op een houten rachelwerk met daartussen glas/steenwol een betere acoustische isolatie geeft?

Verder heb ik gelezen dat bij een tussenwand van gips op hout de rachels beplakt moeten worden met dichtingsband voor betere geluidsisolatie. Moet ik me dit zo voorstellen dat de dichtingsband tussen de wand/vloer/plafond rachels en de wand/vloer/plafond komt te zitten?

Alvast bedankt.

Jeroen
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Millew

  • #2
  Ik denk dat gipsplaten op een enkel houten raamwerk niet beter zal zijn dan de blokken.
  Je kan het wel beter maken door twee raamwerken los van elkaar te bouwen met steenwol ertussen en aan de buitenkanten twee lagen gipsplaat, versprongen over elkaar heen.

  Naden afplakken zal helpen om eventuele kieren beter geluiddicht te maken. Beter is om geen kieren te hebben door bij de aansluitingen op andere wanden, de vloer en het plafond dichtingsband toe te passen.
   

  Jeroen94704

  • #3
  Bedoel je dan aan beide kanten een dubbele laag gipsplaat? Of aan iedere kant een enkele laag die ten opzichte van elkaar verspringen?
   

  Millew

  • #4
  Schematisch ziet het er in doorsnede zo uit:



  Bruin = hout;
  Oranje = gipsplaten
  Groen = steenwol

  Voor de beste geluidisolatie heb je vier eigenschappen nodig:
  Massa: gipsplaat en hout
  Absorptie: steenwol
  Geen doorgaand kontakt: dubbele wand, bij voorkeur vrijgehouden van vloer en plafond
  Geen lekken: luchtdicht en kiervrij afwerken.
   

  Geus

  • #5
  Dit is wel een perfecte geluidsarme wand, maar ik kan me voorstellen dat dit in dit geval een beetje overdone is. De principes zijn echter duidelijk en toepasbaar. Wat is de bestemming van beide kamers?
   

  BeeTeeWee

  • #6
  Ik heb gewoon een enkele rij staanders (om de 30 cm) van 44x69 mm balkjes gezet, verspringend onderling verbonden met tussenbalkjes. Nadat 1 kant was beplaat met enkel 12,5mm gipsplaat heb ik 50mm steenwolplaat in de "vakken" gesneden en ook de andere kant met 12,5 mm gipsplaat dichtgezet. De naden met stucgaas beplakt en minstens 2 keer gevuld met nadenvuller. Nog mooier is het om de hele wand af te filmen met een plast of pasta.

  Ik heb me verbaasd over de zeer goede akoestische isolatie.
   

  Jeroen94704

  • #7
  Het zullen beiden (kinder)slaapkamers worden, maar het een en ander moet met het oog op de toekomst ook wel een beetje puber-proof zijn. Dus als de een wat muziek draait (of iets anders doet wat geluid produceert, haha) moet het niet zo zijn dat de ander standaard mee kan genieten.

  Echt geluidsdicht krijg je het natuurlijk nooit, en dat is ook niet de insteek, maar mijn ervaring met een Ytong muurtje is toch dat het wel heel veel/makkelijk geluid doorlaat. Mijn hoop is dat een goede constructie hout/gips/steenwol wat dat betreft in ieder geval iets beter presteert.
   

  Jeroen94704

  • #8
  Twee onafhankelijke raamwerken gaat in mijn geval niet werken. Nou ja, alles kan natuurlijk, maar het muurtje komt recht onder een nokbalk van 69mm breed te staan, dus om het daar een beetje netjes op aan te sluiten zou ik twee raamwerken aan weerszijden van de nokkenbalk maken. Om de noodzakelijke stevigheid te bereiken moet ik echter wel balkjes van tenminste 50mm ofzo gebruiken, waardoor de totale wanddikte al meteen meer dan 17 cm wordt. Beetje overdreven.

  Dus ik ben van plan om het te doen zoals BeeTeeWee het beschrijft: Een raamwerk van 69x44 balken recht onder de nokbalk, netjes van de wand geïsoleerd met dichtingsband, met tussenbalkjes, isolatie materiaal en afgewerkt met gipsplaten.
   

  Roman

  • #9
  Ytong zijn gipsblokken en hebben feitelijk de zelfde massa als gipsplaten (zelfde materiaal), +/- 700kg/m3. Een gipsvezel plaat is nog zwaarder en voor geluidsisolatie dan ook aan te raden.

  zoals geschreven zal een gescheiden wand veel betere isoleren dan een enkele, ongeacht of je Ytong of gipsplaat gebruikt.

  Je kunt één wand ONDER de balk plaatsen en de andere naast de balk, zo bespaar je 5 of meer cm. zolang de wanden maar zoveel mogelijk gescheiden zijn (let wel dat je dit nooit helemaal gaat lukken omdat je aan de boven, onder en zijkanten toch weer connectie maakt).

  Je kunt inderdaad ook, omwille ruimte besparing, een verpringende dubbel wand maken zoals de tekening hierboven al aangaf. Een prima oplossing, wel complexer om te maken. Maar voor een geoefende klusser geen probleem.
   

  Jeroen94704

  • #10
  Ik heb het materiaal al in huis voor een niet-gescheiden wand. Hoeveel dB zou het in de praktijk schelen?

  Wat ik eventueel nog kan doen is de 5x7 balken die ik heb in de lengte doorzagen, zodat ik 2 raamwerken gemaakt van 5x3.5 balkjes krijg. Ik weet echter niet of 3.5 cm dikte voldoende stevigheid biedt voor een wand van 3.2x3.5 meter.
   

  Millew

  • #11
  Roman schreef:
  Ytong zijn gipsblokken . . .
  Ytong is cellenbeton en heeft, afhankelijk van het type, een volumieke massa van 300 - 800 kg/m3.

  @Jeroen
  Je kan de staanders boven inkepen en tegen de nokbalk plaaatsen. Dat bespaart ook ruimte en de wand komt symetrisch t.o.v. de nokbalk.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #12
  Jeroen94704 schreef:
  Wat ik eventueel nog kan doen is de 5x7 balken die ik heb in de lengte doorzagen, zodat ik 2 raamwerken gemaakt van 5x3.5 balkjes krijg. Ik weet echter niet of 3.5 cm dikte voldoende stevigheid biedt voor een wand van 3.2x3.5 meter.
  Nee, dit is niet sterk genoeg. Dus hout bijhalen of een enkele wand maken. Als je rondom de naden goed afdicht, geen doorvoeren en geen stopcontacten tegenover elkaar maakt, geeft dit voor normaal gebruik voldoende geluidsisolatie.
   

  Jeroen94704

  • #13
  Ok, bedankt. Dat dacht ik al. Dan blijf ik bij mijn plan. Ik beplak de balken die muur/vloer/plafond raken met dichtingsband om ze acoustisch te isoleren. Misschien maak ik er ook wel een dubbele laag gipsplaten van. Daarvoor eerst even afwachten wat een enkele laag doet.
   

  GDelea

  Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #14
  Waarom maak je de wand niet met metalstuc profiel
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu